Kasvit & Puutarha

Multatehtaan perustaminen kerrostalossa

Kirjoitin viime kesänä bokashikompostoinnista ja lupasin myöhemmin tehdä oman postauksen multatehtailusta. Noh, useita kuukausia on mennyt ja olen tehnyt multatehtaan KAKSI kertaa tuona aikana. Ajattelin aloittaessani, että meillä on tämän tästä multaa tulossa mutta olin väärässä. Biojätettä syntyy meillä niin vähän ja se ahtautuu bokashiastiaan niin pieneen tilaan, että lähes kuluneen vuoden aikana jona olemme bokashioineet biojätteemme, sankoja on täyttynyt vain kaksi joten multatehtaitakin on tarvinnut tehdä vain kahdesti. Olen kuitenkin tehnyt sen onnistuneesti! Kolmas kerta on jo oven takana sillä yksi sanko on tällä hetkellä fermentoitumassa. Tässä postauksessa käydään nyt läpi vaihe vaiheelta kuinka perustetaan multatehdas onnistuneesti.

Multatehtaan idea on jälkikäsitellä fermentoitunut bokashimassa eli muuttaa se mullaksi. Multatehdas onnistuu jopa kerrostalossa sisätiloissa ja siihen tämä postaus lähinnä keskittyykin. Multatehdas kerrostalossa ei juurikaan vie tilaa tai haise. Tärkeintä on, että astia on tarpeeksi iso ja se on suojattu sillä kompostoituva multa houkuttelee pieniä ötököitä, lähinnä huonekärpäsiä paikalle. Olen myös huomannut että sen sijaan, että antaa bokashiastian fermentoitua kalenteria katsomalla, neste on parempi indikaattori; kun hanasta ei enää oikein valu bokashinestettä, on ämpärin sisällä oleva massa valmis multatehtaalle.

Astiaksi sopii melkein mikä tahansa isohko astia. Laakea, läpinäkyvä ja kannellinen astia on ehkä viisain valinta siinä mielessä, että multaantumisen näkee muovin läpi. Itse käytän noin 40 litrasta muoviruukkua (pahoittelut muuten kuvien laadusta, kylpyhuone ei ole mikään paras paikka kuvata) jossa ei ole kantta. Kannen sijasta olen suojannut ruukun pyyhkeellä.

Ensimmäisenä astian pohjalle pitää laittaa kuiviketta. Pohjalle sopii esimerkiksi revityt sanomalehdet, pahvit, kookos tai biohiili. Biohiilen sanotaan olevan tähän paras materiaali mutta se on melko kallista. Sanomalehdestä olen tehnyt havainnon, että se ei maadu kovin hyvin mutta olen napannut astiaa tyhjentäessä pohjalta maatumattomat sanomalehden palaset pois roskiin. Kookoksen sanotaan olevan toiseksi paras vaihtoehto biohiilen jälkeen ja aion ehkä (ekologisuus vielä mietityttää) kokeilla sitä seuraavalla kerralla sanomalehtien sijasta, sillä sen hinta on edullinen. Kun kuivike on laitettu pohjalle, lisätään sen päälle kerros multaa. Multatehtaassa käytettävän mullan tulisi olla ravinneköyhää tai niin sanotusti ”vanhaa multaa”. Eli tähän käy kaikki kukkaruukkujen kuivahtaneet mullat. Itse olen tarkoituksella jättänyt parvekkeelle viime kesän istutusruukut multineen, joista olen saanut multaa tehtailuun. Ei siis kannata rynnätä kauppaan multaostoksille vaan käyttää olemassa olevaa vanhaa multaa sillä tässä piilee bokashikompostin ydinidea: vanha multa saadaan fermentoituneen massan avulla kompostoitua uudestaan ravintorikkaaksi mullaksi ja näin ollen se palautetaan uudestaan käytettäväksi!

Sitten tulee koko toimituksen ällöttävin osuus eli bokashimassan sekoittaminen multaan. Jotta multaantuminen tapahtuisi, tarvitsee bokashimassa multaa sekaan. Sekoita siis bokashimassaa sekä multaa vähintään puolet ja puolet mutta ihanteellinen suhde olisi 1:2. Itse olen sekoitellut melko silmämääräisesti puolet ja puolet onnistuen. Tämä vaihe kannattaa tehdä hanskat kädessä ja hengittää suun kautta. En ole mitenkään hajuherkkä mutta oksennuksen haju on sellainen mikä saa kakomaan, minkä tahansa muun hajun siedän. Bokashin tuoksuun vaikuttaa tietysti jonkin verran astian sisältö ja viimeisimmällä kerralla haju oli melko pistävä ja toi mieleen oksennuksen. Henkeä pidätellen ja välillä kakoen siis suoritin tämän vaiheen miettien, että olen päästäni vinksahtanut kun teen tätä, samalla kuitenkin vannoen, että ensi kerralla otan töistä mukaan sieraimiin laitettavan hajusuojan, jossa on voimakas piparmintun tuoksu.

Kun on päästy kunnialla yli bokashimassan ja mullan sekoittamisesta, kaadetaan koko komeus astiaan, lisätään vielä päälle kerros multaa, laitetaan kansi/harso/pyyhe astian päälle suojaamaan ötököiltä ja tuuletetaan kämppä kunnolla. Mikäli käytät kannellista astiaa, kannen tulisi olla löyhästi kiinni, jotta multatehdas pystyy hengittämään eikä näin ollen homehdu. Ilman kantta taas pitää huolehtia tasaisesti kosteudesta. Itse suihkuttelen pintamultaa päivän tai pari välein siten, että pinta on kostea mutta ei läpeensä märkä. Multakerros päällä toimii kompostorin hajulukkona. Toimituksen päätteeksi koko meidän asunto haisee bokashimassalta mutta tuulettamalla ollaan saatu pahin haju pois. Astia tuoksahti vielä seuraavana päivänä hieman kylpyhuoneessa mutta sen jälkeen haju hälveni. Muutaman päivän päästä voikin havaita, että astia on kyljestä lämmin, jolloin kompostoituminen on lähtenyt käyntiin. Kompostoituminen vie noin pari viikkoa ja olen kaivanut hieman päältä nähdäkseni että onko multaaminen onnistunut. Jos ei, niin olen antanut astian olla ja usein tyhjennän mullat vasta sitten kun pitäisi tehdä uusi multatehdas.

Kappas vain, nyt meillä on täysin uutta ravintorikasta multaa käytettäväksi! Valmiin mullan olen pakannut jätesäkkiin parvekkeelle ja se odottelee siellä palstakauden alkua, jonka jälkeen se menee maanparannusaineeksi ja lannoitteeksi kasvimaalle.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti