Kasvit & Puutarha

Helmikuun kylvöjä

Ensimmäiset siemenet on kylvetty noin viikko sitten ja lähestulkoon kaikki itää jo! Tänä vuonna haluan parvekkeelle väriä sekä vehreyttä joten kasvisten ja yrttien lisäksi olen valinnut kasvatukseen myös parvekkeelle sopivia kukkia. Koska vaihdoin tänä vuonna chililajiketta, niin tammikuussa ei ollut mitään kylvättävää. Tai no, orvokit olisi voinut kylvää, sillä ne itävät hitaasti mutta siemenet tulivat meillä kauppoihin melko myöhään. Tänä vuonna ajattelin myös kokeilla kylvöä asteittain, jotta saataisiin parempi läpi kesän jatkuva sato. Tämä tarkoittaa sitä, että joka kuukausi istutan eri lajikeita uudelleen esikasvamaan, jolloin sato aina siirtyy eteenpäin.

Mitä tässä kuussa on sitten kylvetty?

Baby kurkku F1

Täysin uusi tuttavuus itselleni mutta ilmeisesti helppohoitoinen ja runsaasti satoa tuottava. Olisin ho halunnut ättä viime kesäksi mutta kerkesivät loppua kaupasta, joten nyt ostin ajoissa. Suositeltiin istuttavaksi multaan, josta 2/3 on lannoitettua multaa ja päällä on 1/3 kylvömultaa mutta vedin mutkia suoriksi ja istutin suoraan taimimultaan. Tosin kun siirrän taimet ruukkuun, niin aion noudattaa tuota neuvoa. Itämiseen asti pidin astioita olohuoneen ikkunalaudalla lämpöisen patterin ääressä ja huolehdin, että multa pysyy kosteana. Kurkut itivätkin nopeasti ja siirsin ne nyt valoisaan paikkaan huoneenlämpöön.

Basilikat (Rosie, Large leaved & Lemon Scent)

Basilika on oma lempiyrttini ja siksi tänä vuonna halusin kasvattaa eri laijkkeita. Perinteisen isolehtisen maustebasilikan lisäksi kasvamassa on myös puna- ja sitruunabasilikaa. Basilikat nauttivat valosta ja lämmöstä olohuoneen ikkunalaudalla lämpöä hohkaavan patterin vieressä. Kylvöksen pidän kosteana sumuttelemalla taimia 1-2 kertaa päivässä.

Tarhaorvokki

Orvokit ovat perinteisiä mutta omasta mielestäni kauniita kasveja. Orvokit ovat olohuoneen toisella ikkunalaudalla, joka on valoisa mutta viileä. Osa orvokeista näyttää itävän minä hetkenä hyvänsä mutta koska kaikki muut taimet ovat jo itäneet, niin olen hieman skeptinen siitäkin huolimatta, että orvokin sanotaan itävän hitaasti.

Pelargoni (Lustre Deep Pink)

Pelargonit ovat kanssa omasta mielestäni kauniita ja valitsin lajikkeeksi Lustre Deep Pinkin, koska vaaleanpunainen ja pinkki ovat lempivärejäni. Kylvin siemenet harvaan taimimultaan ja peitin kelmulla, joissa oli ilmareiät. Pelargonit itivät melko nopeasti ja osasta olen jo joutunut kelmut poistamaan, jotta taimilla on tilaa kasvaa. Pelargonit ovat pöydällä lähellä vetoisaa ikkunaa, jotta ne saavat olla hieman viileämmässä.

Kuukausimansikka (Rugen)

Viime vuonna mansikan kasvatus meni ihan pipariksi, joten yritetään tänä vuonna uudelleen. Mansikat itävät parhaiten pimeässä, joten ne ovat vaatehuoneessa pimeässä siihen saakka kunnes ovat itäneet. Mansikatkin kelmutin ja tein ilmareiät kelmuun. Rugen-lajikkeen olen valinnut sen vuoksi, että se sopii ruukkuun ja on runsassatoinen.

Tälle kuulle kylvämättä on vielä isokirjopeippi, jonka aion kylvää lähipäivinä. Viime kylvösessiossa meni aikaa useampi tunti ja taimipurkit loppuivat, joten jätin isokirjopeipin myöhemmälle koska sen esikasvatusaika on huhtikuulle saakka.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s