Reseptit

Englantilaiset skonssit porkkalatäytteellä

Lomalla tuli hurahdettua Neiti Marpleen aivan täysin ja sen tiimoilta kello viiden tee -ajatukseen. Olemme säännöllisesti pitäneet näitä kello viiden tee- tai kahvihetkiä englantilaiseen tyyliin, jolloin kattauksessa on ollut niin suolaista kuin makeaa vaihtelevasti. Tarjoiluista on löytynyt kurkkuvoileipiä, croissantteja, marjoja, hedelmiä, piirakkaa ja pikkuleipiä sen mukaan mitä on sattunut olemaan kaapissa. Jokaisessa tarjoilussa on kuitenkin ollut skonsseja, jotka ovat niin peri englantilaisia kuin olla ja voi.

Kello viiden tee on perienglantilainen tapa ja juontaa juurensa 1800-luvulle. Tuolloin oli tapana nauttia vain aamiainen ja illallinen mutta Bedfordin herttuatarelle Annalle moinen rytmi ei sopinut. Herttuatar kärsi iltapäivisin heikotuksesta joten hän keksi tilata iltapäivisin teetä ja pientä purtavaa sekä kutsua ystävänsäkin nauttimaan teestä. Myöhemmin perinne levisi yläluokan keskuuteen ja suosio räjähti lopullisesti kun kuningatar Victoria alkoi osallistua teevastaanotoille. Tilaisuuksiin liittyi tietynlainen hienostuneisuus. Teelle pukeuduttiin tyylikkäästi, hatut sekä käsineet viimeistelivät asun ja kaunis kattaus ylellisellä teeserviisillä, pöytähopeilla, monikerroksisella kakkuvadilla sekä kirjailuilla lautasliinoilla kuuluivat asiaan.

Perinteisesti kello viiden tee nautitaan noin kello kolmen ja viiden välillä. Käytännössä katsoen kello viiden tee -termi on täysin suomalainen keksintö, eikä sellaista briteissä tunneta. Britit puhuvat lähinnä iltapäiväteestä mutta termit afternoon tea ja high tea on kuitenkin hyvä erottaa toisistaan. Afternoon tealla tarkoitaan suomalaisittain kello viiden teetä runsailla tarjoiluilla kun high tea taas viittaa menneisyyteen, jolloin työmiehille tarjoiltiin teekupposen ohessa runsas illallinen. Sana tea voi siis toimia briteissä myös illallisen vastineena.

Tarjoilu kello viiden teessä voi olla todella vaihteleva mutta idea on, että tarjolla on sekä suolaista, että makeaa ja tilaisuus on ylellinen, arjesta poikkeava. Skonssit löysivät teepöytiin kuitenkin vasta 1900-luvulla. Skonssit ovat helppoja sekä nopeita valmistaa ja niiden väliin sopiin makea että suolainenkin täyte. Toisaalta taas, skonssit taipuvat myös täysin suomalaiseen aamu- tai iltapalapöytään.

Resepti (noin 16 kpl):

4 dl vehnäjauhoja

50 g maidotonta margariinia

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

1 tl sokeria

2 dl kasvipohjaista jogurttia tai maitoa

Porkkalatäyte:

200 g porkkalaa tai 1 prk Kalavaleen savu & suola porkkanaa

1 pkt Sour Oatia

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 tl tuoretta tai kuivattua timjamia

Puolikkaan sitruunan mehu

Valmista ensin porkkala täyte. Hienonna porkkala (jos käytät valmista porkkalaa, valuta ensin öljy pois). Sekoita kulhossa kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku. Laita täyte jääkaappiin maustumaan.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää joukkoon margariini ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon neste ja sekoita nopeasti välttäen vaivaamista.

Jauhota pöytä huolella ja kaada taikina pöydälle. Kaulitse taikinasta noin 2-3 senttiä paksu levy. Ota pyöreällä muotilla (lasi/muki käy tähän hyvin) taikinasta ympyröitä ja lisää leivinpaperille.

Paista skonsseja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 8 minuuttia tai kunnes skonssit ovat saaneet pinnalle kultaisen värin.

Anna skonssien jäähtyä ja halkaise kahtia. Lusikoi porkkalatäytettä skonssien väliin.

Halutessaan skonssit voi voidella kasvimaidolla tai jogurtilla.

Hintaluokka: noin 7 euroa / koko setti

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti