Kasvit & Puutarha

Parvekepuutarhan esittely

Viime postauksessa esittelin meidän viljelypalstan mutta koko harrastushan on lähtenyt liikkeelle parvekeviljelystä! Kokeilin pienimuotoisesti parvekeviljelyä ensimmäisen kerran vuonna 2018 (kyseisen postauksen voit lukea tästä). Tuon jälkeen muutimme kuitenkin Rovaniemelle ja asunnot vaihtui kuin sukat jalassa, joten viljelyssä oli parin vuoden tauko. Viime vuonna onnistuin kuitenkin tekemään parvekkeelle sellaiset viljelmät, että saimme lähes koko kesän ajan salaatit sekä yrtit sieltä ja harrastus tuli jäädäkseen.

Tavoitteena on, että joka vuosi tehdään astetta parempi ja kauniimpi parveke. Viime vuonna viljelyt olivat ämpäreissä, kierrätysastioissa eikä parvekkeella ollut oleskelutilaa. Tänä vuonna olen ostanut hieman enemmän ruukkuja (ämpäreistäkään ei tosin ole luovuttu), parvekkeelle on tullut tasoja ja olen luonut hieman oleskelutilaa. Mainitsin viime postauksessa, että koska meillä on nyt jatkossa palsta käytössä, niin ensi vuonna pyrin suunnittelemaan viljelmät niin, että kasvihuoneolosuhteita vaativat lajikkeet ovat parvekkeella ja avomaahan sopivat palstalla. Lisäksi pyrin hommaamaan enemmän ruukkuja. Tällä hetkellä moni istutus on ämpärissä ja visuaalisesti se ei ole omaan silmään kovin kaunista.

Meillä on melko iso kolmeen suuntaan lasitettu parveke, leveyttä on noin kaksi metriä ja pituutta kuusi metriä. Sen lisäksi, että se on lasitettu, meidän parvekkeella on huomioitu kesäkukkien mahdollisuus ja parvekkeen ulkopuolelle on tehty eräänlaiset syvennykset, minne saa parvekelaatikot upotettua ja kesäkukat ovat kauniisti ohikulkijoille näkyvillä sen lisäksi, että ne tuovat itselleen iloa. Ei tarvitse pelätä tuulen kippaavan laatikoita alas. Kokeilin tänä vuonna kesäkukkien kasvatusta siemenestä mutta kukinta on ollut tosi heikkoa. Luulen, että syy on ollut valon puutteessa esikasvatuksen aikana. Ensi talveksi aiomme hankkia kasvivaloja, joten en vielä luovuta kesäkukkien kasvatuksen suhteen.

Aloitetaan kierros parvekkeen ovelta:

Nurkka

Heti parvekkeen ovelta näkee nurkkauksen, jossa köynnös kasvaa sadeputkea pitkin. Kyseisessä nurkkauksessa kasvaa isoköynnöskrassi, pelargonia ja lipstikka. Lipstikan sain hiljattain ja se pitäisi istuttaa isompaan ruukkuun. Kuten äsken mainitsin, kesäkukkien kukinta on jäänyt melko heikoksi ja sen näkee pelargonioista. Tuntuu muutenkin, että pelargoniat ovat kasvaneet huonosti toisin kuin isoköynnöskrassi joka koko ajan venyy ja venyy mutta ei kuki.

Penkki

Löysin kuvan puupenkin roskakatoksesta ja näin heti siinä oivallisen kasvitason! Penkin päällä kasvaa ruohosipulia, sokerihernettä, isokirjopeippiä, ananaskirsikkaa, lehtipersiljaa sekä basilikaa. Lisäksi yksi tomaatin taimi odottelee penkillä vielä, että istuttaisin sen isompaan ruukkuun. Tomaatin kasvatus meni tänä vuonna ihan pyllylleen, enkä usko että omia tomaatteja tullaan saamaan edes tuosta yhdestä taimesta.

Penkin alla puolestaan kasvaa toinen lipstikka (joka kanssa odottelee isompaan ruukkuun pääsyä), pari chiliä, korianteri sekä basilikoita. Basilikaa oli tänä vuonna kasvamassa kolmea eria lajiketta; perinteinen, sitruuna- ja punabasilika.

Salaatit & kurkut

Salaattia laitoin tänä vuonna melko vähän sillä ajatuksena oli uusintakylvää sitä pitkin kesää. Palstalla kasvaa kuitenkin kolmea eri salaattilajiketta, joten parvekkeelle jäi nyt hätävaraksi lehtisalaattia sekä rucolaa. Rucolan kaverina on pieni kaistale korianteria kasvamassa.

Tänä vuonna kokeilen ensimmäistä kertaa myös kurkun kasvatusta ja lajikkeeksi valikoitu F1, joka on pieni babykurkku. Taimia oli tarkoitus laittaa kolme mutta tällä hetkellä kaksikin kurkkua näyttää tuottavan satoa sen verran, että kokeilin riittäisikö kaksi. Toinen kurkuista on lähes pari metriä pitkä, toinen on vasta taimi, joka istutettiin noin pari viikkoa sitten mutta kasvaa jo kohisten! Kurkun kasvattaminen on osottautunut haasteelliseksi sillä en ymmärtänyt kuinka paljon vettä ja lannoitetta ne tarvitsevatkaan! Satoa näyttäisi kuitenkin olevan luvassa mutta tämä kesä on mennyt hieman opetellessa.

Papunurkka

Parvekkeen perällä meillä on vehreä papunurkka, josta löytyy viisi ruusupapua, neljä härkäpapua sekä koritsekurpitsa. Etenkin ruusupapu yhdessä kurkun kanssa ovat luoneet jo hieman mukavaa näkösuojaa ja papujen kukinta on ollut kaunis!

Oleskelutila

Parvekkeen perältä keskeltä papuja löytyy myös oleskelutila, mistä ei meinannut millään saada kunnon kuvaa! Oleskelutilana toimii kierrätettynä saatu valkoiseksi maalatut eurolavat. Alunperin lavojen mukana tuli myös pitkä patja mutta koska lavat eivät mahtuneet parvekkeelle pitkän sohvan muodossa, patja otettiin vieraspatjaksi ja lavoja on pinottu kolme päällekkäin ja yksi toimii selkänojana. Menee juuri sopivasti kahden istuttavana sohvana! Ostin hiljattain lavalle istuintyynyn ja tällä viikolla selkänojalle on tulossa samaa sarjaa olevat tyynyt. Siihen asti tyynyjen virkaa ovat toimittaneet sohvatyynyt. Amppelissa kasvaa mansikkaa ja selkänojan päällä kupissa kasvaa lisää korianteria.

Kaalilaatikko & yrttiallas

Lavasohvan vieressä parvekkeen ovea takaisin mentäessä on iso laatikko, jossa kasvaa lehtikaalia sekä mangoldia. Molempia on myös palstalla kasvamassa, joten niitäkään en enempää parvekkeelle laittanut. Laatikon vieressä on yrttiallas, johon on istutettu eri basilikoita, mizunaa, tatsoita, oreganoa, korianteria, ruohosipulia, persiljaa sekä rucolaa. Yrttiallas siirretään talveksi sisälle kasvilampun alle, jotta saataisiin itse kasvatettuja yrttejä läpi vuoden. Yrttialtaaseen kuuluu myös kansi, jolloin sille saadaan erinomaiset kasvihuoneolosuhteet myös sisällä.

Pöytä

Parvekkeen oven vieressä oleva pöytä jäi tänä vuonna yllättävän tyhjäksi (toistaiseksi). Kahdessa parvekelaatikossa kasvaa pillisipulia, oreganoa, sitruunamelissaa sekä sitruunabasilikaa. Pienessä ruukussa on vielä lisää oreganoa, koska rakastan tuoretta oreganoa.

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s