Kirjat

Lukunurkkauksessa Markku Haussilan Kaikki kauniit kukat

”Iloisiin kuulemiin ja näkemiin

Emme koskaan saavu takaisin

Hyvästi tammet ja hevoset

järvet ja ensirakkaudet”

Kirjan lainauksen sanat on varmasti monelle tuttu kevään televisiomainoksista. Sen verran mainonta herätti oman mielenkiinnon, että päädyin lukemaan Markku Haussilan Kaikki kauniit kukat. Kyseinen kirja on Storytel Originalin julkaisema ja saatavilla Storytelista ääni- ja e-kirjana mutta myös perinteinen kirjapainos tästä teoksesta on tehty.

Kirja on riipaiseva kasvutarina päihdehelvetin keskellä kasvavasta pojasta, joka uskoo olevansa huono lapsi. Kirjassa pikkuveli ja hänen siskonsa kasvavat vanhempien avioeron jälkeen äitinsä luona, joka ei osaa olla äiti. Äidin elämää värittävät lukuiset miesystävät, alkoholi ja katoamistemput.

Äidin lähdettyä taas omille reissuillensa palaa sisarusten isä heidän elämäänsä ja ottaa lapsensa hoiviinsa. Sisarusten elämä vaihtuu Teiskon maaseudulta Espoon Olariin. Sisarusten elämä tasaantuukin hetkeksi vaikka pikkuveli tuntee itsensä ulkopuoliseksi maailmassa, ihailee taekwondovalmentajansa rintakarvoja ja haluaa tanssia samanlailla kun Take Thatin Howard Donald. Sisarusten elämä kuitenkin taas muuttuu kun isä kuolee syöpään ja heidät sijoitetaan jälleen uuteen kotiin.

Kirja on lajissaan autofiktiivinen teos Haussilan omasta lapsuudesta 1990-luvulta, jolloin homoseksuaalisuutta harva vielä hyväksyi samoin tavoin kuin nykypäivänä. ahdasmielisyys oli muutenkin valloillaan eikä ollut sopivaa puuttua naapureiden perhe-elämään. Kirjasta välittyy hyvin tunnelma kuinka homoseksuaalisuutta pidettiin luonnottomana eikä mies voi tanssia saatikka olla ruumiinrakenteeltaan hintelä tai luonteeltaan herkkä. Kuvailu sai oiken suuttumaan kun muisteli kokemuksia omasta lapsuudestaan ja siitä kuinka lasta ja lasten tunteita sekä kokemuksia vähäteltiin! Lisäksi homofobia sekä tietynlainen muottiin ahtaminen sai näkemään kirjaa lukiessa jatkuvasti punaista. Haussila onnistuu kuvailemaan kirjassa tapahtumia humoristisesti sekä piikikkäästi saaden lukijan jopa välillä naurahtamaan synkän aiheen äärellä. Huumori on yksi tapa käsitellä vaikeita asioita niin taiteessa kuin kirjallisuudessa. Kenenkään lapsen ei kuitenkaan pitäisi kokea päihteitten värittämää lapsuutta, kiusaamista tai mitätöintiä. Valitettavasti se on edelleen monelle lapselle arkea ja vanhempien päihteiden käyttö on yhä tabu, johon ei uskalleta hakea apua. Onneksi kuitenkin kynnys lastensuojeluilmoituksen tekoon ulkopuolisen taholta on laskenut.

Kuinka paljon tapahtumista on totta ja kuinka paljon ne ovat juuri suoraan Haussilan omasta lapsuudesta, päättää lukija. Haussila on itse kommentoinut teoksen olevan henkilökohtainen jossa on dramatisoitu omaa menneisyyttä mutta ei ole nähnyt tarpeelliseksi eritellä mikä on totta ja mikä ei. Itse asiassa luettuani tätä arvostelua varten yhden Haussilan haastatteluista, hän ei edes paljasta kumman vanhemman luo jäi asumaan vanhempien eronsa jälkeen, montako sisarusta hänellä on oikeasti ja kumpi hänen vanhemmistaan on kuollut. Tapahtumien todenmukaisuus ja fiktiivisyys jää siis täysin lukijalle itselle päätettäväkseen.

Kirjan tiedot:

Julkaisuvuosi 2023

Sivumäärä 130 s. (äänikirjan pituus 4 h 2 min)

Äänikirjan lukija Markku Haussila

Julkaisija Storytel Original

Etukannen suunnittelu Annu Kilpeläinen

Storytel-kirjan sarja-asu Tiia Javanainen / Purotie Design

ISBN 987-91-8068-733-1

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti