Reseptit

Lähi-Idän fatteh

Tiedosto_001 (143)

Kuinka moni oli varautunut, että koronavirus saa Suomen näin sekaisin? Rehellisesti sanottuna itse en uskonut. Meillä kotona ei mitään normaalia suurempaa varotoimia ole tehty vaan menty toistaiseksi ihan maalaisjärjellä. Kaupasta ostettiin joitain tuotteita ekstrapakkaus siltä varalta, että kauppoihin tulee hyllyvajetta ja tulihan sitä. Särkylääkkeitä ostettiin jo ennen kaikkea tätä kaappiin sillä meillä pitää olla niitä aina saatavilla. Erikoisruokavaliolla olevalle koiralle haettiin hieman enemmän ruokaa sillä sen saannissa on ollut hankaluuksia jo ilman koronaakin. Lisäksi kartetaan irtomyynnissä olevia tuotteita ja pintojen turhaa koskettelua sekä pestään käsiä enemmän. Meillä elämä muuten jatkuu samalla tavalla kuin ennenkin poikkeustiloista ja valmiuslaista huolimatta. Töissä, kaupassa ja kuntosalilla käydään toistaiseksi edelleen normaalisti, muuten pysytellään kotona. Terveydenhuoltoalalla olevana saan tällä hetkellä jännittää, että koska epidemia alkaa Lapissa, milloin huippu saavutetaan, millaisia poikkeusjärjestelyitä se aiheuttaa töissä ja tuleeko määräyksiä vapaalta töihin, joten haluan elää työn ulkopuolella toistaiseksi muuten niin normaalia elämää kuin mahdollista tässä tilanteessa. Lisäksi työkin on muuttunut hieman stressipitoisemmaksi (onneksi ei kovin pahasti), sillä joudumme elämään nyt päivä kerrallaan ja seuraamaan jatkuvasti muuttuvia tilanteita ja ohjeistuksia sekä mukautumaan toimimaan niiden mukaan lennosta. Se ohje mikä oli eilen, ei välttämättä päde tänään.

Kaiken koronakaaoksen keskellä onkin hyvä keskittää tarmonsa asioihin, joista pitää tai kokeilla täysin uusia asioita. Mikäli olet jo innostunut ruoanlaitosta tai alat vasta etsimään sisäistä masterchefiäsi, tässä on hyvä resepti uuden kokeiluun. Fatteh on Lähi-Idästä kotoisin oleva herkku, joka sisältää pitaleipää, jogurttikastikkeen sekä liha- tai kasvistäytteen. Perinteisesti fattehia syödään aamupalaksi mutta se sopii myös iltaruoaksi. Oma versioni fattehista on täysin vegaaninen ja meillä se upposi parempiin suihin leffaeväänä hetkessä. Vegaanisessa versiossa käytin chilillä ja inkiväärillä marinoitua delikauraa ja jogurtin korvasin vegaanisella turkkilaisella kaurajogurtilla. Munakoison voi halutessaan ennen paistoa itkettää suolalla, jolloin kitkerää makua saadaan hälvennettyä mutta suolauksen voi jättää myös välistä ja paistaa munakoisoa pitkään ja hartaasti, jolloin myös maut tasaantuvat.

Tiedosto_001 (142)

Resepti neljälle:

4 pitaleipää halkaistuna ja leikattuna neljään osaan.

500 g vegaanista turkkilaista jogurttia

3 ruokalusikallista tahinia

1 sitruunan mehu

2 valkosipulin kynttä murskattuna

1-2 tl suolaa

1 sipuli kuutioituna

1 keskikokoinen munakoiso kuutioituna (ja itketettynä)

1 pss (100 g) Gold & Greenin chili-inkivääri delikauraa

2 tl kuminaa

1 tl paprikajauhetta

1 ruukullinen minttua hienonnettuna

Öljyä paistamiseen

  1. Asettele pitaleipäpalat uunipellille ja paahda 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia kunnes ne ovat rapeita. Pitaleipien ei tarvitse tummua, riittää että ne ovat vain rapeita.
  2. Kuumenna öljy pannulla ja paista sipuleita kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Lisää joukkoon munakoisokuutiot ja paista miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia sekoitellen kunnes munakoisot ovat pehmenneet ja saaneet kauniin ruskean värin.
  3. Lisää joukkoon delikaura, kumina sekä paprikajauhe ja sekoita. Peitä pannu kannella jotta täyte pysyy lämpöisenä ja siirrä liedeltä pois siksi aikaa kun valmistat kastikkeen.
  4. Sekoita jogurtti, tahini, sitruunan mehu, valkosipuli sekä suola keskenään. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Kastikkeen voi lisätä päälle kylmänä tai lämmittää huoneenlämpöiseksi vesihauteessa.
  5. Kasaa pitaleivät tarjoiluastialle. Lisää päälle ensin kasvistäyte, tämän jälkeen kastike. Lisää päälle hienonnettua minttua.

Hintaluokka: alle 4 euroa / annos

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s