Kirjat

Lukunurkkauksessa Lars Keplerin Vainooja

”Maanantaiaamuna nainen oli löydetty Tukholman lähistöltä Lidingössä sijaitsevan rivitaloasunnon keittiöstä. Hän istui lattialla suu oudosti ammollaan. Verta oli roiskunut ikkunaan ja ruukussa kasvavalle valkoiselle orkidealle. Naisella oli yllään pelkät sukkahousut ja rintaliivit. Myöhemmin viikolla suoritetussa oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa todettiin, että nainen oli kuollut lukuisten viilto- ja pistohaavojen aiheuttamaan verenhukkaan. Poikkeuksellisen aggressiivinen hyökkäys oli keskittynyt kaulaan ja kasvoihin.”

Sammuta valot ja sulje verhot, vainooja on ikkunasi takana. Näillä sanoilla alkaa Lars Keplerin Vainoojan takakannen sanat. Onko tietynlainen kohti keski-ikää menevän merkki se, että innostuu dekkareista? Mä en ole koskaan aiemmin ollut kovin suuri dekkareiden fani mutta Kepler vei mennessään. Tällä hetkellä kaikki lukemani dekkarit ovat olleet ruotsalaisia, jotka pitävät mainetta yllä loistavien dekkareiden kirjoittajana, eikä mikään ihme. Mikään ruotsalaisdekkari ei ole jättänyt kylmäksi vaikka Arne Dahlin Berger & Blom -sarjaa pidin aavistuksen hutaistuna ja turhan karkeakielisenä.

Ruotsin keskusrikospoliisi saa nimettömältä lähettäjältä linkin YouTube-videoon, jossa esiintyy salakuvattu nainen. Seuraavana päivänä nainen löydetään kuolleena kotoaan. Pian rikoskomisario Margot Silverman tulee yhdessä parinsa Adam Youssefin kanssa johtopäätökseen, että kyseessä on sarjamurhaaja joka toteuttaa tekonsa samaan aikaan videon julkitulon kanssa eikä poliisi voi tehdä mitään uhrin pelastamiseksi. Murhaajan tapa tehdä murhansa on raaka ja erittäin brutaali, sillä hän tuhoaa uhriensa kasvot. Tutkintaan otetaan mukaan hypnotisoija Erik Maria Bark, joka on toiminut poliisin apuna aiemminkin. Kaikki jäljet johtavat vankilassa murhasta istuvaan Rocky Kyrklundiin mutta hän ei muista itse asiasta mitään auto-onnettomuudessa saamansa aivovamman vuoksi. Joona Linnan apua kaivataan mutta Joonan oletetaan kuolleen. Todellisuudessa Joona on lavastanut oman kuolemansa ja uskaltaa vihdoin tulla varjoista esiin vaikka kaikki eivät häneen paluunsa suhtaudukkaan kovin suopeasti.

Koko kirja kietoi kyllä pikkusormensa ympärille ja kun aloitti, ei pystynyt lopettamaan! Tunnelma oli toisinaan hyytävä ja jännitys oli lukiessa katossa asti. Illalla nukkumaan käydessä pohti vain murhaajan henkilöllisyyttä. Keplerin kirjat ovat itselleni täysin uusia ja päädyinkin lukemaan Vainoojaa juurikin sen vuoksi, että muistan sen olleen ilmestymisen aikaan suuri hitti ja kovin kehuttu. Kesken lukemisen osa juonesta alkoi tuntumaan irralliselta ja tuli tunne, että lukijan pitäisi tietää mistä puhutaan. Noh, kävikin ilmi, että kyseessä on Joona Linna -kirjasarja, vielä tunnettu sellainen, jonka vuoksi osa tapahtumista ja hahmoista tuntuivat siltä, kuin taustat olisi kerrottu joskus aiemmin. Tarkemmin pohdittuani tulin siihen tulokseen, että olenhan minä kyseisestä kirjasarjasta kuullut joskus jotain mutta koska en aiemmin ole ollut dekkareiden ystävä, niin olen sivuuttanut koko kirjasarjan täysin. Vainooja on kirjasarjan viides kirja, joten hieman harmitti, etten lähtenyt lukemaan kirjasarjaa alusta alkaen. Aion kuitenkin lukea loput Joona Linna -kirjasarjan kirjat alusta alkaen joskus. Tällä hetkellä on niin monta kirjasarjaa luvun alla ja yksittäisiä mielenkiintoisia lukukirjoja lukulistalla, että en pysy itsekään enää laskuissa mukana.

Kirjasta ei kutkuttavia juonenkäänteitä puutu vaikka mikään niistä ei sinällään tule yllätyksenä. Tai no, osa tuli mutta juoni oli hyvin elokuvamainen ja pääjuonen tapahtumat oli jotenkuten ennustettavissa, että mikä tapahtuma johtaa mihinkin. Pieni ennalta-arvattavuus ei kuitenkaan haitannut. Tarinankerronta oli äärimmäisen mielenkiintoista todentuntuisten tapahtumapaikkojen kuvauksien kanssa ilman mahtailevaa tekstiä ja näyttävän lopun saattelemana. Kirjan juoni oli rakennettu taidokkaasti ja moniulotteisesti liittäen lopussa kaikki palaset yhdeksi vaikuttavaksi kokonaisuudeksi joka sai haluamaan lisää Kepleriä.

Kirjan tiedot:

Alkuperäinen nimi Stalker (ilmestynyt 2014)

Sivumäärä 617 s

Suomenkielinen julkaisu 2015

Suomentaja Kari Koski

Kustannusyhtiö Tammi

ISBN 978-951-31-8141-3

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti