Yleinen

Vastuullisempaa pyykinpesua kotimaisen Gaarnan pyykinpesujauheella

*Kaupallinen yhteistyö Gaarna Oy:n kanssa*

Omassa ihanne maailmassani kaikki tuotteet mitä ostan olisivat kotimaista tuotantoa, vastuullisesti ja ekologisesti tuotettua, pakkausmateriaali olisi muuta kuin muovia ja voisin ostaa niitä kivijalkaliikkeestä. Pyrin koko ajan löytämään tälläisiä tuotteita. Kotimaista suosimalla tukee suomalaista työtä ja yrittäjiä, ekologisilla ja vastuullisesti tuotetuilla tuotteilla säästää luontoa. Kivijalkamyymälästä ostettuna tukee itse tuotteen valmistajaa, jälleenmyyjää ja vähentää päästöjä kun postin ei tarvitse kuljettaa verkkokauppatilauksia kotiovelle jatkuvasti.

Olen pitkään aktiivisesti etsinyt keinoja vähentää omaa jätettä sekä yrittänyt suosia kotimaisia vastuullisesti tuotettuja tuotteita jotka ovat ekologisia. Usein otankin tarkasteltavaksi kotona jonkin tuotteen tai aihealueen, johon haen viisaampia ratkaisuja ja nyt huomioni kääntyi pyykinpesuun.  Meillä on ollut pitkään käytössä ekosertfikoitu pyykinpesuaine joka on pakattu muoviin ja tulee Tanskasta. Ajattelin, että nyt olisi oiva hetki siirtyä kotimaiseen pyykinpesuainevalmistajaan, jonka tuotteet täyttävät omat vaatimukseni; ekologinen ja ympäristöystävällinen, vastuullinen tuotanto sekä zero waste –henki. Kivijalkamyymälästä tuotteen saaminen on myös iso plussa mutta mikäli tuotetta ei ole saatavilla myymälästä, pyrin tilaamaan kerralla isomman määrän.

Gaarna mahdollistikin tämän itselleni. Gaarna on täysin suomalainen vuonna 2018 aloittanut yritys, joka valmistaa koko perheen ekopesuaineita käsityönä suoraan asiakkaille, jälleenmyyjille sekä valmistuttajille. Gaarna haluaa tuottaa vastuullisia, ekologisia ja laadukkaita ekopesuaineita vähentäen ympäristön kemikaalikuormaa. Gaarnan pesuaineet tuotetaan pientuotantona, valmistus kuluttaa vain vähän energiaa ja tuotannon hukkaprosentti on lähellä nollaa sillä kaikki tuotannon ylijäämä pyritään käyttämään uudelleen. Kaikki Gaarnan tuotteet ovat sulfaatittomia ja vegaanisia.

Gaarnan valikoima on laaja. Valikoimasta löytyy muun muassa pyykinpesujauhetta, pyykkietikkaa, tahranpoistajia, siivoussaippuoita sekä siivoustarvikkeita, palasaippuoita iholle, hiuksille ja myös lemmikkeille sekä kynttiläntekotarvikkeita. Valikoimassa on hajustettuja sekä hajustamattomia tuotteita. Lisäksi Gaarnalla on erikseen  Zero Waste -valikoima, jonka tuotteet ovat valmistettu tuotannon ylijäämästä. Zero Waste -valikoimasta löytyy muun muassa pyykinpesujauhetta, pyykkietikkaa, siivoussaippuaa ja käsisaippuaa. Lisäksi Gaarnalta löytyy myös huima erikoisuus, jossa sinulla mahdollisuus räätälöidä omat pyykinpesujauheet ja pyykkietikat! Eli voit valita tuoksun sekä värin omaan pyykinpesujauheeseen  tai pyykkietikkaan.  Valikoima tuoksujen suhteen on laaja ja joukosta löytyy myös allergeenittomia vaihtoehtoja, värejäkin on tarjolla neljä erilaista. Minkälaista olisikaan pestä pyykkinsä aprikoosin värisellä pyykinpesujauheella, joka tuoksuu jasmiinille tai vaikka appelsiinille? Tai pinkillä jauheella jossa on limen tuoksu?

Gaarna myy myös valmiiksi pakattua Zero Waste –pyykinpesujauhetta puolen kilon sekä kilon paketeissa. Kuten aiemmin mainitsinkin, pyykinpesujauheessa on hyödynnetty muun tuotannon ylijäämää kuten saippuoiden ja shampoopalojen kantapaloja, joita jää yli pakkaamisen yhteydessä. Pyykinpesujauhe ei sisällä synteettisiä säilöntäaineita, ympäristölle haitallisia kemikaaleja, zeoliittia eikä fosfaattia. Tuote sisältää luonnollisia tensidejä, tuotetta tai sen raaka-aineita ei ole testattu eläimillä, tuotantoon on käytetty uusiutuvaa energiaa ja tuotteelle on myönnetty avainlippu.

Sain kokeiluun juurikin tätä Zero Waste –pyykinpesujauhetta, joka oli pakattu kauniin minimalistiseen Suomen väreihin olevaan pakettiin. Pyykinpesujauheen koostumus oli mielenkiintoinen ja siitä huomasi, että kyseessä on nollahävikkiin tähtäävä raaka-aineiden hyötykäyttö. Valkoisen jauheen seasta löysi eri kokoisia, näköisiä ja värisiä paloja. Tuoksu oli mieto mutta miellyttävä, oma hajusteherkkyyteni sieti tuoksun hyvin (hajusteallergikot ja herkät  voivat muuten tilata räätälöityä pyykinpesuainetta myös ilman tuoksua!). Käsissä pyykinpesujauhe tuntui erilaiselta kuin kaupan jauheet. Sanoisin, että jauhe oli hienojakoisempaa ja pehmeämpää. Kaupan pesujauheet ovat tuntuneet käsissä karkealta ja ihoa ärsyttävältä. Annostusohje oli yksi ruokalusikallinen viiden kilon koneeseen, jolloin kilon pakkaus riittää noin 70 pesukertaan. Pyykinpesujauhe sopii valko- sekä kirjopyykille ja sopii käytettäväksi kaikissa lämpötiloissa.

Laitoin pyykit pyörimään ja lopputulosta ei voi kun kehua. Pyykit tuoksuivat raikkailta ja puhtailta eikä niihin pesun jälkeen jäänyt kuin hyvin mieto tuoksu. Myös näkyvä lika irtosi pyykeistä enkä havainnut niissä pesuainejäämiä. Siirryin pyykinpesujauheista vuosia sitten nestemäisiin pyykinpesuaineisiin sillä vaatteisiin jäi aina normaalia pienemmästä annostuksesta huolimatta pesuainejäämiä, jotka näkyivät etenkin mustissa vaatteissa ja epäröinkin hieman jauheeseen uudelleen siirtymistä. Pyykinpesujauhe teki kuitenkin lähtemättömän vaikutuksen joten huoli oli aivan turha. Mieskin intoili jo räätälöidyistä pesuaineista.

Mistä Gaarnan tuotteita sitten saa? Gaarnalla on oma verkkokauppa, joista tuotteita voi tilata mutta myös muutamia jälleenmyyjiä löytyy. Mikäli mielii kivijalkaliikkeeseen, niin ainakin Forssassa Puhtoinen, Turussa Dirty Hippies, Rovaniemellä EkoLyyli, Vantaan Korsossa Oranssi Orava ja Oulussa Tarkkis14 myyvät Gaarnan tuotteita. Myös muita pienempiä jälleenmyyjiä löytyy, jotka ovat listattu Gaarnan kotisivuilla. Erityisesti iloitsen siitä, että Rovaniemeltä löytyy jälleenmyyjä, joka myy kyseistä tuotetta (tosin puolet pienemmässä pakkauskoossa) joten voin marssia suoraan kivijalkaliikkeeseen ostamaan pyykinpesujauhetta.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti