Kasvit & Puutarha

Esikasvatus 2024: helmikuu

Helmikuu oli esikasvatuksen ehkä kiivain kausi, sillä kylvin peräti 22 erilaista lajiketta! Kotona ei onneksi kuitenkaan vielä ala tasot ja hyllyt notkumaan, kiitos viime vuonna ostamani Soil Blockerin (lue lisää täältä), jolla olen prässännyt multakuutiota taimikasvatusta varten. Soil Blocker onkin osoittanut hyväksi, sillä tilan säästö on ollut mieletön. Taimikuutiot ovat mustissa muoviastioissa, joita olen saanut työpaikan ruokalasta pyytämällä.

Helmikuu on muun muassa paprikoiden, munakoison, mansikan, basilikan ja tomaattien kylvöaikaa. Joidenkin lajikkeiden kylvöaika venyy jopa maaliskuulle asti mutta itse olen mielummin ajoissa kuin myöhässä. Valon määrä on lisääntynyt huomattavasti ja päivät ovat jo pidenneet joten lisävalaistusta en enää lähde hankkimaan, joka omalta osaltaan myös saa tekemään kylvöt aikaisemmin.

Chilit & paprikat

Chileistä kylvin vielä Sweet Banana -lajiketta, joka on kulttuuriperintölajike. Kyseessä on erittäin mieto chili, lähes paprikamainen ja se sopii käytettäväksi tuoreena, salaateissa ja säilöttynä. Kokeilin kasvatusta jo viime vuonna mutta sato jäi vähäiseksi tuholaisten vuoksi. Taimia on kuusi kappaletta joista kolme on itänyt.

Paprikaa kokeilin viime vuonna kasvattaa huonolla menestyksellä mutta tänä vuonna on uusi ja parempi yritys. Kokeilussa on Zlata-niminen lajike, jonka kerrotaan olevan varma lajike ja sopivan pohjoismaiseen ilmastoon. Matalan kasvutapansa vuoksi se sopii ruukuihin ja laatikoihin. Kuudesta taimesta neljä kappaletta iti.

Kesäkukat

Kesäkukkien listalla oli keijunmekko, sarviorvokit sekä värinokkonen. Sarviorvokkeja kylvin huonosti menestyneen tarhaorvokin tilalle 40 kappaletta, joista 22 on itänyt. Keijunmekko iti tänä vuonna todella huonosti. Kylvin 11 kappaletta, joista vain kolme on itänyt ja kasvu näyttää aika kituvalta. Voipi olla, että ei tänä vuonna parvekkeella keijumekkoa ole. Värinokkosta oli kahta eri lajiketta. Aiemmin kasvattamaani Rainbowta kylvin 12 kappaletta joista neljä iti. Ei rainbownkaan itämisprosentti kovin korkea ollut, tosin tässäkin tapauksessa siemenpussi oli kovin vanha ja päiväys jo mennyt. Fairway Mosaic oli uusi värinokkoslajike, jota kylvin 20 kappaletta ja vain kaksi iti! Syynä on puutarhurin huono kastelukäsi. Kylvin siemenet pieniin multakuutioihin, jotka kuivahtivat kun selkänsä käänsi. No kastelin sitten kuutiot vähän reippaammalla kädellä josta seurasi vedenpaisumus ja vain kaksi taimea selvisi koettelemuksesta.

Kurkut

Kurkkujakin on tänä vuonna tulossa kokeiluun useampaa eri lajiketta, joista kolme kylvin nyt. Viime vuonna kokeilussa oli avomaankurkku F1 Partner, jonka pitäisi olla suurisatoinen ja sopia säilöntään. Noh, viime vuonna sain kaksi pientä näivettynyttä kurkkua, tosin kesäkin oli kuuma ja kuiva. Siemeniä jäi kuitenkin myös tälle vuodelle, joten kokeilen vielä uudestaan ja kylvin seitsemän siementä, joista viisi on itänyt. Itseasiassa kyseinen kurkku olisi pitänyt kylvää vasta huhtikuussa, mutta kävi pieni vahinko ja meni lajikkeet sekaisin.

Pesusienikurkku oli viime vuonna kokeilussa. Yhtään kurkkua se ei tehnyt mutta sain kauniin köynnöksen parvekkeelle. Pesusienikurkku viittaa juurikin pesusieneen. Kenties sana luffa on tuttu? Pesusienikurkusta saadaan täysin kasvipohjaisia luonnonmukaisia pesusieniä kuivaamalla kurkku ja näistä sienistä käytetään nimitystä luffa. Tarkoitus olisi siis saada omavaraisesti pesusieniä kunhan vaan saan kyseisen lajin ensin menestymään! Pesusienikurkun siemeniä kylvin kolme, joista kaikki itivät!

Uutuslajikkeena kokeilussa on kasvihuonekurkku F1 Flamingo, joka on itsepölyttävä kasvi, joten pölytyksestä ei tarvitse huolehtia. Kyseisen lajikkeen sanotaan olevan terve, vahva ja tuottavan hyvin satoa koko maassa. Edelliset parvekekurkut ovat menestyneet vaihtelevasti, joten ajattelin kokeilla seuraavaksi tätä lajiketta. Tätä lajiketta kylvin neljä kappaletta ja kaikki itivät!

