Kirjat

Lukunurkkauksessa Heather Morrisin Cilkan tarina

”Vasta kun Cilka viedään ulos vankilasta ja työnnetään kuorma-auton lavalle, hän tajuaa, että talvi on mennyt, kevättä ei koskaan ollut ja kesä on tullut. Auringon lämpö hyväilee hänen pelelevaa ruumistaan, hänen yhä elävää ruumistaan, mutta sen loiste häikäisee silmiä. Kuorma-auto pysähtyy nytkähtäen ennen kuin hän ehtii sopeutua valoon. Hänen edessään on taas junavaunu.”

Kun Heather Morris haastatteli Lale Sokolovia Auschwitzin tatuoijaa varten, niin Sokolov mainitsi Cecilia (Cilka) Kleinin, jota hän kuvaili muunmuassa rohkeimmaksi ihmiseksi, jonka hän oli tavannut. Morris tiesi heti, että Cilkan tarinan on kertomisen arvoinen juttu ja niin syntyi Cilkan tarina.

Cilka Klein oli 16 vuotias joutuessaan Auschwitz-Birkenaun keskitysleirille. Hän selviytyy leirillä kolme vuotta periksiantamattomuuden avulla mutta myös senkin vuoksi, että hän herättää komentaja Schwarzhuberin huomion ja joutuu jatkuvasti tämän hyväksikäyttämäksi.

Auschwitzin vapauttamisen jälkeen Cilkaa ei kuitenkaan kohtaa vapaus vaan uusi painajainen. Hän päätyy Neuvostoliiton vangiksi ja häntä syytetään yhteistyöstä natsien kanssa. Cilka tuomitaan 15 vuodeksi pakkotyöhön Siperiaan ja uusi junakuljetus Vorkutan vankileirille odottaa.

Siperian vankileirin olot eivät ole yhtään sen paremmat kuin Auschwitz-Birkenaun. Myös tällä leirillä kurjuus, nälkä, raiskaukset ja kuolema ovat läsnä. Cilka on kuitenkin päättänyt selviytyä ja hän onnistuu hankkimaan itselleen hyvän aseman leirillä, joka takaa hänelle paremmat oltavat leirillä ja siten mahdollisuuden parantaa myös vankitovereidensa oloja. Parempi asema luo kuitenkin myös muissa vangeissa kateutta ja synnyttää vihamiehiä.

Cilkan tarina perustuu tositapahtumiin vaikka itse Cilka ei ole päässyt kertomaan tarinaansa sillä hän kuoli vuonna 2004 kotonaan Slovakian Košiceessa, jonne hän asettui asumaan Vorkutan vankileirillä tapaamansa miehensä kanssa. Cilkan tarinan palasia on koottu Cilkan tunteineiden todistajienlausunnoista sekä Heather Morrisin omista tutkimuksista, joten kirja on fiktiota, joka perustuu löyhästi tositapahtumiin. Faktaa on, että Cilka Klein oli todellinen henkilö, hän oli syntynyt 17. maaliskuuta 1926 Slovakian Sabinovissa. Auschwitziin hän saapui 23. huhtikuuta 1942 ja hänen vankinumeronsa oli 5907. Myös se on voitu varmistaa, että hänet oli todella tuomittu pakkotyöhön Siperiaan 15 vuodeksi yhteistyöstä vihollisen kanssa mutta koko prosessi on hieman epäselvä. Muuten kirja on fiktiota, eikä siinä esiintyvät henkilöt ole todellisia vaan osa perustuu todellisiin ihmisiin, osa edustaa useampaa henkilöä ja osa ovat täysin kuvitteellisia.

Kirja keskittyy Cilkan viettämään aikaan Neuvostoliiton vankileirillä vaikka kirjassa on myös ajoittain kuvauksia Auschwitz-Birkenaun ajalta. Vaikka kirjassa itse vankileirin olojen kuvaus jää melko vajaaksi ja osa henkilöistä pinnallisiksi, kertoo se ennen kaikkea ihmismielen lujuudesta, urheudesta, rohkeudesta sekä toverillisuudesta. Vaikka leirin olot olivat kammottavat ja jokainen pyrki parempaan asemaan edistääkseen omaa selviytymistään, läpi kirjan Cilka pyrki parantamaan myös vankitovereidensa oloja ja toisinaan jopa uhrautui heidän puolestaan. Kirjan tarina on vaikuttava mutta fiktiivisyys vaikutti hieman alavireisesti sillä se ei ole täysin yhden uhrin tarina vaan sekoitus useita kokemuksia yhdistettynä kuvitteelliseksi tarinaksi jossa kuitenkin esiintyy henkilöitä heidän oikeilla nimillään. Pidän itse parempana vahtoehtona kirjoittaa joko täysin todenmukainen tai täysin fiktiivinen kirja fiktiivisillä henkilöillä tositapahtumien pohjalta, sillä fiktiiviset tapahtumat todellisella henkilöllä voivat antaa vääristyneen kuvan henkilöstä.

Toisaalta taas, fiktiivisyyden kauttakin voidaan kertoa faktoja. Monelle Saksan keskitysleirin vangille kävi samoin kuin Cilkalle. Kun yhdestä vankileiristä vapauduttiin, toinen odotti erittäin hatarilla ja epäoikeuden mukaisilla syytöksillä, jotka pakotettiin tunnustamaan väkivallan ja kidutuksen uhalla. Moni toisen maailman sodan uhri joutui siis kohtaamaan ensin Hitlerin, tämän jälkeen Stalinin kauheudet. Eikä tietenkään pidä unohtaa kuinka moni koki keskitysleirien ja gulagien kauheudet, joiden oloja kirjassa myös pyritään kuvailemaan.

Kirjan tiedot:

Alkuperäinen teos Cilka´s Journey (ilmestynyt 2019)

Sivumäärä 405 s

Suomenkielinen julkaisu 2020

Kustantaja Aula & Co

Suomentaja Pekka Tuomisto

ISBN 978-952-364-027-6

Coocnut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti