Yleinen

Kaikki bokashikompostoinnista

Haaveilin pitkään, sanotaanko useamman vuoden Bokashin ostamisesta. 31 vuotispäivänä päätin ostaa Bokashin ja nyt olemme kuukauden verran eläneet Bokashin kanssa eikä paluuta enää ole. Bokashikompostointi on osoittautunut niin näppäräksi ja vaivattomaksi. Samalla kun on voinut luopua biojätteiden kantamisesta roska-astioille, saa omat lannoitteet ja multaa. Bokashikompostoinnissa ei hiili vapaudu hiilidioksina vaan se sitoutuu bokashimassaan jolloin sen hiilijalanjälki on 25 kg/tonni kun taas lämpökompostorin hiilinjalanjälki on 669 kg/tonni. Bokashilla voi siis vähentää jätteen määrää, parantaa hieman omavaraisuusastettaan ja elää taas hieman ekologisemmin.

Uuden jätelain myötä kaikkien pientaloasukkaiden täytyy jatkossa huolehtia biojätteenkeräyksestä joko tilaamalla biojätteen erilliskeräys jätehuoltotoimijalta tai perustaa kompostori. Lain mukaan bokashi on myös hyväksytty kompostointimenetelmä kunhan jälkikompostoinnista huolehditaan asianmukaisesti. Lain mukaan jälkikompostointi tulee tapahtua suljetussa ja ilmastoidussa kompostorissa tai säiliössä joka on jyrsijäsuojattu. Eli fermentoitunutta bokashimassaa ei saa haudata maahan tai avokompostoida.

Mikä on Bokashi?

Bokashi on Japanista lähtöisin oleva kompostointimenetelmä ja tarkoittaa mikrobien avulla tapahtuvaa fermentoitumista hapettomassa tilassa. Fermentoituminen tapahtuu niin sanottujen EM-mikrobien avulla, jotka ovat maitohappobakteereita, hiiva- ja entsyymisieniä sekä muita pieneliöitä. Sanat boka ja shi tarkoittaa yhdessä käynyttä eloperäistä ainetta.

Bokashin mahtava puoli on se, että se sopii minkälaiseen asumismuotoon tahansa. Asui sitten kerros-, rivi- tai omakotitalossa, niin bokashi sopii keittiöön sen pienen kokonsa vuoksi. Bokashi mahdollistaa myös tietynlaista omavaraisuutta sekä jätteetöntä elämää. Fermentoitunut bokashimassa on mitä mahtavinta maanparannusainetta kasvimaalle tai antamaan ravintoa viherkasvi- ja kukkamultiin sekä parvekeistutuksille. Lisäksi bokashin erittämä neste on mitä parhainta lannoitetta, joten viherpeukalo voi myös luopua kaupallisesta lannoitteista.

Bokashi on kaikinpuolin ekologinen kompostointitapa, jolla saadaan kierrätettyä ravinteet takaisin luontoon.

Mistä saan tarvikkeet?

Bokashia varten myydään aloituspakkauksia, jotka maksavat noin 100 euroa. Aloituspakkaus sisältää kaksi sankoa, rouhepussin, mitta-astiat, tiivistyslastan sekä kupin bokashinesteen valuttamiselle. Tarvikkeitä myydään myös erikseen. Tärkeintä on, että astiat mihin biojäte kerätään, ovat ehdottoman ilmatiiviit ja niissä on hana nesteen valutusta varten. Aloituspakkauksia myyvät muun muassa Viidakkotohtori, Hankkija, Puuilo, K-rauta, Plantagen sekä Prisma Rauta. Googleen kun laittaa hakusanaksi bokashi, tulee tarjolle useita eri jälleenmyyjiä.

Bokashirouhe tai kuivike on välttämätön koska sen avulla fermentoituminen saadaan käyntiin. Myynnissä on kaupallista bokashirouhetta joka on helpoin vaihtoehto aloittelijalle. Lisäksi on saatavilla biohiiltä tai sprayta, jotka sisältävät EM-mikrobeja. On myös olemassa EM-kantaliuosta, joka sekoitetaan vehnäleseseen. Myös EM-liuosta voi valmistaa itse tai vaihtoehtoisesti koko mikrobikannan voi valmistaa alusta alkaen itse. Kaikki muut vaihtoehdot paitsi valmis kaupallinen rouhe vaatii enemmän tai vähemmän askartelua ja vaivannäköä joten helpoin tie on ostaa rouhe valmiina. Säilytä bokashirouhetta ilmatiiviissä rasiassa. Rouheet ja kuivikkeet alkavat hajottamaan jätettä heti kun joutuvat tekemisiin sen kanssa mutta sen lisäksi ne myös neutralisoivat hajuja. Bokashi onkin melko hajuton kompostointitapa. Kannen avatessa tuoksu on hieman makeahko. Bokashineste saattaa puolestaan haista hieman voimakkaammin mutta laimennettuna haju on miedompi.

Biojätteiden keruuta varten myydään aktiivihiilisuodattimella varustettuja astioita. Myös mikä tahansa muu kannellinen astia sopii biojätteiden keruuseen. Itse kerään biojätteet normaaliin eväsrasiaan ja säilytän jääkaapissa siihen saakka kunnes kippaan ne bokashisankoon. Pidin aluksi astiaa pöydällä mutta etenkin kuumilla keleillä sain huomata biojätteiden homehtuvan hyvinkin nopeasti ja hometta ei bokashisankoon kaivata. Jääkaapissa biojätteet säilyvät paremmin.

Bokashimassa pitää jälkikäsitellä ja sitä varten tarvitsee tynnyrin, saavin, paljun,tai puutarhakompostorin. Jälkikäsittelyastiana on mielikuvitus rajana, kunhan muistaa, että se on jätehuoltoasetusten mukainen (tämä koskee lähinnä pientaloasukkaita), astiaan tulee päästä ilmaa, se ei saa valuttaa nesteitä maahan ja, että jyrsijät tai muut eliöt eivät pääse käsiksi astiaan. Jälkikäsittelyllä on useita erilaisia nimikkeitä. Jälkikompostointi, multatehdas ja multa-asema tarkoittavat kaikki bokashimassan jälkikäsittelyä ravinteikkaaksi mullaksi.

Mitä Bokashilla voidaan kompostoida?

Käytännössä katsoen mitä vaan! Bokashiin voi laittaa kaikki kasvisten ja hedelmien jämät. Myös liha pienissä määrin, pienet luut, kahvinpurut, teenlehdet, kuihtuneet kukat ja munankuoret käy. Ainut mitä bokashiin ei voi laittaa ovat nesteet. Eli kastikkeet, jogurtit, maito, vesi, mikä tahansa nestemäisessä muodossa oleva elintarvike ovat poissa laskuista. Myöskään valmiiksi homeisia elintarvikkeita ei bokashiin kannata laittaa. Eläinten jätökset, tuhka, muu kuin biojäte, paperi, isot luut tai isot määrät lihaa tai kalaa eivät kuulu bokashiin. Myös hiivan laittoa bokashisankoon kannattaa välttää.

Meillä tulee hyvin vähän biojätettä mitä ei voisi bokashiin laittaa mutta niiden keräämistä varten meillä on tallessa joko pieniä paperipusseja tai sanomalehdestä taiteltuja biojätepusseja.

Miten kompostointi käytännössä tapahtuu?

Kun olet saanut kotiisi bokashitarvikkeet, ei tarvitse enää kuin aloittaa. Laita bokashisangon pohjalle talous- tai vessapaperia jotta saat välipohjan peitettyä. Sitten ripoittele paperin päälle ruokalusikallinen bokashirouhetta jotta käyminen saadaan alkuun. Bokashisanko avataan vain kerran päivässä, jotta se saisi mahdollisimman vähän ilmaa. Tämän vuoksi biojätteet kerätään päivän tai kahden ajalta erilliseen astiaan. Meillä tulee niin vähän biojätettä, ettei ole mitään järkeä avata sankoa joka päivä desin biojätemäärän takia. Sen vuoksi meillä avautuukin bokashisanko vain joka toinen päivä.

Ennen biojätteiden laittamista bokashiin niitä on hyvä vähän pilkkoa pienimmäksi. Meillä banaanin kuoren leikellään pienemmäksi summanmutikassa saksilla, omenien karat pilkotaan kahteen tai kolmeen osaan ja niin edelleen. Isot palat tai jopa kokonaiset kasvikset tai hedelmät saattavat vain mätääntyä astiassa, joten pilkkominen kannattaa aina. Hienojakoisempi biojäte menee sankoon tiivimmin, eikä ilmarakoja jää niin paljon ja fermentoituminen nopeutuu.

Biojätteet kipataan bokashisankoon kerran päivässä tai joka toinen päivä. Biojäteteet tiivistetään tiivistyslastan avulla. Jätteet pitäisi saada mahdollisimman tiiviisti, joten lastalla painellaan biojätteitä kasaan, jolloin sinne jää ilmarakoja mahdollisimman vähän. Päälle lisätään vielä bokashirouhetta ruokalusikallinen yhtä jätelitraa kohti. Rouhevalmistajien välillä voi olla pieniä eroja annostuksen suhteen, joten tarkista rouheen annostelu aina pakkauksesta. Mikäli biojätteiden seassa on runsaasti lihatuotteita, kannattaa rouhetta lisätä kaksi ruokalusikallista litraa kohden. Kansi suljetaan mahdollisimman tiiviisti. Lopuksi vielä laitan bokashinesteelle tarkoitetun keräysastian hanan alle, avaan hanan, painan kannesta jotta viimeisetkin ilmat lähtee sangosta ja käännän hanan kiinni.

Bokashineste on kullanarvoista tavaraa, jota ei kannata heittää pois

Kun biojätettä on alkanut kertymään tarpeeksi ja fermentoituminen on lähtenyt käyntiin, riippuen biojätteen kosteudesta bokashinestettä alkaa tulemaan 1-3 viikon kuluessa. Bokashineste valutetaan 3-5 päivän välein. Vaikka sanoinkin avaavani hanan joka kerta kun lisään tavaraa bokashiin, avaan vain sen verran, että saan puristettua sangosta ilmat pois. Varsinaisen valutuksen teen 3-5 päivän välein. Bokashineste on oiva lannoite, jota voi käyttää niin sisällä kuin ulkonakin. Sellaisenaan bokashineste on liian tujua tavaraa kasveille, joten sitä pitää laimentaa. Sopiva laimennossuhde on kasveille 1:100, taimille puolestaan 1:200. Eli 10 litran kastelukannuun riittää 1 desilitra bokashinestettä kun suhde on 1:100 ja 1:200 suhteella bokashinestettä tarvitaan 50 millilitraa. Bokashi ei paljoa kerralla nestettä anna mutta se neste riittää vallan mainiosti. Bokashineste on myös täydellinen viemärinavaaja. Kaada bokashinestettä sellaisenaan viemäriin niin nesteen mikrobit syövät putkiin kertyneen rasvan sekä kertymät täysin ekologisesti ja myrkyttömästi.

Bokashineste kannattaa käyttää mahdollisimman tuoreeltaan valuttamisen jälkeen. Jos se ei kuitenkaan ole mahdollista, voi bokashinestettä säilyttää muutamasta päivästä viikkoon jääkaapissa tiiviissä lasipurkissa. Pitempiaikaiseen säilytykseen sopii pakastaminen. Pakasta bokashinestettä esimerkiksi jääpalamuoteissa, jolloin siitä saa helposti kasteluveteen lannoitetta.

Entä kun astia on täynnä?

Kun bokashisanko tulee täyteen, jätetään se jälkikäymään ja aloitetaan uuden sangon täyttö. Jälkikäymisessä bokashisangon annetaan olla avaamattomana 2-3 viikkoa. Bokashineste tulee valuttaa edelleen 3-5 päivän välein. Kun jälkikäynti on tapahtunut, siirrytään jälkikompostoitiin, toiselta nimeltään multatehtailuun. Jälkikompostoinnissa bokashimassa muuttuu ravinteikkaaksi mullaksi.

Jälkikompostoinnin idea on, että bokashimassa pääsee kosketuksiin mullan kanssa, jolloin se alkaa kompostoitumaan ravintorikkaaksi mullaksi. Mullan ja bokashimassa suhde jälkikompostoinnista on 1:2. Bokashimassa ja multa sekoitetaan tynnyrissä, saavissa tai paljussa, suojataan astia jyrsijöiltä sekä muilta eliöiltä ja annetaan maatua mullaksi. Kompostoitunutta multaa voidaan käyttää uudestaan. Kirjoittelen multatehtailusta tarkemmin lisää myöhemmin kun olen päässyt perustamaan oman multatehtaani.

Ongelmatilanteita

Home. Home ei kuulu bokashiin ja syitä homeen muodostumiselle voi olla monia. Astia ei ole tiivis ja saa jostain ilmaa, sankoon on päätynyt jo valmiiksi homeista biojätettä, biojätteitä ei ole tiivistetty kunnolla, biojäte on ollut liian isoa, bokashi on liian kuiva tai rouhetta on liian vähän. Jos hometta on havaittavissa vain vähän, kannattaa ensin kokeilla poistaa homeinen kohta sekä massaa hieman siitä ympäriltä sekä lisätä rouheen määrää hieman. Jos home on kuitenkin ottanut täysin vallan, kannattaa sisältö nakata pois, pestä sanko huolella ja aloittaa alusta. Itselläni toimi homeisen kohdan poisto sekä rouheen lisääminen. Niin ja se, että säilytän sankoon menevät biojätteet jääkaapissa jotta ne eivät pääse homehtumaan etukäteen.

Epämiellyttävä haju. Hajun tulisi olla mieto, makeahko ja hieman hapan. Jos bokashia vaivaa voimakkaat hajut, voi kyse olla liiallisesta kosteudesta ja vähäisestä rouheen määrästä. Valuta tällöin bokashineste hieman useammin, sillä liika kosteus aiheuttaa myös mädääntymisvaaran. Lisää myös bokashirouhetta hieman enemmän sillä se sitoo kosteutta.

Nestettä ei tule. Jos nestettä ei ala kuulumaan, saattaa bokashi olla liian kuiva. Tällöin voi suihkauttaa suihkepullolla vettä rouheen päälle ämpäriä täyttäessä. Joskus voi kuitenkin olla, että nestettä alkaa tulemaan enemmän sitä mukaan kun ämpäri täyttyy, joten tarkkaile tilannetta kärsivällisyydellä.

Bokashisanko haisee oksennukselle. Sankoihin voi muodostua liian paljon voihappoa, joka laittaa sangot haisemaan voimakkaasti ja pahalle. Tällöin välttämättä edes kunnollinen pesu ei saa hajua lähtemään. Mikäli sanko on vielä käytössä, lisää rouhetta. Myös biohiili auttaa sitomaan hajuja. Mikäli sanko haisee vielä pesunkin jälkeen, sivele sisäpinnoille ruokaöljyä, anna seistä vähän aikaa ja pese lämpimällä vedellä tai miedolla saippualla pois.

Hiivakäyminen. Etenkin ylikypsät ja homeiset hedelmät saattavat aiheuttaa normaalin käymisen sijasta hiivakäymistä. Tällöin bokashisangon kansi pullistuu kunnolla ja voi jopa pamahtaa kulmasta auki voimalla. Jos normaalin käymisen sijasta näyttäisikin olevan hiivakäyminen meneillään, vie sanko viileämpään, jolloin tilanne rauhoittuu.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti