Reseptit

Omenavispipuuro kinuskikastikkeella

Olen yhdistänyt vahvasti vispipuuron puolukkavispipuuroon. Ruokaan, johon en ole suostunut koskemaan sitten päiväkoti-iän. Ennen väkisinsyöttö oli normaalia, nykyään onneksi jo tiedetään paremmin, että väkisinsyöttö ei aiheuta kuin traumoja, vääristynyttä suhdetta ruokaan ja nirsoutta. Muistan vahvasti vispipuuroon liittyvät ruokatraumat. Päivähoidossa istutettiin pöydässä niin kauan kunnes lautanen tyhjeni meiningillä ”syöt tai itket ja syöt”. En voinut sietää puolukan makua, se oli aivan liian hapan ja vispipuuron koostumus aivan liian vääränlainen. En vain saanut puuroa alas ja parhaimmillaan istuin päivähoidossa pöydän ääressä useita tunteja lautanen nenän edessä ja muuta ruokaa ei tullut ellei lautanen tyhjene. Kyseisen ruokatrauman vuoksi en koskenut puolukoihin vuosiin, puolukkavispipuuroon tuskin tulen ikinä koskemaan ja kaikkia väkisin syöttäneitä päivähoitotätejä muistelen pahalla. Trauma on sen verran vahva edelleen yli 30 vuotiaana.

Kunpa olisin vain älynnyt, että vispipuuroa voi tehdä myös muuhunkin kuin puolukkaan. Esimerkiksi omenaan, jonka kanssa vispipuurosta tulee herkullinen puuro, jota voisin vain syödä ja syödä. Vispiomenapuuro sopii aamupalalle, välipalaksi tai jälkiruoaksi, sillä itsetehty kinuskikastike tekee siitä entistä ihanamman. Itseeni on iskenyt puurohulluus ja kokeilen mielelläni erilaisia puuroja. Omenavispipuuro nousi heti parhaimpien kärkeen ja tulen tekemään sitä säännöllisesti.

Resepti kahdeksalle:

8 dl vettä

1 dl sokeria

3/4 tl suolaa

600 g omenaa (happamampi laji on paras mutta itse valitsin hinnan mukaan)

2 dl mannasuurimoita

2 dl kauravispiä

Kinuskikastike:

2,5 dl kaurakermaa (ruoanlaittoon tarkoitettua, esimerkiksi Oatlyn iMat sopii tähän hyvin)

2,5 dl fariinisokeria

30 g maidotonta margariinia

Hyppysellinen suolaa

Kuori ja raasta omenat karkeaksi raasteeksi. Mittaa kattilaan vesi, suola sekä sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon mannasuurimot ja vatkaa vispilällä. Lisää omenaraaste joukkoon.

Kypsennä välillä sekoitellen 5 minuuttia. Lisää joukkoon puolet kauravispistä ja kypsennä toisen 5 minuuttia. Jätä puuro jäähtymään ja nosta jääkaappiin kylmettymään jääkaappikylmäksi.

Valmista kinuskikastike mittaamalla kattilaan kerma sekä fariinisokeri. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia siten, että seos kuplii koko ajan. Lisää joukkoon margariini ja suola. Sekoittele kunnes margariini on sulannut. Anna kinuskikastikkeen jäähtyä.

Kun puuro on jäähtynyt jääkaappikylmäksi, lisää loput kauravispistä ja vatkaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoile kinuskikastikkeen kanssa.

Hintaluokka: alle 1 euro / annos

Coconut Gastro somessa:

Instragram

Pinterest

Jätä kommentti