Kosmetiikka

Hiustenpesuun täydelliset Zero Waste -tuotteet

*Kaupallinen yhteistyö Forget me notin kanssa*

Kun sain kokeiluun Forget me not –merkkistä shampoopalaa ja hoitoainetta niin löysin elämäni hiustuotteet, joiden kanssa meillä tulee olemaan todennäköisesti tiivis ja pitkäaikainen suhde. Forget me notin shampoo- ja hoitoainepalat ovat valmistettu suomalaisena käsityönä, ne eivät sisällä palmuöljyjä, eivät ole testattu eläimillä, eivätkä sisällä sulfaatteja, parabeeneja eikä synteettisiä hajusteita! Mikä parasta, ne ovat täysin Zero Waste –tuotteita!

Forget me not –tuotemerkin takana on Jaana Racero, joka on sivutoiminen yrittäjä, graafikko javalokuvaaja. Jaana on yksin vastuussa koko tuotemerkistä ja huolehtii tuotteiden kehityksestä, valmistuksesta, pakkauksesta, lähetyksestä sekä niiden markkinoinnista. Kyseessä on siis tehokas monitoimiosaaja jolta tulee täysin suomalaista artesaanitavaraa! Jaana sai idean shampoopalojen valmistukseen vuonna 2018 huomatessaan kylpyhuoneessaan olevien purkkien ja purnukoiden määrän. Syntyi ajatus vähentää jätettä omassa kodissa. Jaana lähti reippaasti kokeilemaan eri palareseptejä ja Forget me not oli syntynyt.

Tällä hetkellä valikoimaan kuuluu kolmea erilaista shampoopalaa kahdessa eri koossa sekä hoitoaine joka sopii kaikille hiustyypeille. Valikoimaan kuuluu shampoopala kuiville, normaaleille sekä rasvoittuville hiuksille. Valikoimasta normaalille ja rasvoittuville hiuksille tarkoitettu shampoopalat ovat vegaanisia mutta kuiville hiuksille tarkoitettu pala sisältää hunajaa. Myös hoitoainepala on vegaaninen. Lisäksi myynnissä on matkarasia, säilytyspussi ja luffa-alusta shampoopaloille.

Jokainen shampoopala on valmistettu käsin eli jokainen pala on uniikki. Valmistuksessa käytetään luonnollisia ainesosia, joista suurin osa on luomuviljeltyjä ja osa ovat saaneet ECOCERT-hyväksynnän. Forget me notin sivustolta löytyykin kattavaa tietoa käytetyistä ainesosista. Shampoopalat sisältävät mietoja tensidejä, hoitavia öljyjä sekä puhdistavia savilaatuja ja ne ovat pH-tasapainoisia jolloin ne eivät tahmaa hiuksia. Jokainen pala pakataan kierrätettävään pahvipakkaukseen, jonka etiketti on myrkytön. Jäljelle ei jää siis mitään kun shampoopalan käyttää viimeistä murua myöten!

Omat hiukseni ovat puoleen selkään asti ja haastavat. Tyvestä hiukset rasvottuvat nopeasti mutta latvat tarvitsevat jatkuvaa kosteutta, kiitos luonnonkiharoiden. Useammat kun ihastelevat kuinka luonnonkiharat olisivat ihanat, minä sanon, että ottaisin suoran tukan koska vain. Luonnonkihara on arvamaaton. Jonai päivänä tukka on vain lievillä laineilla, toisena päivänä korkkiruuveilla. Kiharat hiukset vaativat (ainakin mulla) jatkuvaa kosteutusta eli jokaisen suihkun jälkeen pitää laittaa hiuksiin jätettävää hoitoainetta, siloitussuihketta, kosteutussuihketta tai mitä tahansa mikä kosteuttaa tai seurauksena on kuivat latvat ja rastoittuva tukka. Kosteuttavia tuotteita saa lisätä myös aina harjauksen yhteydessä. Kiharat ovat itsepäisiä. Kun saat ne asettumaan, ne ovat hetken päästä aivan toisessa asennossa. Vuosi sitten multa leikattiin ohimon ja posken seudulta ihomuutoksia pois ja alueelta jouduttiin ajamaan hiuksia pois (sain siis pienen sivukaljun). Hiukset ovat sille alueelle kasvaneet nyt noin viisi senttiä ja arvatkaapa vain miltä näyttää kun se lähtee kihartumaan itsepäisesti täysin vaakatasossa sivulle!

Olen aiemminkin kokeillut palasaippuaa hiuksille mutta en ole löytänyt sopivaa. Kaikki palat ovat jättäneet hiukset lähmäisiksi. Usein sanotaan, että se on ohimenevä vaihe mutta mun kohdalla vaihe on ollut niin pitkä, että olen luovuttanut. Lähmäiset hiukset tekevät hiuksista entistä herkemmin rasvoittuvat ja vaikeasti harjattavat. Halusin kuitenkin siirtyä palasaippuoihin ekosyistä. Palat eivät sisällä vettä, jolloin ne ovat riittoisampia ja kulutus pienenee. Palasaippuat eivät sisällä säilöntäaineita eikä muovia ja ne ovat tehty
luonnollisista ainesosista. Lisäksi pakkausmateriaali vähenee ja ne ovat kierätettäviä. Sain kokeiluun omalle hiustyypille eli rasvoittuvalle hiustyypille sopivan shampoopalan, joka sisälsi matchaa sekä sitrusta ja tuoksu oli aivan ihanan yrttinen! Hoitoainepala puolestaan sisälti mandariinia ja appelsiinia ja tuoksu oli raikkaan sitruksinen. Avatessani postipaketin säikähdin ensin vähän voimakasta tuoksua, että kestänkö sitä sillä voimakkaat tuoksut aiheuttavat helposti itselläni migreeniä ja hengenahdistusta. Ongelma tosin tuntuu olevan enemmän synteettisessä hajusteissa, luonnonmukaiset hajusteet mitä Forget me not –tuotteet sisältävät, ovat harvemmin aiheuttaneet ongelmia. Tälläkään kertaa tuoksut eivät onneksi ole koituneet ongelmaksi.

Lopputulos pesun jälkeen on aivan mahtava ja sanoisin, että tälläisen tukan olen aina halunnut! Shampoopala vaahtoutuu hyvin, eikä sitä tarvitse kovin kauaa hiuksiin hieroa kunnes se vaahdottuu sen verran, että hiukset voi pestä puhtaaksi. Lupausten mukaisesti hiukset eivät jääneet tahmaisiksi tai lähmäisiksi. Hoitoainepalan kanssa olin aluksi hieman skeptisempi sillä se ei vaahtoudu ja aluksi tuntui, että saan hieroa sitä pitkään ennen kuin sitä levittyy hiuksiin. Oliko sitten ensimmäisen käyttökerrasta johtuvaa vai mitä mutta myöhemmillä käyttökerroilla samanlaista ei ole ollut. Nykyään hieron hoitoainepalaa kauttaaltaan hiuksiin, kampaan hiukset ja annan hoitoaineen vaikuttaa hetken.

Suihkun jälkeen hiukset on helppo harjata selväksi sillä selvityskampa ja hiusharja vain liukuvat hiusten läpi. Hiukset ovat pesun jälkeen kiiltävät, silkkisen sileät, kuohkeat eikä latvatkaan hapsuta kuivuuttaan joka suuntaan. Hiukset pysyvät itselläni kyseisessä kunnossa 2-3 päivää pesun jälkeen kun ennen huomasin jo seuraavana päivänä (tai pahimmillaan samana päivänä) hiusten rasvoittuvan tyvestä ja latvat alkoivat kuivamaan. Shampoo- ja hoitoainepaloja tulisi säilyttää ilmavasti, jotta ne pääsevät käytön välillä kuivumaan kunnolla. Vetisellä alustalla shampoopala liukenee ja kuluu nopeammin. Lisäksi ainesosat liukenevat veteen ja palan laatu heikkenee. Itse säilytän omia palojani shampooalustalla, jossa on pari kohoumaa, jotta ilma pääsee kiertämään myös palojen alla mutta kuivatukseen sopii myös luffa-alusta tai verkkopussi.

Mistä näitä aivan mahtavia tuotteita sitten saa? Forget me notin omasta verkkokaupasta saa tilattua itselleen kyseisiä tuotteita huokeaan hintaan. Pienempi 30 gramman shampoopala maksaa 5,50 euroa ja isompi 80 gramman pala 14,50 euroa. Hoitoainepala maksaa 19,50 euroa. Totesin jo pienemmän shampoopalan erittäin riittoisaksi ja pitkäkestoiseksi. Pakkauksen mukaan isompi shampoopala vastaisi kolmea shampoopulloa eikä siinä näy juurikaan vielä käytön merkkejä. Pieni hoitoainepalakin on
ollut jo useamman kerran käytössä ja pala näyttää edelleen siltä kuin sitä ei olisi käytetykkään eli myös hoitoainepala on erittäin riittoisa. Verkkokaupan lisäksi Forget me notilla on muutamia jälleenmyyjiä Jyväskylässä, Lahdessa, Lappeenrannassa, Porvoossa ja Vantaalla. Jälleenmyyjät ovat tarkemmin listattuna Forget me notin verkkosivuilla.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s