Reseptit

Juustoinen naurispaistos

10 vuoden takainen minäni ei olisi ikinä uskonut kuinka tykästynkään kaaliin ja juureksiin. Ruokailun kulmakiviä etenkin talvella ovat kaali, punajuuri, porkkana ja peruna, toisinaan myös lanttu. Uusimpana tuttavuutena tulivat naurikset. Maistoin naurista ensimmäisen kerran ikinä kesällä ja vaikka maku raakana ei vakuuttanut, jäi mieleen kytemään kuitenkin ajatushautomo naurisresepteistä.

Nauris on Suomessa niin sanottu muinaistulokas eli sen leviämisestä Suomeen viljeltäväksi juurekseksi ei ole tallentunut tietoa. Suomessa naurista on viljelty kautta aikojen ja sitä on käytetty perunan tavoin. Sitemmin kuitenkin perunan tulo Suomeen 1700-luvulla ja sen viljelyn yleistyminen 1800-luvulla on syrjättänyt nauriksen. Nauris kuitenkin on helppo viljeltävä kasvi, se sopii muunmuassa keittoihin, patoihin sekä kasvispihveihin ja sellaisenaan kasvispihveihin. Lisäksi nauriksella on hyvin korkea c-vitamiinipitoisuus.

Nyt kun meidänkin ruokakauppoihin on vihdoin tullut Mö:n Chavrea (tai tuli se jo jouluna mutta hyllyt ammottivat pitkään tyhjyyttä), oli suunnitelmat selvät. Syntyi naurispaistos, joka sisältää tätä suussasulavan ihanaa kasvipohjaista juustoa, jonka maku jäljittelee vuohenjuustoa. Aivan ihana kasvislisäke ruoan kanssa!

Resepti (4:lle)

1 kg nauriita

1 pkt Mö Chavrea

1 rkl maidotonta margariinia

½ dl vettä

1 rkl siirappia

½ tl mustapippuria

1 tl timjamia

Kuori lantut ja viipaloi mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Sulata margariini ja sekoita joukkoon vesi, siirappi ja mausteet. Viipaloi chavre.

Vuoraa noin 20 x 20 cm uunivuoka tai halkaisijaltaan 20 cm oleva irtopohjavuoka leivinpaperilla. Lado noin 1/3 naurisviipaleista pohjalle ja kaada osa margariiniseoksesta päälle. Lisää päälle puolet chavresta.

Lisää jälleen päälle puolet jäljellä olevista naurissiivuista, margariiniseosta ja chavrea. Lisää loput naurisviipaleet päälle ja kaada loput margariiniseoksesta päälle.

Paista nauriita 175 asteessa noin 1,5 tuntia. Anna paistoksen vetäytyä hieman ennen tarjoilua.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti