Kasvit & Puutarha

Maaliskuun kylvöjä

Aloitin helmikuussa kylvöhommat kesää varten ja kylvin tuolloin kurkkua, basilikaa, orvokkia, pelargoniaa, sekä mansikkaa. Valitettavasti huhtikuun kylvöistä toinen kurkku kuoli, basilikoista pari nuupahti ja pelargonioistakaan ei kovin moni selvinnyt hirveän pitkälle. Mansikalle kävi myös sama kuin viime vuonna, eli ensin lähti hyvään kasvuun, sitten kuoli. Kurkun kohdalla olin liian innokas ja koulin sen isompaan ruukkuun jo liian varhain. Muiden kohdalla epäilen liiallista kastelua, joten olen yrittänyt olla nyt maltillisempi veden kanssa. Pelargonian kanssa mietin myös, että olisiko niiden kuihtumiseen vaikuttanut se, etten ole vielä aloittanut koulimista ja lannoittamista.

Tässä kuussa kylvin useita uusia lajikkeita kasvamaan mutta kylvin uudelleen myös viime kuussa laitettua. Uusintakylvöön laitoin kurkkua, basilikoita sekä mansikkaa ja tällä hetkellä kaikki ovat itäneet ja kasvaneet. Yritän olla kastelun kanssa nyt maltillisempi enkä lähde koulimaan taimia liian aikaisin. Uudet tämän kuun kylvöt olivat:

Pensastomaatti (Balkonzauber)

Pensastomaatin siemeniä jäi viime kesältä rutkasti yli joten kylvän niitä tänäkin vuonna. Viime vuonna minulla oli viisi pensasta parvekkeella mutta hellekesän takia satoa ei kamalasti tullut. Pensastomaatti on kuitenkin näyttävä ja tuo kivaa vehreyttä parvekkeelle. Huonona puolena kyllä pidän sitä, että ne vievät tilaa melkoisesti. Koska siemeniä on vielä jäljellä, niin kasvatan niitä ja vaihdan sitten lajiketta. Maaliskuussa laitoin ensin vain kaksi taimea, joista toinen on itänyt ja toinen ei. Odottelen kuitenkin vielä hetken josko toinenkin lähtisi itämään.

Pillisipuli (White Lisbon)

Miehen toiveesta otettiin täysin uutena lajina kokeiluun pillisiipuli, joka on meidän kesäherkku. Kesäisin ostetaan aina kauasta pillisipulia ja syödään vartta myöten mutta tänä vuonna haaveissa on omat sipulit. Kylvin kolme taimea, joista kaikki ovat lähteneet itämään.

Ruohosipuli (Twiggy)

Viime vuonna tämäkin laji oli kasvamassa parvekkeella ja siitä saatiin runsaasti satoa. Tällä hetkellä ruohosipuli kasvaa kovaa vauhtia. Kun kyseisen lajikkeen siemenet loppuvat niin ajattelin kokeilla jotain toista, joka olisi mahdollisesti hieman paksumpaa sillä tämän lajikkeen lehdet ovat melko kapeita ja hentoja.

Chili (Jamaican Bell)

Yleensä chilit kylvetään jo tammikuussa, joten yllätyin kun kyseisen lajikkeen esikasvatusaika on nyt. Tosin myöhemmin huomasin, että kylvöstä sadonkorjuuseen on 22 viikkoa, joten sato osuu todennäköisemmin elokuulle vasta. Aiemmin minulla on ollut kavamassa perinteinen punainen chilipalko mutta vaihdoin lajiketta sillä jamaican bellin ulkonäkö on sen verran hauska. Kyseinen chili on tulisuusasteeltaan mieto. Chilejä laitoin kaksi joista toinen on vasta hiljattain itänyt.

Lehtipersilja (Comun 3)

Pidän enemmän lehtipersiljan kuin perinteisen persiljan mausta. Tämäkin siemenpussi on viime vuodelta ja kylvin niitä aluksi kaksi taimea, jotka molemmat ovat lähteneet kasvuun.

Sitruunamelissa (Lemona)

Viime vuonna sitruunamelissan kasvatus meni ihan plörinäksi. Esikasvatuksessa taimet eivät lähteneet itämään ollenkaan ja suorakylvönä tuli kitukasvuisia melissoja, joista ei satoa saannut. En kuitenkaan luovuta vaan jälleen laitetoin pari taimea kasvamaan, joista kumpikaan ei ole itänyt siitä huolimatta, että taimiastiat ovat valoisassa ja lämpimässä paikassa. Aion kuitenkin jatkaa kokeiluja, jos saisin sitruunamelissan jotenkin kasvamaan.

Isokirjopeippi (Rainbow)

Isokirjopeipit tai toiseltaan nimeltään värinokkoset ovat värikkäitä kasveja, joissa on nokkosmaiset lehdet. Valitsin isokirjopeipin tuomaan parvekkeelle väriä ja tällä hetkellä on useampi taimi kasvamassa.

Oregano

Oreganon vahva yrttinen maku ja tuoksu on ihana ja laitankin tuoretta oreganoa lähestulkoon mihin tahansa! Kaikki kolme oreganoa ovat myös itäneet.

Kiivi

Kiivi on oma tieteellinen kokeiluni. Olen haaveillut jo jonkin aikaa kiiviköynnöksestä ja luin, että sellaisen saa kasvatettua kaupan kiiveistä. Ostin siis kiivin, otin siemet talteen ja ikkunalaudalla on nyt MONTA taimiastiaa, joissa on kiivin siemeniä. Yksikään ei ole toistaiseksi itänyt, mutta olen maltillinen. Viime vuonna kokeilin samaa passionhedelmän siemenillä, itäminen vei niin monta viikkoa, että olin unohtanut jo koko taimet ja valmis heittämään ne roskiin, sillä ne olivat seisoneet ikkunalaudalla hoitamattomana monta viikkoa. Yllttäen kyllä, muutama passionhedelmän siemen lähti itämään ja tänänkin päivänä kotona kasvaa pari köynnöstä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s