Kirjat

Lukunurkkauksessa Katariina Vuoren Kasvunpaikka

”Olin hankkinut saintpaulia-episodin jälkeen kauppareissulla palmuvehkan lisäksi pullojukan, pari orkideaa ja pelastanut yhden huonovointisen laikkuvehkan. Vaatekaappini alkoi olla täynnä, eikä kasveille enää ollut muuta paikkaa kuin olohuoneen lattia. Päivisin, yksin ollessani, toin vaatekaapin kasvit olohuoneeseen valokylpyyn ja vein ne iltapäivällä takaisin. Hiljalleen kasveja oli kertynyt olohuoneeseen paitsi ikkunan eteen, myös seinän vierustoille. Tämän tästä mieheni käsi tai jalka osui johonkin niistä, ja minä ryntäsin tarkistamaan, oliko kasville tullut vahinkoa. Se ärsytti häntä suunnattomasti.”

Vapaustaistelu ja minänsä löytäminen viherkasvien kautta. Sitä on Katriina Vuoren huumorilla höystetty Kasvun paikka. Silvia on ollut aina kotiäiti, jonka elämä on rutiiniomaista. Hyvin tienaava mies on halunnut Silvian jäävän kotiin hoitamaan lapsia sekä kotia koska niin äitikin teki. Silvia on tilanteeseen tyytymätön. Lapset ovat sen verran isoja, ettei päivisin ole kotona tehtävää. Aviomies ei oikein anna arvostusta Silvian panostukselle ja äiti tekee aina läsnäollessaan selväksi ettei Silviasta ole mihinkään. Silvian opinnot jäivät nuorena kesken eikä hän ole ollut työelämässä. Hän on elännyt lapsia ja aviomiestänsä varten.

Silviä ei ole mikään viherpeukalo. Lukemattomat kasvatusyrityksen ovat epäonnistuneet ja äiti moittii kun hän ei saa kasveja pysymään elossa, pidettyä taloa siistinä tai haravoitua lehtiä pihasta. Kun Silvia eksyy rautakaupan viherkasviosastolle lahjaostoksille niin kaikki muuttuu. Rautakaupan Risto myy hänelle tetrasperman (kyllä, se on neulavehkan latinankielinen nimi) eikä paluuta enää ole. Pian kotiin alkaa ilmestymään kasvia jos jonkinmoista ja Silviasta kehkeytyy asiantunteva kasviharrastaja äidin epäilyksistä huolimatta. Harrastusta vain haittaa rajallinen tila, arvosteleva äiti sekä kritisoiva mies, jolta Silvia joutuu peittelemään kasvihankintojaan. Harrastus kasvaa holtittomasti ja luo kiilaa parisuhteeseen. Lopulta kysymys kuuluu: haittaako jos rakastaa viherkasveja enemmän kuin aviomiestään?

Kasvun paikka on viihdyttävä romaani, joka tarttuu huumorilla vakavaan aiheseen. Näin Silvian melko mitätöitynä ihmisenä lähimmäisten puolesta, joka oli hieman yksinäinen, ehkä jopa masentunut vailla päämäärää. Viherkasveista Silvia löysi kuitenkin lohtua ja jotain omaa joka sai hänet löytämään kadotetun minänsä ja uuden suunnan vuosien ajelehtemisen jälkeen. Tarinassa on kuitenkin myös paljon kipuilua matkan varrella mutta kun kasvit kasvaa, myös Silvia kasvaa ihmisenä. Vaikka itsensä kadottaminen, mitätöinti ja väljähtänyt avioliitto eivät ole hauskoja aiheita, lähestyminen aiheita viherkasvien kautta saa nauramaan. Silvia kohtaa viherkasviensa kanssa väistämättä viherkasviharrastajille tuttuja ongelmia, joiden avulla lähestytään Silvian oman elämän ongelmia myös. Kirjan huumori on melko liioiteltua ja se toimii. Vaikka kirja on täysin fiktiivinen romaani, tarjoaa se myös oikeaa tietoa kasveista sekä niiden hoidost ja sopi täydellisesti tälläiselle viherhullule kasviharrastajalle.

Kirjan tiedot:

Julkaisuvuosi 2022

Kustantaja Otava

Sivumäärä 331 s.

ISBN 978-951-1-42196-2

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s