Kasvit & Puutarha

Huonekasvinurkka: Malakanvehka

Haluaisin kirjoittaa enemmän rakkaasta harrastuksestani eli viherkasveista joten täältä pesee! Kun olen blogiin perustanut jo lukunurkkauksen, niin nyt tulee huonekasvinurkkaus, jossa esitellään eri huonekasveja. Ensimmäisenä vuorossa on malakanvehka. Tai Malakanlaikkuvehka tai hopealaikkuvehka, rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Malakanvehka (Aglaonema commutatum) kasvaa puolipensaana Aasian troopikeissa jopa kahden metrin korkuiseksi mutta Suomessa huonekasvina malakanvehka kasvaa yleensä noin 50 senttimetrin korkuiseksi. Malakanvehka on rotevakasvuinen jonka lehdet kasvavat tiheinä ruusukkeina. Lehdet ovat noin 20 senttimetriä pitkät, 5-6 senttimetriä leveät, ovaalinmuotoiset ja teräväkärkiset. Tummanvihreissä lehdissä on hopeanvärisiä laikkuja.

Malakanvehka viihtyy puolivarjoisessa paikassa ja sille riittää vähäinenkin valo joten se pärjää mainiosti pimeän talven yli. Suoraa auringonpaistetta malakanvehka ei kestä. Sopiva lämpötila malakanvehkalle on noin 20 astetta eikä lämpötila saisi laskea alle 16 asteen. Malakanvehkan kasvualustan tulisi olla hapan ja vähäkalkkinen, vettäläpäisevä, hummuspitoinen ja kuohkea. Malakanvehkaa kastellaan vähäkalkkisella vedellä kasvukaudella säännöllisesti ja lannoitetaan joka toinen viikko. Mullan tulisi olla koko ajan kosteaa mutta pieni kuivahtaminen kastelujen välillä ei ole kuolemaksi kasville. Talvella kastelua vähennetään ja lannoitetaan noin kerran kuukaudessa. Malakanvehka pitää kosteesta ilmasta mutta suoraan lehdille ei vettä kannata suihkuttaa sillä lehtiin saattaa ilmestyä ikävän näköisiä laikkuja.

Malakanvehka on kauttaaltaan myrkyllinen ja vanhenmiten se saattaa saattaa kukkia valkoisin kukinnoin ja tehdä punaisia marjoja. Kukat kannattaa nyppiä pois niiden ilmestyttyä. Maitiaisneste voi ärsyttää ihoa sekä aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä.

Malakanvehka on hidaskasvuinen joten sitä ei tarvitse istuttaa uudelleen kovin usein. Pienempi ruukkuu riittää malakanvehkalle ja vanhemiten pelkkä pintamullan vaihto riittää. Kasvupaikan olisi hyvä pysyä samana. Pistokkaan laikkuvehkasta saa jakamalla sen juuripaakun. Etsi juuripaakusta sivuverso, jolla on juuria ja irroita se varovasti emotaimesta. Istuta sivuverso tuoreeseen multaan. Pistokkaita voi ottaa myös leikkaamalla latvan ja juurruttamalla vedessä. Tällöin kasvi nuortuu ja kukinta vähenee.

Oma malakanvehkani on kasvatettu kahdesta latvapistokkaasta. Juurruttaminen vedessä oli hidasta ja pistokkaat tekivät juuriaan vesilasissa lähes koko talven. Istutin pistokkaat kukkamultaan jossa ne ovat toistaiseksi viihtyneet hyvin. Kastelen malakanvehkan noin kerran viikossa ja lannoitan parin viikon välein. Kosteutta malakanvehka saa ilmankosteuttajan avulla mutta myös silloin kun suihkuttelen ympärillä olevat kasvit.

Yhteenveto kasvinhoidosta:

Kasvuaika: Huhti-syyskuu

Valo: Puolivarjo, menestyy myös pimeämässä. Ei kestä suoraa auringonvaloa.

Kasvualusta: Vettäläpäisevä, vähäkalkkinen, hummuspitoinen hapan ja kuohkea. Kukkamulta tai havu-rodomulta ovat sopivia mutta menestyy myös mullattomassa kasvualustassa.

Kastelu: Kastellaan vähäkalkkisella vedellä. Mullan tulisi olla koko ajan kosteaa. Talvella kastelua vähennetään.

Lannoitus: Kasvukaudella noin kahden viikon välein, talvella noin kerran kuussa

Lämpötila: Viihtyy noin 20 asteessa, lämpötila ei saa kuitenkaan laskea alle 16 asteen.

Tärpit: Viihtyy korkeassa ilmankosteudessa, ei kuitenkaan siedä suoraa sumutellua. Kasvuhäiriöt kuten ruskeat lehdet johtuvat usein liian kylmästä kasvupaikasta tai liian kalkkipitoisesta vedestä.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Facebook

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s