Reseptit · Yleinen

10 X arkiruokareseptiä lihattomaan lokakuuhun

Lihaton lokakuu viettää nyt kymmenvuotisjuhlaansa! Ensimmäisen kerran Lihaton lokakuu -kampanja järjestettiin vuonna 2013. Kampanja sai alkunsa Docventures -ohjelmasta kun ohjelman vieras Leo Stranius haastoi Riku Rantalan kokeilemaan kuukauden ajan lihatonta ruokavaliota. Riku Rantala ja Tuomas Milonoff saivat Lihaton lokakuu -kampanjan aloittamisesta tunnustusta. Eläinsuojeluliitto Animalia myönsi heille Pro Animalia -palkinnon ja antoi kiitosta, että kampanja herätti keskustelua eläinten tehotuotannosta, on saanut monet miettimään suhdettaan eläintuotantoon ja kannustanut tutustumaan kasviperäiseen ruokavalioon.

Lihattoman lokakuun tarkoitus on kannustaa lopettamaan lihansyönti tai ainakin vähentämään sitä merkittävästi kuukaudeksi. Lihaton lokakuu on nykyään erittäin tunnettu kampanja ja reseptejä kasviperäisiin resepteihin on helppo löytää. Tämä kuu onkin oikein oiva lähteä kokeilemaan ennakkoluulottomasti lihattomia reseptejä, jos mielessä on ollut lihansyönnin vähentäminen tai jopa kokonaan lopettaminen.

Olen koonnut omasta blogistani nyt 10 parhainta arkiruoka-reseptiä, joilla matka kasviperäisten reseptien kokeiluun on helppo aloittaa. Mikä parasta, monessa reseptissä on syksyn sesonkiraaka-aineksia eli juureksia, kaalia ja kurpitsaa. Joukosta löytyy myös tuttuja ja turvallisia ruokapöydän klassikoita lihattomassa muodossa ja hieman eksoottisempaakin. Kaikkia yhdistää kuitenkin kaksi asiaa: ne ovat vegaanisia ja edullisia. Loppuun olen koonnut vielä muita sivustoja ja blogeja, joista löytyy lisää reseptejä lihattomalle lokakuulle.

Palermon pasta

Yksi Suomen suosituimmista kouluruoista joilla ei oikeasti ole mitään tekemistä Italian tai Palermon kanssa. Tässä reseptissä broileri on korvattu vegekuutioilla mutta reseptissä toimii yhtä hyvin soijasuikaleet tai hernis.

Reseptin löydät tästä

Savutofukeitto

Safutofukeitto on onnistunut kopio kalakeitosta. Kaurakermaan tehty liemi, savunmakuinen tofu, fenkoli, peruna, porkkana ja tilli ovat hurmaava makuyhdistelmä jonka vuoksi tätä keittoa tekisi mieli syödä monta lautasellista.

Katso resepti tästä

Ananas-tofucurry

Alunperin resepti on Viimeistä murua myöten -blogin pitäjältä Saara Atulalta. Tässä curryssa on hieman chiliä antamassa potkua jota pehmittää ananaksen ja kookosmaidon makeus jolloin curryssa on kaikki maut tasapainossa.

Resepti täältä

Linssibolognese

Mustista belugalinsseistä tehty bolognesekastike saa lisää makua porkkanasta, sipulista ja valkosipuleista. Hitaasti kannen alla haudutettuna bolognesesta tulee mehevä kastike pastalle.

Nappaa resepti talteen tästä

Kaalilaatikko

Yksi Suomen perinteisimmistä ruoista taipuu myös vegaaniseksi. Lihan voi korvata soijarouheella, jauhiksella tai herniksellä. Pitkä haudutus tekee laatikosta entistä herkullisemman jota nautitaan puolukkasurvoksen tai -hillon kanssa.

Katso resepti tästä

Kurpitsacurry

Myskikurpitsa on yksi lokakuun satokausivihanneksista. Tämä curry ei ole kovin tulinen ja kurpitsan pehmeä maku pääsee hienosti esiin. Kikherneet täydentävät currya ja kokonaisuuden voi viimeistellä jogurttikastikkeella.

Reseptin löydät täältä

Punajuuri-omenakeitto

Punajuuri on myös syksyn juures, josta omenan kanssa tulee raikas keitto. Keiton kanssa sopivat tuore leipä, krutongit, siemensekoitukset ja paahdetut kikherneet.

Katso resepti täältä

Tofu Limonello

Sitruunainen pasta, jossa tofun lisäksi on valkosipulia, inkivääriä, ripaus kurkumaa ja vegaanista jogurttia tuomassa kermaisuutta. Tämän herkullisen pastan voi viimeistellä basilikalla ja vuustolla, jossa on parmesanin maku.

Reseptin löydät täältä

Kasviskiusaus

Yksi oman keittiön vakioruoista on kasviskiusaus mihin voi upottaa melkeinpä mitä vaan. Lihan voi korvata savutofulla, Muu K*nkkusuikaleilla, jauhiksella, nyhtökauralla, soijarouheella tai -suikaleilla, herniksellä, pavuilla tai kikherneillä. Lisäksi joukkoon voi laittaa vielä mitä tahansa kasviksia jos siltä tuntuu.

Katso resepti tästä

Makaronilaatikko

Blogin katsotuin resepti eikä ihme. Makaronilaatikko on lähes joka kodin arkiruokaa, joka on herkullista, edullista ja valmistuu uunissa vaivatta. Vegaanisessa versiossa munamaito on korvattu kasvisliemellä ja kasvikermalla, juusto puolestaan vuustolla. Jauhelihan voi korvata soijarouheella, jauhiksella, herniksellä tai nyhtökauralla.

Reseptin löydät täältä

Muita sivustoja, joista löytyy herkullisia reseptejä lihattomaan lokakuuhun:

Kasviskapina on täynnä herkullisia vegereseptejä ja sivustolta löytyy myös kooste lihatonta lokakuuta varten joka sisältää 31 erilaista reseptiä.

Vegaanihaasteen reseptipankki on täynnä toinen toistaan herkullisempia reseptejä

Chocochilin blogista löytyy myös aivan ihania vegaanireseptejä niin arkeen kuin juhlaan

Viimeistä murua myöten -blogista löytyy paljon aasialaishenkisiä reseptejä mutta myös paljon muuta

Vegeviettelyksen sivuilta löytyy kaikenlaisia herkkureseptejä maan ja taivaan väliltä

Kasvisreseptejä, jotka saattavat sisältää maitoa, munia tai juustoja, löytyy muunmuassa Valmiiseen pöytään -blogista, K-Ruoka -sivustolta, Arlan nettisivuilta sekä Valion resepteistä.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti