Kirjat

Lukunurkkauksessa Gerald Posnerin Isäni oli natsi

”Natsien syntinen perintö on vaikuttanut kokonaiseen saksalaisukupolveen tavalla, jota ei ole vielä edes kunnolla ymmärretty. Kolmatta valtakuntaa palvelleiden natsien jälkeläiset ovat kärsineet synkästä isänperinnöstään huomattavasti muuta Saksaa enemmän. Monet niistäkin, jotka eivät hyväksu isiensä politiikkaa ja sodan aikaisia rikoksia, kärsivät jatkuvasta syyllisyydestä ja häpeästä.”

Amerikkalainen kirjailija ja toimittaja Gerald Posner on onnistunut kirjoittamaan kirjan joka antaa taas uuden ja mielenkiintoisen näkökulman natsiaikaiseen Saksaan. Kirjassa Isäni oli natsi Posner on onnistunut haastattelemaan 11 natsijohtajien jälkeläistä, jotka avaavat verhoa sille minkälaiset kotiolot natsiperheissä vallitsi ja minkälainen isä oli perheen kesken. Ääneen pääsevät jälkeläiset, joiden isä oli keskeinen natsihahmo mutta myös pienempien ja vähemmän tunnettujen jälkeläisiä kuullaan kirjassa. Mukana on niin Josef Mengelen, Rudolf Hössin, Hermann Göringin kuin myös Hans Frankin jälkeläisiä mutta myös vähemmän tunnetun Max Drexelin ja Ernst Mocharin jälkeläisiä.

Kirja on ainutlaatuinen katsaus siihen minkälaista oli kasvaa natsijohtajan lapsena ja miten se on elämään myöhemmin vaikuttanut. Vastaavia teoksia ei kovin paljoa ole sillä monet erilaiset tunteet häpeästä, pelosta, katkeruudesta sekä epäoikeudenmukaisuudesta varjostavat monen natsijohtajan jälkeläisen elämää eikä elämästä kolmannen valtakunnan aikana haluta liiemmin puhua, Vastaavissa teoksissa joissa kerrotaan elämästä natsiperheessä, on haluttu usein säilyttää anonyymiys kun taas Posner halusi jälkeläisten puhuvan omalla nimellään isänsä henkilöllisyyttä salaamatta. Posner kertoo alkusanoissaan että haastateltavien löytäminen ei ollut täysin mutkatonta. Jälkeläisten asuinpaikkojen selvittäminen oli hankalaa yksityisyyslakien vuoksi. Arkistot sisälsivät kymmeniä miljoonia dokumentteja, jotka paljastivat kyllä sen oliko natsijohtajilla jälkeläisiä mutta eivät muuta. Saksalainen media ei halunnut sohaista muurahaispesää ja kun Posner pyysi apua saksalaisilta toimittajilta, sanomalehtiyhtiöiltä ja tv-asemilta, vastaus oli, että he eivät voineet auttaa tai tiedä mitään. Lisäksi myös vaatimus omalla nimellä esiintymisestä karsi haastateltavia, osa olivat hyvin epäileväisiä ja halusivat tavata Posnerin useasti ennen suostumustaan. Yksi haasteltavista, Edda Göring vaati palkkiota haastattelusta johon Posner ei suostunut.

Moni kirjan haasteteltava tuomitsee isänsä teot mutta on myös muutamia, jotka puolustavat isäänsä ja pitävät heitä syyttömänä natsiajan kauheuksiin. Kirja tarjoaa monenlaisia tunteita ja näkemyksiä natsiajan johtajista sekä perhe-elämästä. Haastateltavat ovat olleet eri-ikäisiä, toiset aivan pieniä lapsia, toiset aikuisuuden kynnyksellä joten erilaisia tarinoita, niin hyviä kuin huonoja on paljon. Toisille isä oli rakastava ja läsnä, toisille etäinen ja jopa julma. Sen lisäksi, että kirja kertoo ainutlaatuisia tarinoita kolmannen valtakunnan ajalta sekä avaa natsijohtajien persoonaa, kertoo se tarinan myös sen jälkeen. Haastateltavat kertovat tunteistaan kun Nurnbergin oikeudenkäynnit käytiin ja tuomiot luettiin. Myös hyvin mielenkiintoista oli lukea eloonjääneiden natsijohtajien sodanjälkeisestä elämästä. Miten he sopeutuivat uudestaan yhteiskuntaan, sopeutuivatko ollenkaan ja katosivatko aatteet ajan saatossa. Haastetlavat kertovat myös miten he ovat pärjänneet elämässään isänsä taustasta huolimatta ja kuinka se vaikuttaa heihin nykypäivänä.

Kirjan tiedot:

Alkuperäisteos: ”Hitler´s children: Sons and Daughters of Third Reich Leaders

Kustantaja Minerva Kustannus

Ilmestymisvuosi 2018

Sivumäärä 336 s.

Suomennos Niko Jääskeläinen

ISBN 978-952-312-608-4

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s