Kasvit & Puutarha

Esikasvatus 2024: huhtikuu

Esikasvatuskaudessa aletaan olemaan loppusuoralla. Huhtikuussa kaikki lajikkeet olivat vielä esikasvatettavia mutta toukokuussa päästään vihdoin myös suorakylvöihin. Olen alkanut myös koulimaan jo chilejä, tomaatteja sekä kurkkuja isompiin astioihin ja kunhan ilmat vielä vähän lämpenevät, alan karaisemaan taimia. Chilejä kasvoi ennätyksellinen määrä ja päätin luopua osasta jakamalla niitä työkavereille ilmaiseksi. Lisäksi ostin myös istukkasipulit ja sekä siemenperunat. Huhtikuussa kylvettiin seuraavia lajikkeita:

Aitoelämänlanka on yksivuotinen elinvoimainen köynnöskasvi, joka tekee punaisen, violetin ja sinisen sävyisiä kukkia. Kukat houkuttelevat pölyttäjiä paikalle joten siinä mielessä tämä on hyvä kasvivalinta parvekkeella, että itse ei tarvitse olla niin useasti pumpulipuikko kourassa hoitamassa chilien pölytystä. Yksittäinen kukka ei kovin kauaa kuki mutta se tekee uusia kukintoja jatkuvasti läpi kesän. Aitoelämänlankaa oli itselläni viime vuonna parvekkeella ja huomasin sen olevan hyvinkin kaunis koristekasvi, joten laitoin sitä tänä vuonna mutta vain pari taimea. Yksikin taimi on jo niin elinvoimainen, että useampi taimi veisi paljon tilaa. Lisäksi aitoelämänlanka on kova takertumaan joten sitä saa jatkuvasti ohjailla kasvamaan haluamaansa suuntaan ettei se sotkeudu muiden kasvien sekaan.

Fenkoli on uutuuskokeilu tänä kesänä. Ostan kaupasta harvoin fenkolia hinnan mutta myös vähäisen käytön vuoksi. Fenkolissa on kuitenkin hyvä maku ja se sopii grillattavaksi tai paistettavaksi sellaisenaan joten kokeilen sen kasvatusta ja koitan kehitellä siitä monipuolisemmin reseptejä. Lajikkeena on ´Finale´ ja kuudesta taimesta viisi on lähtenyt kasvuun.

Kurpitsoiden kasvatus on alkanut kiinnostamaan ja kokeilussa on tänä vuonna muun muassa myskikurpitsa. Lajike ´Waltham Butternut´ on kulttuuriperinnelajike vuodelta 1944. Laitoin taimia kuusi kappaletta ja kaikki ovat kasvaneet vauhdikkaasti.

Samettikukka on kaunis ja helppohoitoinen kesäkukka mutta se toimii myös tuholaisten karkoituskasvina. Samettikukat tulevat parvekelaatikoihin ja olen laittanut niitä 12 taimea kasvamaan. Kaikki ovat lähteneet hyvään kasvuun ja kohta istuttelen niitä petunioiden kanssa laatikoihin.

Laventelia yritin kasvattaa myös viime vuonna mutta taimet lähtivät kasvuun ja sitten kuolivat. Tänä vuonna kylvin siemenet suoraan ruukkuun ja ruukkua olen pitänyt pimeässä huolehtien kosteudesta. Siemenkodat näyttävät avautuneen joten oletan laventelin itävän kohta.

Lehtikaali on yksi suosikkivihanneksistani. Lehtikaali sopii wokkeihin, keittoihin, pastaan ja sellaisenaan salaattiin. Myöskin lehtikaali on helppo kasvattaa ja sitä voi alkukesästä myös suorakylvää jolloin se ehtii kasvaa mainiosti. Lehtikaali kestää pieniä pakkasia ja on itseasiassa parhaillaan pienen pakkasen pureman jälkeen joten sitä voi viljellä pitkälle syksyyn. Muistaakseni toissakesänä hain viimeiset lehtikaalit palstalta pois toukokuussa. Tänä vuonna laitoin kuusi taimea esikasvatukseen ja kylven tarvittaessa suorakylvönä lisää riippuen siitä löytääkö jänis apajille tänä vuonna. Viime vuonna jänis söi koko lehtikaalisadon ja olin pirun vihainen. Lajikkeena on ’Half Tall’, jota on makunsa puolesta kehuttu parhaimmaksi lehtikaalilajikkeeksi.

Tarhakukonkannusta löytyi siemenvarastosta myös avaamaton pussi joten laitoin sitäkin kasvamaan silkkana kokeiluna. Kasvina tarhakukonkannus on näyttävä mutta en tiedä yhtään kuinka se tulee menestymään parvekkeella. Tarhakukonkannusta voi kuitenkin kuivata joten mikäli se menestyy, kuivatan sitä ja teen kotiin kuivakukka-astelman siitä. Tarhakukonkannus itää hitaasti ja tällä hetkellä kuudesta taimesta vain kaksi on itänyt.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti