Kirjat

Lukunurkkauksessa Teemu Kunnon Minimalismi

”Elämäntapaminimalismi sopii yhtä hyvin köyhille kuin rikkaillekin. Se on itse valittua ja auttaa hyväksymään oman elintason ja olemaan siihen tyytyväinen ilman että haluaisin koko ajan jotakin lisää. Ylenmääräisestä kuluttamisesta luopuminen mahdollistaa rahojen käyttämisen muilla tavoin. Kun hankintoja tekee huomattavasti vähemmän, on mahdollista panostaa enemmän niiden laatuun. Korkea hinta ei aina kuitenkaan ole automaattisesti laadun tae. Monet minimalistit hankkivat tavaran sijaan kokemuksia, tai säästävät, sijoittavat, downshiftaavat ja vähentävät palkkatöitä tai lopettavat ne kokonaan. Toisille minimalismi jopa mahdollistaa taloudellisen riippumattomuuden ja on keino päästä ennenaikaiselle eläkkeelle.”

Teemu Kunto oli kuin kuka tahansa muukin kansalainen. Perheen isä, jonka kotona vallitsi tavarakaaos, pihassa seisoi tuliterä bemari ja visaa vingutettiin koska palkka on tulossa.

Yllättäen Kunnon työsuhde purettiin ja alkoi matka joka synnytti ensimmäisen suomenkielisen minimalismioppaan. Työn loppumisen jälkeen Teemu muutti takaisin kotiseudulleen jotta olisi lähempänä lapsiaan. Muutto tarjosi sauman kokeilla minimalismia käytännössä, muuton yhteydessä kun on helppo päästä turhasta tavarasta eroon. Niinpä Kunto karsi kaiken turhan ja tarpeettoman elämästään.

Minimalismi on Kunnon matkakertomus uuteen elämäntapaan. Samalla se on myös oiva opas siihen, että mitä minimalismi on. Minimalismi usein mielletään tavaroiden karsimiseksi sekä tyhjäksi, valkoiseksi kaikuvaksi kodiksi. Minimalismi tarjoaa kuitenkin muitakin näkökulmia ja opettaa, että minimalismi on elämäntapa, ei tavaroiden karsimista. Vaikka tässäkin oppaassa tavaroiden omistus ja karsiminen on keskiössä (Kunto muunmuassa listaa kaikki 500 omistamaansa tavaraa), on opetus myös, että minimalismi on elämästä turhan karsimista, kulutuksen tiedostamista ja vähemmän tekoa paremmin, jolloin aikaa vapautuu itselleen tärkeisiin asioihin.

Kirjasta jäi mietteitä vaikka se onkin innostava johdatus minimalismin muotoihin elämän eri osa-alueilla. Kirjaa lukiessa jäi vähän tunne voiko minimalismi mennä myös liian pitkälle, kun pidetään kirjaa tavaramäärästä, kuinka tuoda minimalismia parisuhteeseen ja onko edes järkeä pitää parisuhdetta vai olisiko pari suhdetta parempi? Kirjassa Kunto puhuu monisuhteisuuden puolesta, joka antaa hieman vaikutuksen siitä, että ihmissuhteetkin on minimalistettu ja tehty itselleen sellaisiksi, joissa ei ole velvotteita tai vaatimuksia. Sain kirjasta siis hieman vaikutelman, että parisuhde olisi minimalismia rajoittava tekijä (mistä olen siis aivan toista mieltä) ja suhteet olisi parempi pitää kevyinä ja monimuotoisina. Lopulta kuitenkin jokainen määrittäköön parisuhteensa itse sellaiseksi kuin haluaa ja olkoon se sellainen kuin jokainen ihminen tai pari haluaa määrittää. Omaan konservatiiviseempaan näkemykseen, jossa parisuhde on kahden henkilön välinen rakkaus- ja kiintymissuhde, johon ei ulkopuolisia liity, Kunnon ajatusmaailma ei tässä ei oikein istu. Eikä tarvitse istua koska kukin tavallaan.

Minimalistisemmasta elämäntyylistä kiinnostuneelle tavaroiden karsiminen onkin helppo osuus mistä aloittaa. Kun tavaroiden karsiminen on aloitettu ja mieli halajaa laajentaa minimalismia muihin elämän osa-alueisiin, kirja toimii siinä hyvänä johdatuksena. Kirjassa kantaa myös itselleni tärkeä ajatus: kun luopuu jostain, saa tilalle jotain muuta. Olkoon se sitten enemmän vapaa-aikaa, rahaa, selkeämpi koti, oravanpyörästä irti pääseminen tai jotain muuta.

Kirjan tiedot:

Julkaisuvuosi 2021

Sivumäärä 144 s.

Kustantaja Otava

ISBN 978-951-1-370558-1

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti