Reseptit

Aromaattinen juuripersiljakeitto

Pyrin joka kuukausi syömään jotain kauden kasvista, juuresta tai hedelmää. Aina hinta ei kohtaa budjetin kanssa mutta yritän valikoida jotain hintaluokaltaan sopivaa. Tällä kertaa ostoskoriin päätyi juuripersiljaa, josta syntyi samettisen ihana ja aromaattinen keitto yhdessä perunan sekä purjon kanssa.

Juuripersilja

Persiljaa on kolmea eri lajiketta: kähärälehtinen persilja, sileälehtinen persilja ja juuripersilja. Hyvin paljon palsternakan näköinen juuripersilja on palsternakkaa kuitenkin pienempi ja hoikempi. Juuripersilja on lähtöisin välimeren maista, jossa se kasvaa villinä. Viljelykäyttöön juuripersilja on otettu mitä ilmeisemmin 1500-luvulla.

Maultaan juuripersilja on aromaattinen ja maultaan se on sekoitus persiljaa, selleriä, porkkanaa kuin palsternakkaakin. Juuripersilja sopii käytettäväksi samalla tavoin kuin muutkin juurekset; keittoihin, patoihin, uunissa paahdettuna, muhennoksissa tai raakana rouskuttaen. Myös juuripersiljan lehdet ovat syötäväksi kelpaavia ja niitä voi käyttää samalla tavalla kuin kähärä- tai sileälehtistä persiljaa.

Suomen oloissa juuripersilja menestyy hyvin viljekykasvina kaikilla vyöhykkeillä. Juures on kaksi- tai useampivuotinen juures, jota on helppo viljellä. Juuripersilja tarvitsee pitkän kasvukauden, joten siemenet kylvetään maahan jo aikaisin keväällä 30-40 sentin rivivälillä ja noin 10 sentin taimivälillä. Sato ajoittuu syksyyn ja jatkuu aina helmikuulle varastoituna. Juuripersiljaa voi pakastaa mutta mikäli haluaa säilöä ne tuoreena, mukulat kannattaa varastoida 0-5 asteessa.

Resepti (4-6:lle):

300 g juuripersiljaa

1 purjo

3 perunaa

1 sipuli

4 valkosipulin kynttä

3 rkl oliiviöljyä

1 l vettä

2 kasvisliemikuutiota

1 tl kuivattua timjamia

2 dl kaurakermaa

(Suolaa & pippuria tarvittaessa)

Päälle esimerkiksi:

Paahdettua sipulirouhetta

Krutonkia

Siemeniä

Kuori ja paloittele juuripersiljat sekä perunat. Viipaloi purjon vaalea osa. Kuori ja hienonna sipuli seä valkosipulin kynnet,

Kuumenna oliiviöljy isossa kattilassa ja kuulota sipuleita noin 5 minuuttia kunnes ovat pehmenneet. Varo ruskistamasta sipuleita. Lisää joukkoon purjo ja paista vielä pieni hetki.

Lisää kattilaan perunat, juuripersiljat, vesi, kasvisliemikuutiot sekä timjami. Keitä miedolla lämmöllä kunnes perunat ja juuripersilja ovat kypsiä.

Lisää joukkoon kaurakerma ja soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa tai pippuria.

Tarjoile keitto esimerkiksi krutonkien, paahdetun sipulirouheen tai siementen kanssa.

Coconut Gastro somessa

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti