Reseptit

Karjaton paisti

Pidemmän aikaa pyörittelin mielessäni, että minkälainen olisi vegaaniversio karjalanpaistista. Karjalanpaisti on yksi Suomen vanhimpia perinneruokia ja valittu jopa Suomen kansallisruoaksi. Eikä mikään ihme, sillä onhan se maukasta sekä edullista arkiruokaa, joka hautuu itsekseen uunissa. Karjalanpaistista on monenlaisia muunnelmia. Tiesitkö sitä, että perinteisten naudan- ja sianlihakuutioiden lisäksi paistissa saatettiin käyttää myös sisäelimiä, ryynejä tai papuja? Eli jo muinoin karjalanpaistista oli olemassa lihaton versio, tosin kyse saattoi olla siitä, että paistia tehtiin niistä aineksista mitä oli saatavilla eikä liha aina kuulunut niihin.

Omassa versiossani päädyin käyttämään härkistä, joka sopi vegaaniversioon loistavasti! Muita hyviä vegevaihtoehtoja karjattomaan paistiin ovat härkäpavut sellaisenaan, seitan, vegekuutiot, nyhtökaura sekä erilaiset vegesuikaleet.

Resepti neljälle:

1 pkt härkistä

1 sipuli

1-2 keskikokoista porkkana

1-2 palsternakkaa (yksi iso riittää)

1 litra vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 laakerinlehteä

1 ½ tl suolaa

1 ½ tl mustapippuria

Kuori ja pilko porkkanat, palsternakka sekä sipuli. Sipulit saavat jäädä reilun kokoisiksi paloiksi. Laita kasvikset sekä härkis kannelliseen pataan ja lisää vesi. Murenna joukkoon kasvisliemikuutiot ja lisää joukkoon laakerinlehdet, suola sekä mustapippuri.

Hauduta muhennosta kannen alla 150 asteessa vähintään kolme tuntia. Tarjoile perunan tai perunamuussin kanssa.

Hintaluokka: alle 2 euroa / annos

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti