Kasvit & Puutarha

Parvekeviljelykausi 2022

Vuoden vaihde on siitä ihana, että voi alkaa pohtimaan parvekeviljelysesonkia. Kyllä, alan miettimään sitä noin puoli vuotta ennen kesää, sillä joitakin kasveja sekä vihanneksia pitää alkaa kasvattamaan jo tammi-helmikuun vaihteessa.

Olen kuumeisesti odottanut siementen tuloa kauppoihin. Jokaisella reissulla Prismaan olen tarkastanut josko siemenet olisivat saapuneet valikoimaan. Kuuntelen työkavereiden keskustelua josko joku olisi jo ostanut siemeniä jostain. Onneksi kuitenkin työkaverini tietävät intoni parvekeviljelyyn, joten sain vihiä, että nyt Kodin Terraan ovat siemenet saapuneet.

Viime vuoden parvekeviljelykausi oli sekä hyvä, että huono. Osa kasviksista menestyi hyvin, osa ei niinkään hyvin. Viime kesä oli todella kuuma ja monet istutukset kärsivät runsaasta kastelusta sekä parvekkeen tuulettamisesta huolimatta. Moni kasvatus jäi kitukasvuiseksi tai kuihtui. Tosin monet kasvatukset olivat täysin uusia ja opettelin vasta. Vaikka sato jäi joiltain osin huonoksi, söimme kuitenkin lähes koko kesän omia salaatteja.

Mottoni on, että joka vuosi laitetaan paremmaksi. Rakastan parveketta ja koska meillä se on iso, haluan tehdä siitä kesäisin ylimääräisen olohuoneen, joka tuottaa kuitenkin myös hyötyä. Tänä kesänä aion saada parempaa sekä runsaampaa satoa. Samalla yritän panostaa hieman enemmän parvekkeen sisustamiseen kuin viime vuonna. Viime vuonna moni kasvatuksistani oli ämpärissä ja parveke oli puhtaasti kasvattamo. Parvekkeelle on ilmestynyt kuitenkin eurolavasohva joka tarvitsisi istuintyynyt. Lisäksi haluaisin luopua hieman ämpärikasvatuksesta ja kasvattaa satoa ihan oikeissa ruukuissa sekä astioissa. Tänä kesänä en halua keskittyä pelkästään myöskään ruoan kasvattamiseen vaan haluan myös ihan ihka aitoja parvekekukkia tuomaan vihreyden keskelle väriä.

Mitä ajattelin tänä vuonna kasvattaa?

Kasviksia:
Kukkia:
 • Chili
 • Herne
 • Lehtikaali
 • Lehtisalaatti
 • Kurkku
 • Mangoldi
 • Mansikka
 • Pensastomaatti
 • Pillisipuli
 • Rucola
 • Ruohosipuli
 • Tammenlehtisalaatti
 • Ahkeraliisa
 • Daalia
 • Isokirjopeippi
 • Isoköynnöskrassi
 • Kehäkukka
 • Lobelia
 • Orvokki
 • Petunia
 • Samettikukka
Papuja:
Yrttejä:
 • Härkäpapu
 • Ruusupapu
 • Basillika
 • Korianteri
 • Lehtipersila
 • Minttu
 • Oregano
 • Sitruunamelissa
 • Stevia

En tiedä saanko ihan kaikki mahtumaan parvekkeelle vai pitääkö jotain jättää matkasta pois. Tai sitten listalla voi ilmestyä vielä jotain lisääkin! Olen pikuhiljaa katsellut valikoimaa ja perehtynyt eri lajikkeiden kasvatukseen mutta en ole vielä päättänyt mitä meidän parvekkeella kasvaa. Usein menen fiiliksen mukaan. Tammikuusta alkaen tarkastan kuun vaihtuessa että mitkä lajikkeet ova kyseisessä kuussa esikasvatettavia ja valitsen lajikkeet sitä mukaan mitkä kiinnostavat.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s