Kirjat

Lukunurkkauksessa Suomalaiset taruolennot

Luin vaihtelun vuoksi hieman jotain erilaista. Suomalaiset taruolennot -kirja sisältää yksien kansien välissä tarinoita suomalaisessa kansanperinteessä esiintyvien uskomushahmojen sekä mytologien maailmasta. Kirjan on kirjoittanut Eero Ojanen, joka on filosofi, kolumnisti sekä kirjailija ja erikoistunut suomalaiseen sekä skandinaaviisen kansanperinteeseen. Kirjan on kuvittanut Sirkka Linnea, joka on graafikko ja tehnyt kuvituksia muunmuassa lastenkirjoihin, biologian oppiamateriaaleihin, Pikku Kakkosen lastenohjelmiin sekä Paletin postikortteihin.

Ennen kristinuskoa maailman syntyä, sen ilmiöitä, omaa onnea ja epäonnea selitettiin jumalien, henki- ja taruolentojen avulla. Luonnossa kaikilla ja kaikella oli oma haltijansa, jumalansa tai muu henkiolento. Suurin osa näistä jumalista ja olennoista on jo kuitenkin painunut unholaan vaikka ne elää meidän kielessä. Kuinka monta kertaa on esimerkiksi varoitettu uimasta liian syvälle tai muuten Näkki vie mennessään? Tai kuka on kuullut sanottavan, että joku asia meni hitoille? Kalastuspiireissä on varmaan kuultu ahdin antimista. Tai tiedätkö mistä nykyajan sanonta painajainen tulee kun nähdään pahaa unta? Kaikki nämä liittyvät entisajan uskomuksiin, kansanperinteeseen ja mytologioihin.

Kirja kertoo mukaansa tempaavasti kaikista näistä olennoista, niiden tulkinnan muuttumisesta aikojen saatossa ja kuinka ne vaikuttavat tänä päivänä esimerkiksi kieleemme. Kirjasta löytyy useita taruolentoja, jumalia, tonttuja, menninkäisiä, maahisia ja sekä olentoja, jotka ovat nykypäivänä vähemmän tunnettuja.

Kaiken kaikkiaan kirja on upea katsaus suomalaisten taruolentojen maailmaan vaikka kaikista ei ole kovin paljoa kerrottavaa. Toisaalta onko se ihme, kun kyseessä ovat kansanperinteet- ja uskomukset, jotka ovat kulkeneet pitkälti suullisena perimätietona eikä tallennettuja dokumentteja juurikaan taida olla. Suosittelen kuitenkin tutustumaan kirjaan mikäli kansanperinteet yhtään kiinnostaa.

Kirjan tiedot:

Julkaisuvuosi 2017

Sivumäärä 153 s.

Kustantaja Minerva Kustannus

ISBN 978-952-312-514-8

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti