Kasvit & Puutarha

Multaprässi helpottamaan taimikasvatusta

Kerrostalossa asuvana kaupunkiviljelijänä haluaa maksimoida sadon. Kerrostaloasunto luo kuitenkin omat haasteensa tilan suhteen kun keväinen taimikasvatus alkaa. Joka kevät meidän koti muuttuu valtavaksi kasvattamoksi. Joka pöytä, ikkunalauta ja hylly on täynnä taimipurkkeja. Kevään edetessä myös lattioille alkaa ilmestymään ruukkuja, astioita ja ämpäreitä kun taimet pitää koulia. Loppukeväästä ennen kuin kaikki taimet voidaan siirtää ulos, saamme siirrellä taimiastioita pöydiltä tieltä pois ja pujotella ruukkujen ja kasvatusastioiden välistä.

Tilansäästöratkaisuja hakiessani törmäsin Lähiömutsin blogissa Soil Blockeriin eli multaprässiin. Multaprässi tuskin ei ole mikään kovin uusi keksintö ja maailmalla monet ammattiviljelijät käyttävät sitä. Suomessa multaprässit ovat verrattain vielä melko uusi ilmestys jos Googlen hakutuloksia on uskominen. Muutamia suomenkielisiä aiheita multaprässin käytöstä lötytyy mutta myyjiä vain pari. Suomessa multaprässiä myy tällä hetkellä ainakin Monosilla Garden ja Kukkatarhurit noin 90 euron euron hintaan. Ulkomaalaisia myyjiä löytyy enemmänkin mutta hinnan puolesta en osaa sanoa tuleeko ulkomailta tilaaminen halvemmaksi kun huomioidaan toimitusmaksut ja mahdolliset tullimaksut.

Multaprässin ideana on siis, että sillä saadaan tehtyä multakuutioita taimikasvatusta varten. Kokoja on kahdenlaisia, pienemmällä prässillä saa tehtyä noin 2×2 senttimetrin multakuutioita, joihin tulee kolo siemenelle ja se sopii pienille siemenille. Isompi on taas kooltaan noin 5×5 senttimetriä ja niissä voidaan kasvattaa melko kookkaitakin siemeniä. Mukana tulee myös lisäosia, mitkä mahdollistavat isompiin kuutioihin siemenkolon tekemisen sekä reiän, joka on pienemmän multakuution kokoinen. Näin ollen pieni 2×2 senttimetrin kokoinen multakuutio, jossa taimen kasvaa, voidaan koulia suoraan isompaan kuutioon. Kuinka kätevää! Multaprässi myydään settinä, joka sisältää molemmat prässit sekä niiden lisäosat.

Multakuutioiden prässääminen on helppoa ja nopeaa. Multaa laitetaan johonkin laakeaan astiaan ja kastellaan vedellä. Liian kuiva tai märkä multa ei prässäänny kunnolla ja lopputuloksena on hajoilevat kuutiot. Mullan kosteus on optimaallinen silloin, kun saat muovailtua sitä kädessä niin, että se pysyy kasassa. Sitten vaan painellaan prässiä multaan. Itse teen niin, että painelen pari kertaa prässiä multaan ja sitten tamppaan kädellä multaa syvemmälle prässiin. Tämän jälkeen painelen vielä kerran pari multaan, painaen prässiä välissä jotta multa tiivistyy. Sitten poistan pohjasta ylimääräisen mullan ja painan kuutiot ulos. Voilá!

Multakuutiot ovat tehneet taimien kasvattamisesta huomattavasti helpompaa. Pienenmpään tilaan mahtuu enemmän taimia. Omat taimeni ovat erilaisilla muovialustoilla, suurin osa on itseasiassa mustissa muovirasioissa, joita olen kerännyt pitkin vuotta työpaikan ruokalasta. Sellaisia mustia rasioita siis, missä on ollut elintarvikkeita ja olisivat päätyneet muuten roskiin. Tämän myötä myös kastelu on helpottunut. Alussa kasvatusastiat voi peittää muovilla halutessaan ja kun taimet ovat lähteneet kasvuun, pohjalle voi kaataa vain vettä, jolloin kuutiot imevät alakautta veden. Itse en alussa käytä kuin tietyilla taimilla hedelmäpussia suojana, pääsääntöisesti taimet ovat ilman muovia ja suihkuttelen niitä 2-3 kertaa päivässä kosteuden takaamiseksi ja taimettumisen jälkeen siirryn altakasteluun.

Mikä parasta, multakuutiot vähentävät esikasvatuksessa tulevaa jätettä! Olen aiemmin esikasvattanut taimia kertakäyttömukeissa, jogurttipurkeissa ja milloin missäkin, joita olen kierrättänyt. Nyt kuutiot eivät tarvitse kuin alustan, joita pesen sekä kierrätän ja muovikipot tulee vasta myöhemmin kuvioihin. Kierrätän edelleen kotona olevia muovikippoja kouliessani tai myydessäni taimia mutta kun kipot tulevat siihen pisteeseen, ettei niitä voi enää kierrättää, yritn etsiä ekologisemman vaihtoehdon taimipoteille jotta pääsisin kokonaan muoviastioista eroon.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s