Tomaatit

Tomaatteja olen kasvattanut asenteella, että joka vuosi vähän parempi sato ja tänä vuonna panostin valitsemalla neljää eri lajiketta, jotka eivät ole aiemmin olleet kokeilussa. Black Prince on Siperiasta alunperin oleva varhainen lajike, jonka sanotaan olevan yksi parhaimpia lajikkeita pohjoismaiseen ilmastoon, Black Cherry on taas kirsikkatomaatti, jonka pitäisi olla runsassatoinen ja sopivan harrastekasvatukseen. Currant Red tunnetaan myös marja- tai viinimarjatomaattina, jolla on valtava elinvoimaisuus ja se tuottaa satoja, noin 4 gramman painoisia hedelmiä. F1 Cindel on taas värinsä ja kokonsa puolesta klassinen tomaatti, joka on varhainen ja satoisa. Tomaatin taimia on kylvetty yhteensä 18 kappaletta joista 13 on itänyt. Black Princen neljästä taimesta kuitenkin vain neljä iti joten kylvin niitä vielä pari kappalettta lisää.

Yrtit

Rakastan tuoretta basilikaa ja sitä meillä kasvatetaan paljon, mielellään useampaa eri lajiketta. Emilyä oli jo viime kesänä ja se on perinteinen vihreä basilika. Purppurabasilika Red Rubin on taas nimensä mukaisesti purppuran värinen. Maultaan se on maukas ja sopii tuoreena sekä kuivattuna ruoan laittoon. Mrs. Burns Lemon on taas sitruunabasilika, jossa on sitruunan tuoksu sekä aromi. Kala- ja äyriäisruokien lisäksi se sopii myös leivonnaisiin ja salaattikastikkeisiin. Vanilla Spice on taas jälkiruokiin sopiva basilika, joka on nimensä mukaisesti vaniljan tuoksuinen ja makuinen. Vanilla Spicea oli viime vuonnakin kasvamassa mutta sadosta en päässyt nauttimaan tuholaisten vuoksi. Kutakin basilikaa kylvin 6 taimea eli yhteensä 24 joista 12 kappaletta on itänyt. Koska kaikki eivät ole itäneet, kylvän maaliskuussa vielä lisää basilikaa.

Pyöröminttu on tämän vuoden uusia kokeiluja. Lehtien sanotaan tuoksuvan omenalle ja sitä käytetään teehen, ruoanlaittoon sekä juomiin. Pyörömintun sanotaan olevan hyvä vaihtoehto marokkolaiselle mintulle. Valitsinkin kyseisen mintun nimenomaan teetä ja juomia ajatellen. Vaikka en itse juo teetä, haaveilen mahdollisuudesta tehdä omia teesekoituksia miehelle, jolle tee maistuu. Pyörömintun siemenet olivat niin pieniä, että kylvin neljä pottia, jossa on useampi siemen, oli nimittäin lähes mahdonta kylvää yhtä siementä kerrallaan. Siementen päälle laitoin ohuen kerroksen perliittiä. Vielä ei ole itämistä havaittavissa mutta itämisen sanotaan kestävän pitkään, jopa 30 vuorokautta.

Muut

Maamanteli on tuttu jo viime kesältä, joskin sato oli olematonta. Maamanteli, toiselta nimeltään kastanjansädekaisla on myös kulttuuriperinnelajike, jota on viljelty ainakin 1200-luvulta lähtien. Vaikka nimi viittaa manteliin, ei sillä ole mitään tekemistä pähkinöiden kanssa. Maamanteli on monivuotinen puoliruoho, joka muodostaa 1-2 senttimetriä pitkät mukulat maan alle. Syötävissä mukuloissa on makea pähkinäinen maku ja niitä voidaan käyttää tuoreena tai kuivattuina pähkinän tavoin tai jauhaa jauhoiksi. Liuotin siemeniä vedessä 24 tuntia ennen kylvöä ja kylvin yhdeksän kappaletta joista kaksi on tähän mennessä itänyt. Vielä odottelen, josko muutkin alkaisivat itämään. Toivottavasti tänä vuonna saataisiin jo syömäkelpoista satoa!

Tomaattien ohella otin täysin uuden lajikkeen kokeiluun, nimittäin tomatillon. Vaikka nimi viittaa tomaattiin, on kyseessä Meksikosta lähtöisin oleva koisokasvi ja se on läheistä sukua lyhtykoisolle sekä karviaiskoisolle. Yhteys kuitenkin myös tomaattiin löytyy, jolle se on etäisempää sukua. Tomatilloa käytetään muun muassa kastikkeisiin, pataruokiin ja muhennoksiin. Purple-lajike tekee violetin sinisiä hedelmiä. Jännittävää nähdä mitä tästä kokeilusta tulee. Taimia kylvin kuusi kappaletta ja kaikki kuusi itivät.

Mansikka on myös vanha tuttu, joskin satoa ei edeltävinä vuosina ole saatu. Vaikka Rügen on lajikkeena runsas ja tuottaa jatkuvasti uusia marjoja, en ole saanut sitä menestymään. Parina kesänä olen istuttanut taimet liian tiheään, viime kesänä sain marjat jo aikaseksi mutta kuumuus läkähdytti kasvin. Tänä vuonna aion kokeilla kasvatusta toisenlaisessa astiassa ja istuttaa taimet entistä harvempaan. Taimia kylvin 16 kappaletta mutta mutta… Kastelin näitäkin ihan liikaa ja vain neljä selvisi. Vielä ehdin kuitenkin kylvämään lisää kun teen sen NYT.

Munakoiso on myös tämän vuoden uutukainen. Black Beauty on kulttuuriperintölajike, jonka kerrotaan olevan luotettava. Munakoison kasvatuksesta on kerrottu, että se olisi haasteellista, toiset taas sanovat, että se yllättää helppoudellaan. Tykkään munakoisosta mutta hinnan vuoksi käytän sitä äärinmäisen vähän, joten kokeilen nyt kasvattaa itse. Taimia kylvin kuusi kappaletta, joista viisi on itänyt.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti