Kirjat

Lukunurkkauksessa Heather Morrisin kolme sisarta

Livi menee Ritan jäljessä naisten leirin perälle. Siellä on maassa kuoppa, ja kuopassa seisoo olkapäitään myöten joku tyttö. Livi ei pysty mitenkään pudottautumaan sinne, tilaa on liian vähän. Hänen täytyy ryömiä kuoppaan lyhyen tunnelin kautta ja nousta sitten seisomaan. Vasta oikaistuaan kunnolla selkänsä Livi tajuaa tämän kidutusmuodon koko julmuuden. Tytöt seisovat selätysten, käsivarret tiiviisti kylkiä pitkin, eikä kumpikaan pysty liikkumaan – hyvä jos pystyvät hengittämään – ja siinä samassa asennossa on pysyttävä koko yö.” 

Cibi, Magda ja Livi Meller lupasivat isälleen yhden asian ennen hänen kuolemaansa. He ovat luvanneet pitää huolta toisistaan ja olla aina yhdessä, tapahtuipa mitä tahansa. Lupausta koetellaan toisen maailmasodan aikana vuonna 1942 kun Livin täytyy ilmottautua Hlinkan kaartin määräyksestä synagogassa perjantaina kello viisi jotta hänet voidaan lähettää saksalaiselle maatilalle töihin. Sapatiksi kotiin saapunut Cibi päättää lähteä Livin matkaan, jotta hän voi suojella siskoaan. Keskimmäinen sisar Magda on tuolloin sairaalassa ja hän jää toistaiseksi kotiin äitinsä ja isoisänsä kanssa. Todellisuus määränpäästä selviää porteilla, joiden yläpuolella lukee ”Arbeit macht frei”. Cibi ja Livi on tuotu Auschwitzin keskitysleirille. Myös Magda kuljetetaan leiriin myöhemmin ja kun sisaret löytävät toisensa, he päättävät pysyä yhdessä ja selvityä.

Kolme sisarta on viimeinen osa Morrisin Auschwitz-sarjan kirjoista (häpeäkseni tunnustan, etten ole aiempia kirjoja lukenut, se on työn alla). Mellerien sisarten kertomus holokaustin kauhuista on julmaa ja sydämen särkevää luettavaa sillä se on tosi. Toisen maailmansodan kauheuksista on paljon tietoa mutta vielä paljon on paljastamatta joten Cibin, Magdan ja Livin tarina on arvokas lisä muiden kertomusten joukkoon. Kolme sisarta kertoo Auschwitz-Birkenaun muurien sisällä eletystä elämästä, jonka raakuus on sanoinkuvaamaton. Kirjassa kerrotaan kuinka ihmisarvo viedään keskitysleirin porteista sisään astuessa riisuttamalla vangit, ajamalla hiukset ja häpykarvat, kuinka korut viedään pois ja vankinumero tatuoidaan väkisin. Mikäli ihmisarvon riistäminen ei ole tarpeeksi, on luvassa vielä näännyttämistä työnteolla ja olemattomalla ravinnolla, raakaa väkivaltaa, pelkoa, rangaistuksia, kylmyyttä ja kuolemaa. Tarinat leiriltä tuntuvat absurdeilta ja silti ne ovat tosia ja paljastavat sen kuinka julma ihminen voikaan olla.

Mellerien sisaret kuitenkin selviytyivät jopa kohtalokkaasta kuoleman marssista ja pääsevät takaisin kotimaahansa Slovakiaan mutta sodan jälkeen mikään ei ole niin kuin ennen. Useimmat sukulaiset ja ystävät ovat menehtyneet. Kotimaa on kommunistien hallitsema eikä ja kotitaloa asuttaa täysin vieras ihminen. Juutalaisia syrjitään edelleen vaikka sota on jo ohi. Sisarukset päättävät lähteä hinnalla millä hyvänsä juutalaisten uuteen kotimaahan, Israeliin.

Cibin, Magdan ja Livin tarina on kuitenkin myös toivoa täynnä. Sisarukset ovat päättäneet selvitä yhdessä ja jatkaa elämäänsä kokemistaan kauheuksista sekä menetyksistä huolimatta. Vaikka kipeät muistot ja ikävä menetettyjä läheisiä kohtaan ovat jatkuvasti läsnä, sisarukset rakentavat kuitenkin elämänsä uudestaan Israelissa, jonne he kaikki ovat asettuneet, menneet naimisiin, saaneet lapsia sekä lapsenlapsia. Kaiken kaikkiaan Mellerien tarina on uskomaton selviytymistarina, jossa on lopulta onnellinen loppu.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s