Reseptit

Vapun vegaaniset minimunkit & tärpit uppopaistamiseen

Tiedosto_001

Hetki sitten oli pääsiäinen ja nyt mennään jo vapussa. Meillä ei tänä vuonna laitettu omia simoja käymään mutta munkit tehtiin itse! Nämä vegaaniset minimunkit ovat suussa sulavia ja katoavat hetkessä lautaselta. Näiden munkkien salaisuus on huolellinen kohotus kahteen otteeseen.

Munkit uppopaistetaan, joten kerrataan uppopaiston ohjeet lyhyenä oppimääränä:

 • Uppopaistamiseen sopivat rypsi-, rapsi-, soija-, maissi- tai auringonkukan öljy. Myös munkinpaistorasva tai kookosrasva sopivat uppopaistamiseen ja olen myös nähnyt kaupassa erikseen friteeraus- ja uppopaistoöljyä. Öljyä tarvitaan yleensä 1-1,5 litraa, jotta paisto onnistuu tasaisesti.
 • Käytä paistamiseen isoa paksupohjaista teräs-, alumiini- tai valurautakattilaa ja varaa kansi aina viereen siltä varalta, että rasva syttyy palamaan. Näin saat tukahdutettua palon nopeasti.
 • Huolehdi, että rasva ei ikinä joudu kosketuksiin veden kanssa. Käytä siis kuivia välineitä ja lisää rasva kuivaan kattilaan. Äläkä missään nimessä yritä ikinä sammuttaa rasvapaloa vedellä vaan aina laittamalla kattilan kansi päälle, jolloin palo ei saa enää happea. 
 • Sopiva paistolämpötila on 180 astetta. Liian haaleassa lämpötilassa paistettavat leivonnaiset imevät vain rasvaa, liian kuumassa taas kypsyvät pinnalta nopeasti ja jäävät sisältä raaoiksi. Lämpömittari on oiva kapistus, mutta mikäli sellaista ei omista, ei hätää! Voit kokeilla lämpötilan sopivuutta ottamalla pienen vaalean leipäpalan tai palan taikinaa ja lisäämällä sen kattilaan. Mikäli se alkaa poreillen kiehua, on rasva sopivan kuumaa. Itse lasken hellan asteita pari pykälää kun rasva on sopivan kuumaa varmistaakseni, ettei se kuumene liikaa.
 • Paista vain muutama leivos kerrallaan, jolloin ne paistuvat tasaisemmin.
 • Muita välineitä mitkä on hyvä olla ovat reikäkauha sekä talouspaperi. Reikäkauhalla saat nostettua leivokset turvallisesti kattilasta ja ylimääräinen rasva valuu pois. Nostamalla leivokset hetkeksi talouspaperille, saat imeytettyä vielä hieman ylimääräistä rasvaa pois.

Resepti noin 40 munkkiin:

2,5 dl mantelimaitoa

25 g tuorehiivaa

½ dl sokeria

½ tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

(1 rkl vaniljaesanssia)

1-2 tl kardemummaa

n. 7 dl vehnäjauhoja

½ dl rypsiöljyä

 

Lisäksi:

1 l rypsiöljyä paistamiseen

sokeria sokeroimiseen

 1. Lämmitä mantelimaito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon.
 2. Sekoita nesteeseen sokeri, suola, vaniljasokeri, vaniljaesanssi sekä kardemumma.
 3. Lisää nesteen joukkoon vähitellen vehnäjauhoja. Lisää jauhojen lisäyksen loppupuolelle rypsiöljy. Vaivaa taikinaa kunnes se ei enää tartu kulhoon kiinni ja on kimmoisaa. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi (noin 40 minuuttia)
 4. Vaivaa taikinaa vielä vähäsen ja jaa se 40 osaan. Pyöritä 40 pientä palloa ja kohota liinan alle vielä toiset 40 minuuttia.
 5. Kuumenna öljy kattilassa ja paista muutama munkki kerrallaan rasvassa molemmin puolin kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskeankultaisen värin. Nosta munkit talouspaperin päälle jäähtymään ja sokeroi kun ovat vielä lämpimiä, jolloin sokeri tarttuu vielä niihin.
 6. Nauti munkit siman kanssa!

Hintaluokka: alle 4 euroa / koko erä

Tiedosto_001 (1)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s