Yleinen

Ekologisempaa siivousta

Puhdas ja siisti koti on mulle tärkeä. Haluaisin kuitenkin pitäytyä siivousaineissa maltillisuudessa ja tehdä niistä mahdollisimman paljon itse ekologisuuden ja rahansäästön vuoksi sekä jätettä vähentääkseni. Sama koskee siivousvälineitä. Olenkin jo päässyt hyvin siihen pisteeseen, että voisin kutsua siivousainevalikoimaamme ekologiseksi. Meidän 80 neliöinen koti nimittäin siivoutuu kuudella aineella, joista kolme on itse tehtyjä ja kaksi ekoaineita.

Meidän siivousrutiinit on melko säännölliset. Keittiö siivotaan joka päivä, robotti-imuri imuroi lähes joka päivä ja lattian pesun se suorittaa kerran viikossa. Toisinaan kaivamme sitten perinteisen perästä vedettävän imurin ja imuroimme ja pesemme paikat joihin robotti ei pääse. Pölyjä pyyhitään kerran viikkoon. Kylpyhuoneen lattia huuhdellaan ajottain suihkussa käydessä mutta wc:n ja kylpyhuoneen pesu suoritetaan viikon tai kahden välein ellei muuta erillistä tarvetta ole. Sanoisin, että meillä siivotaan aina kun nähdään siivottavaa.

Kuudella siivousaineella ja hyvillä välineillä pärjää hyvin. Keittiössä meillä on käytössä Sinin kestorätit, joista toinen on käytössä kun toinen on pesussa. Mikrokuituliinoja meillä on useampi jotka pestään siivouksen jälkeen. Puhdistussieninä meillä on Scrub Daddyja, sillä nekin voi käytön jälkeen pestä tiskikoneessa ja näin ollen yksi sieni kestää todella pitkään verrattuna halpoihin puhdistussieniin. Perinteisen imurin ja mopin lisäksi löytyy vielä Sinin nysväri, puhdistusterä ja juuriharja. Siinä oikeastaan kaikki millä meillä siivotaan.

Mihin sitten mitäkin ainetta meillä käytetään?

Yleispuhdistusaine

Käytetään meillä melkein kaikkien tasojen pyyhintään. Valmistan yleispuhdistusaineen itse sekoittamalla kierrätettyyn suihkepulloon 1/3 osaa etikkaa, 2/3 vettä ja lisään joukkoon muutaman tipan käsitiskiainetta. Halutessaan joukkoon voi isätä muutaman tipan eteeristä öljyä. Yleispuhdistusaine sopii myös ikkunoiden pesuun.

Puhdistuskivi

Puhdistuskivi on ollut oman kodin luottotuote jo vuosien ajan. Se on vegaaninen, ilmastoystävällinen hajusteeton, myrkytön, biohajoava ja vaikka mitä muuta! Meillä puhdistuskivellä puhdistetaan keittiön tasot, kaakelit, hella, uuni, wc:n ja kylpyhuoneen lavuaarit ja hanat.

Sitruunahappo

Ostan kaupasta sitruunahappoa aina ison pänikän maustehyllyltä. Sitruunahapolla puhdistaa tehokkaast tiski- ja pyykkikoneen sekä kahvinkeittimet ja poistaa kalkin sekä ruosteen. Pesukoneisiin annostelen jauhetta suoraan ruokalusikallisen, kalkinpoistoa varten olen tehnyt kierrätettyyn suihkepulloon liuoksen, jossa on kaksi ruokalusikallista sitruunahappoa ja puoli litraa vettä. Meillä hanoihin kertyy melko tehokaasti kalkkia, joten suihkutan hanat liuoksella, annan vaikuttaa hetken ja jynssään nysvärillä hanat. Viimeiset kalkin rippeet saan irti puhdistusterällä mutta usein pelkkä hankaus nysvärillä riiittää.

Käsitiskiaine

Sen lisäksi, että valmistan siitä yleispuhdistusainetta, käytän sitä ihan perinteiseen käsintiskaukseen. Lisäksi pesen tiskiaineella kylpyhuoneen lattian, sillä se irroittaa tehokkaasti rasvaa. Tiskiaineesta on haaveissa DIY-versio mutta toistaiseksi vastaan ei ole vielä tullut mitään kokeilemisen arvoista.

Pyttypommit

Nimensä mukaisesti WC-pytyn pesuun. Nämäkin valmistan itse sekoittamalla 3 dl ruokasoodaa, 1,5 dl sitruunahappoa ja kolme ruokalusikallista käsitiskiainetta. Ensin sekoitetaan kuivat aineet keskenään, jonka jälkeen joukkoon lisätään käsitiskiainetta vähän kerrallaan kunnes saadaan kasassa pysyvä seos. Seoksesta muotoillaan palloja ja kuivatetaan vuorokausi leivinpaperin päällä. Palloja säilytetään ilmatiiviissä astiassa. Käytettäessä pallo pudotetaan WC-pyttyyn, annetaan sihistä ja hinkataan puhtaaksi. Helppoa! Mikäli pyttyyn jää vielä kalkista johtuvia tahroja, voi siihen suihkuttaa sitruunahappoliuosta.

Lattian pesu

Laminaattilattioille en ole vielä löytänyt DIY-tuotetta, jolla uskaltaisi pestä vailla pelkoa lattian pilaantumiseta. Saippuaa ei suositella, joten mäntysuopa ja itse tekemä yleispuhdistusaine ovat poissa laskuista. Toistaiseksi en kuitenkaan ole ottanut stressiä käytettävästä aineesta, sillä yksi purkki kestää meillä vuoden, ellei jopa ylikin. Kun kyseinen aine loppuu, yritän keksiä korvaavan tuotteen joka olisi ekologisempi.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s