Yleinen

Miten olen vähentänyt roskaa arjessamme?

Kuva Pixabay

Tuskailen usein kotona roskan määrän kanssa. Pyrin vähentämään roskaa kaikkialta ja pyrkiä enemmän Zero Waste -elämäntyyliin mutta olen saanut huomata sen olevan yllättävän vaikeaa. Olen tehnyt muutoksia pikkuhiljaa mutta roskan määrä tuntuu olevan vakio ja saan tämän tästä kantaa jotain roskapussukkaa ulos. Toisinaan turhaudun kotona tulevaan roskan määrään ja pohdin, että olenko oikeesti tehnyt mitään konkreettista jätteiden vähentämiseksi ja voiko jätettä edes vähentää? Suurimmaksi ongelmaksi olen kokenut ruoasta tulevan roskan määrän. Lähes kaikki on pakattu tiukasti muoviin. Haaveilenkin, että Rovaniemelle löytäisi vielä kauppa, joka myisi ruokatarvikkeita kilohinnalla omaan astiaan. Toisaalta olen myös pohtinut, että omaa muovijätettä voisi vähentää valitsemalla lasi- tai metallipakkauksen mikäli sellainen on tarjolla. Ongelmana on vain hinta. Yleensä lasi- tai metallipakkauskessa oleva tuote on kalliimpi kuin muoviin pakattu ja hintojen nousun myötä meillä on jouduttu tinkimään joistain asioista. Ruokaostoksissa joutuu valitettavasti menemään enemmän hinta edellä ja muut asiat kuten pakkausmuoto tulevat perässä.

Kun kamppailee jäteahdistuksen kanssa (tai minkä tahansa muun ahdistuksen kanssa), on hyvä palata taaksepäin ja pohtia mitä on jo saanut aikaiseksi. Kun pohdin asiaa, niin olen onnistunut vähentämään melko paljon jätettä muualla kodissa ja valtaosa kodin jätteestä tulee nimenomaan keittiöstä. Monen muun asian kotona olen korvannut kestotuotteella, muovittomalla vaihtoehdolla tai ostamalla jättipakkauksia, jolloin roskan määrä suhteessa on pienempi. Millä toimilla meillä on jätettä vähennetty?

✤ Lajittelemme jätteet. Tämä itsessään ei toki vähennä jätteen määrää kokonaisuudessaan mutta sekäjätteen kyllä, joka on kaikista kalleinta jätettä. Lajitelu myös mahdollistaa havainnollistamaan eri roskalajien määrän ja pohtimaan mistä voisi vähentää

✤ Vanulaput ovat vaihtuneet itse virkattuihin kestolappuihin

✤ Sheiver on päivitetty Zero Waste -malliin (lue lisää täältä)

✤ Vartalolle ja kasvoille on omat palasaippuat

✤ Myös WC:ssä on palasaippua käsienpesua varten

✤ Tiskiharja on vaihtopää-mallia. Vaihtopää on puinen, jossa on luonnon omat harjakset.

✤ Kaupassa meillä on mukana kestokassit aina

✤ Meillä on myös hedelmille omat kestopussit mutta tarvittaisiin niitä enemmän

✤ En käytä kertakäyttöisiä muffinsivuokia vaan käytössä on silikonivuoat, jotka voi pestä ja käyttää uudelleen

✤ Teen siivousaineet melko pitkälti itse jätteen vähentämiseksi (ekologisesta siivouksesta voit lukea täältä)

✤ Käytössä on kestorätit sekä pesusienet, jotka voi pestä ja ottaa uudelleen käyttöön

✤ En käytä biojätepusseja vaan taittelen pussit sanomalehdestä (asiasta lisää täältä)

✤ Suihkussa kropan pesuun käytetään luffasieniä

✤ Ostan wc-paperit isossa säkissä jotta muoviroskan määrä olisi suhteessa pienempi

✤ En juurikaan käytä elmukelmua kuin kerran tai kaksi vuodessa. Eväsleivät pakkaan rasiaan tai vanhaan leipä- tai vihannespussiin jos sellaisia on. Hyödynnän leipä- ja vihannespusseja myös koirankakkapusseina.

✤ En ota pienille ostoksille (esimerkiksi lääkkeet, erikoisliikkeestä ostettu tavara) tarjottua pussia. Pienet ostokset mahtuvat laukkuun tai jos ei ole laukkua tai kassia niin ne menee käsissä.

✤ Olen opetellut tietyissä tilanteissa sanomaan myös ”Ei kuittia, kiitos!” kuittijätteen vähentämiseksi.

✤ Kierrätän postissa tulevat kirjekuoret leikkelemällä ne muistilapuksi

Lopulta on kuitenkin monta asiaa, mitkä ovat vaihtuneet kestävämpään versioon. Taistelu jätteiden vähentämiseksi ei kuitenkaan lopu ja etsin jatkuvasti uusia keinoja vähentään kotona olevan roskan määrää. Onko sulla vinkkejä miten vähentää roskan märää entisestään?

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s