Reseptit

Vihikset

Olen viime aikoina ammentanut paljon kokkausintoa menneiltä vuosikymmeniltä. Ruoan hinta on noussut niin paljon kuluneen vuoden aikana, että se on saanut tutkimaan ja muistelemaan mitä menneinä vuosikymmeninä syötiin. Yksi mieleen tulleista ruokalajeista oli lihapiirakat, mitä ainakin meidän kodissa 90-luvulla syötiin arjen nopeana pikaruokana. Kaupassa myydään kyllä nykyään lihapiirakan vegaanista versiota, vihistä myös neljän kappaleen paketeissa, mutta voin taata, että itse tehtynä vihikset ovat herkkua. Vihikset vaativat hieman vaivannäköä mutta lopputulos palkitsee. Helpoimillaan vihisten väliin voi laittaa vain ketsuppia mutta väliin sopii myös kurkkusalaatti sekä vegaaniset nakit.

Resepti (16 kappaletta):

Taikina

6 dl kauramaitoa (oikeastaan mikä tahansa muukin kasvijuoma käy)

50 g tuorehiivaa

2 rkl rypsiöljyä

2 rkl sokeria

1 rkl suolaa

n. 14 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte

1 ½ dl soijarouhetta

1 ½ dl puuroriisiä

1-2 sipulia

1 rkl soijakastiketta

1 rkl omenaviinietikkaa

1 ½ tl suolaa

1 ½ tl mustapippurirouhetta

Paistamiseen 1 l rypsiöljyä

Aloita valmistamalla taikina. Murenna hiiva ja sekoita kädenlämpöiseen kauramaitoon. Lisää joukkoon öljy, suola ja sokeri. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja vaivaa kunnes taikina on kimmoisa. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin ajan.

Valmista täyte huuhtelemalla puuroriisit juoksevan veden alla. Keitä riisejä vedessä noin 25 minuuttia. Turvota soijarouhe pienessä vesimäärässä. Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi ja kuulota pannulla öljyssä kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Puristele soijarouheesta ylimääräinen vesi pois ja lisää pannulle sipulien joukkoon. Valuta puuroriisistä keitinvesi pois ja lisää pannulle. Mausta täyte soijakastikkeella, omenaviinietikalla sekä suolalla ja pippurilla.

Kumoa taikina jauhoitetulle alustalle ja jaa se 16 osaan. Muotoile taikinapalasta pallo ja kauli se soikion muotoiseksi, jolla on pituutta noin 16 senttimetriä. Lusikoi taikinan toiselle puoliskolle 2 rkl täytettä. Sivele reunat vedellä, vedä taikinan toinen pääty täytteen yli ja painele reunat kiinni. Taikinan päälle voit halutessasi pistellä haarukalla muutaman ilmareiän. Asettele valmiit vihikset uunipellille tai leivinpaperille liinan alle odottamaan paistoa.

Kuumenna paistoöljy isossa kattilassa (uppopaistoon vinkkejä löydät tästä) 180 asteeseen. Jos sinulla ei lämpömittaria, voit testata lämpötilan pienellä taikinanokareella. Jos taikina nousee pintaan ja ruskistuu, öljy on tarpeeksi kuumaa. Paista vihikset öljyssä molemmilta puolin kauniin ruskeaksi ja nosta talouspaperin päälle hetkeksi, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin.

Hintaluokka: alle 1 euro / kappale

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

2 thoughts on “Vihikset

    1. Näin jälkeenpäin itseäkin alkoi harmittamaan ettei tullut otettua kuvaa täytteestä. 😦 Voin kuitenkin vakuuttaa että ulkonäöllisesti täyte ei eronnut lihaversiosta, sanoisin että vierekkäin näyttävät ihan samalta. 🙂

      Tykkää

Jätä kommentti