
Itseäni on jo vuosikaudet kiehtonut Zero Waste -elämäntapa. Kuinka ihanaa olisikaan, jos vuoden roskat mahtuisivat yhteen lasipurkkiin niin kuin Lauren Singerillä tai Otso Sillanaukeella? Pyrin koko ajan hitaasti mutta varmasti lähemmäksi tälläistä elämäntyyliä.
Tosiasia on, että hukumme roskaan kertakäyttökulttuurin ja liikatuotannon takia. Take Away -juomat sekä ruoat tarjoillaan kertakäyttöastioissa. Elintarvikkeet pakataan huolellisesti moneen pakkausmaterialiin. Vaatteita ei ole tehty kestämään kuin hetken, jotta ostaisimme uusia. Markkinat puskevat tämän tästä tuotetta, jonka jokainen tarvitsee (newsflash: ei tarvitse). Yltiömäinen kulutus on suoraan yhteydessä maapallon kestävyyteen. Sen kantokyky ei kovin kauaa kestä nykyisellä tavallamme kuluttaa.
Jätteetön elämä voi tuntua kuitenkin kaukaiselta ja mahdottomalta tavoitteelta. Muutosta saa kuitenkin aikaiseksi pienillä korjausliikkeillä jotka ovat lopulta ympäristön kannalta isoja vaikket niitä arjessa huomaisikaan. Jos haluat vähentää roskiesi määrää niin tässä on sinulle oivalliset vinkit arkeen aloittaa jätteiden vähennys kivuttomasti, josta voit siirtyä aina enemmän roskattomampaan elämään:
- Suosi kestokassia. Kauppaan mukaan omat kassit. Myös laukussa on hyvä kantaa aina kestokassia, niin vältyt muovipusseilta mikäli matkaan tarttuu yllättäen jotain kotiin kannettavaa.
- Luovu talouspaperista. Se on oikeasti täysin turha. Isommat sotkut voi siivota rätillä, pienet roiskeet voi pyyhkäistä pienellä palalla WC-paperia.
- Suosi pesuaineissa sekä WC-paperissa säästöpaketteja. Isompi paketti on vähemmän roskaa suhteessa.
- Vaihda kertakäyttöiset tiskirätit kestorätteihin. Esimerkiksi Siniltä on tullut mikrokuituinen keittiörätti, joka kuivuu nopeasti. Itselläni on kaksi kestorättiä, toinen käytössä, toinen puhtaana odottamassa toisen pesuvuoroa.
- Vaihda vanulaput kestolappuihin. Kestolappuja voi ostaa, ommella itse tai virkata. Olen virkannut itse omat kestolappuni, jotka ovat lasipurkissa kylpyhuoneessa. Käytön jälkeen ne laitetaan pesupussiin ja pestään pyykkipäivänä.
- Hyödynnä kaikki pussit roskapusseina. Jauho- ja sokeripussit ovat täydellisiä biojätepusseja. Sipsi-, hedelmä- tai leipäpussi toimii roskapussina.
- Biopussin voi myös taitella sanomalehdestä.
- Jos haluaa luopua kokonaan biopusseista, niin aina voi hommata bokashi-kompostorin. Saa hieman multaa ja lannoitetta samalla!
- Ei mainoksia, eikä ilmaisjakelua -kyltin avulla kotiin ei keräänny paperiroskaa.
- Laskujen kirjeet ja epämääräiset suttupaperit voi leikata pieniksi kauppalapuiksi.
- Siirry sähköisiin kuitteihin mahdollisuuksien mukaan.
- Pakastepussien sijaan pakasta marjat ynnä muut rasioissa.
- Säästä tarpeen mukaan lasipurkit, muoviset jäätelö-, margariini-/voi- tai jogurttiämpärit. Niitä voi hyödyntää eväs- ja pakasterasioina.
- Vaihda hedelmäpussit kestopusseihin.
- Pienet jogurtti- tai kermaviilipikarit toimivat hyvin taimikippoina jos tykkää kasvatella itse jotain.
- Vaihda kertakäyttöiset höylät metalliseen kestohöylään, joista vaihdetaan vain terä. Terä on ainut roska ja sen voi laittaa metallin keräykseen.
- Siivoamiseen riittää vain muutama aine. Sen sijaan, että ostat jokaiselle pinnalle ja tilalle oman pesuaineen, osta tuotteita, mitkä sopii moneen tarkoitukseen. Uusimpana markkinoille on tullut myös puhdistustabletit, jotka liuotetaan suihkepullossa olevaan veteen. Idea on, että suihkepullo on monikäyttöinen, jolloin roskan määrä vähenee, kun aina ei tarvitse ostaa siivousainetta uudessa kertakäyttöisessä suihkepullossa.
- Edellisestä aasinsiltana, yleispuhdistusainetta voi tehdä myös itse etikasta ja sitrushedelmän kuorista. Itse säästin aikoinaan tälläisen ”kertakäyttösuihkepullon” johon olen tehnyt omat yleispuhdistusianeeni jo usean vuoden ajan.
- Myös leivinpaperia saa kestoversiona.
- Jos tykkäät juoda juomiasi jäiden kanssa, jääpalapussien sijaan suosi jääpalamuottia.
- Pyri ostamaan kasvikset ja hedelmät pakkaamattomina.
- Vaihda tiski- ja WC-harja malleihin, joissa on vaihtopää.
- Vaihda kertakäyttöiset siteet ja tamponit kuukuppiin tai kestositeisiin.
- Kahvinkeittimeen saa kestosuodattimia.
- Vaihda palasaippuaan.
- Muovisen hammasharjan sijasta bambuinen hammasharja maatuu paremmin.
- Mikäli harrastat take-away -kahveja, niin hommaa kestomuki. Myös juomapullo kannattaa hankkia!
- Jos pillinkäyttö on ehdoton juttu, muoviset pillit voi vaihtaa teräksisiin, jotka voi pestä aina uudelleen.
- Korjaa rikki mennyttä. Oli kyseessä sitten tavara, vaatekappale tai polkupyörä. Mikäli tavara on korjattavissa, korjaa se, jolloin sen elinikä pitenee.
- Viimeisin neuvo: jätä ostamatta. Jokainen ostamaton asia on vähemmän jätettä.