Reseptit · valokuvaus · Yleinen

Luovuin biojätepusseista – ohjeet biojätepussin taitteluun sanomalehdestä

Olen ennenkin varmaan puhunut haaveilevani bokashista. Oma kotikompostori kerrostaloasunnossa, josta saisi lannoitteet ja hieman multaa olisi mahtavaa! Lisäksi voisimme luopua täysin biojätepusseista ja -astiasta.

Bokashin osto ei kuitenkaan ole vielä meillä ajankohtainen mutta halusin siitä huolimatta eroon vihreistä biojätepusseista. Vihreät biojätepussit vettyvät nopeasti, päästävät biojätteiden nesteet läpi ja ovat ikäviä kuljettaa roskikseen. Väistämättä mukaan ulosvientiin tarvitsee aina itse biojäteastian, jotta ei jättäisi jälkeensä haisevaa biovanaa (Meillä on biojäteastiana pieni ämpäri. Usein roskia viedessä käytän myös koiran, joten kuljen pitkin kyliä ämpärin kanssa). Lisäksi biojätepussi ei olekaan ympäristöteko, toisin kuin luullaan. Tiesitkö, että biojätepussit eivät ehdi hajoamaan ja ne joudutaan noukkimaan pois biojätteiden seasta?

Parhaimpia hajoamisen kannalta ovatkin sanomalehti ja paperipussi, joita nykyään käytämme kotonamme. Ensisijainen vaihtoehtomme on sanomapaperi mutta hyödynnämme myös tyhjät paperipussit, kuten jauho- ja sokeripussit biojätepusseina.

Mistä sitten sanomalehtipaperisia biojätepusseja voi tehdä ja miten? Paperiksi käy mikä tahansa sanomalehti, joka ei ole kiiltävää paperia. Ennen taittelua lehdestä pitää poistaa niitit, mikäli sellaisia on. Taittelu on myös helppoa ja kerralla voi taitella useamman pussin odottamaan käyttöä:

  1. Ota sanomalehteä muutama aukeama ja levitä ne päällekäin pöydälle. (Tosi ekoihminen, jolla on ”Ei mainoksia eikä ilmaisjakelua, kiitos!” -kyltin omaava voi dyykata paperia lehtikeräyksestä.)
  2. Taita aukeaman alareunasta noin 10 sentin kaistale. Tästä tulee pussin suuaukko.
  3. Käännä aukeama nurinpäin niin, että 10 sentin taitos on edelleen alareunassa pöytää vasten.
  4. Käännä vasemmalta oikealle aukeamasta noin kaksi kolmasosaa.
  5. Käännä oikealta yksi kolmasosaa vasemmalle. Sujauta oikean puolen kulma alakaistaleen alle.
  6. Käännä pussi nurinpäin niin, että pussisuuaukko on nyt ylöspäin ja 3. ja 4. kohdan taitokset ovat pöytää vasten.
  7. Taita sanomalehteä alhaalta ja sujauta samalla taiteltu pääty suuaukon alle.
  8. Avaa pussi ja valmis! Pussia voi säilyttää esimerkiksi pöydällä.

Mikäli tekstimuoto ei oikein aukea voit katsoa ohjevideon Yhteishyvän sivuilta.

Miten tämä on vaikuttanut arkeen? Positiivisesti tehden elämästä hieman vaivattomampaa kun vettyneitä pusseja ei tarvitse ärtyneenä kantaa ulos ja pestä tämän jälkeen biojäteastiaa ällöttävästä nesteestä. Etenkin sanomalehdestä taiteltut pussit tuntuvat pitävän biojätteiden nesteet sen verran hyvin, ettei paperi vety ja pussin voi kantaa sellaisenaan kainalossaan roskikseen. Luonnollisesti biojätepussin koko on pienentynyt, mikä tarkoittaa useammin ulosvientiä. Toisaalta taas, ulos on lähdettävä joka tapauksessa koiran kanssa, töihin, harrastuksiin ja kauppaan, jolloin vienti onnistuu samalla. Pieni pussi on kätevä pitää pöydällä ruoanlaiton aikana, sillä hieman täytettä saadessaan se pysyy itsestään pystyssä. Samalla säästyy rahaa ja luontoa kun biojätepussit jäävät kauppaan ja pussit askarrellaan kierrätysmateriaalista, joka maatuu.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s