Kirjat

Lukunurkkauksessa Agatha Christien Syyttömyyden taakka

”Hän sanoi etteivät syylliset ovat tärkeitä vaan syyttömät. Minä ymmärrän nyt mitä hän tarkoitti…”

Mikään ei ole ratkaistu ennen kuin se on ratkaistu oikein, sanoi Rudyard Kipling aikoinaan. Jack Argyle on tuomittu elinkautiseen vankeuteen murhattuaan adoptioäitinsä hiilihangolla. Kaikki todisteet puhuvat Jackin puolesta mutta hän sanoo ottaneensa peukalokyydin murhan aikaan eikä näin ollen ole voinut surmata adoptioäitiinsä. Kyydin antajaa ei kuitenkaan löydetä vahvistamaan tarinaa.

Kaksi vuotta myöhemmin Argylien ovelle ilmestyy tohtori Arthur Calgary tuomaan uutisen. Hän on Jackille kyydin antanut henkilö ja voi näin ollen todistaa Jackin olevan syytön. Jack on kuitenkin ehtinyt menehtyä vankilassa keuhkokuumeeseen. Perhe ei ota uutisia vastaan ilolla. Jack oli epävakaan ja manipulatiivisen luonteensa ansiosta oiva syntipukki. Jos Jack ei ollut syyllinen niin kuka sitten?

Syyttömyyden taakka oli ensimmäinen lukemani Agatha Christien (1890-1976) kirja. Uskomatonta kyllä, en ole koskaan lukenut Christien kirjoja, sen sijaan olen katsonut innolla Neiti Marplea televisiosta joka puolestaan innoitti lukemaan kirjoja näin vanhemmalla iällä. Syyttömyyden taakassa olikin herkullinen salapoliisiasetelma. Viisi adoptiolasta, puoliso, taloudenhoitaja ja sihteeri joilla kaikilla on motiivi tehdä murha sekä henkilö joka aikoo ratkaista tapauksen. Kirjassa pystyi aistimaan perheenjäsenten välillä vallitsevan kireyden ja epäilykset kun paljastuu ettei Jack ollutkaan murhaaja. Jokainen henkilö epäilee muita perheenjäseniä ja kyräily alkaa. Kirja oli melko pitkälle henkilöiden vuoropuhelua, eikä tarinnankerrontaa ulkopuolisen silmin juurikaan ollut joka teki tarinasta vielä vähän käsinkosketeltavamman.

Syyttömyyden taakka ei tarjoile mitään tajunannräjäyttävää juonikuviota vaan perustuu enenemmänkin tiiviin ja epäileväisen tunnelman luomiseen. Nokkela arvaa murhaajan hyvinkin pian. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä kirja on siitä huolimatta erinomainen ja edustaa aikakautensa kirjallisuutta ja salapoliisiromaaniutta toimien kuitenkin myös tänä päivänä. Omalla tavallaan siis hyvin ajaton kirja.

Kirjan tiedot:

Alkuperäinen julkaisu Ordeal by innocence julkaistu 1958

Suomenkielinen julkaisu 1976

Sivumäärä 238 s.

Kustantaja WSOY

Suomentaja Anna-Liisa Laine

ISBN 987-951-0-36670-7

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Jätä kommentti