Reseptit

Runeberginkakku (V)

Aikoinaan koulussa kerrottiin tarina siitä miten Runebergin tortut syntyivät. Tarinan mukaan Runebergeille ilmaantui yllätysvieraita ja kauhistunut Fredrika leipoi äkkiä torttuja niistä aineksista mitä sattui olemaan. Myöhemmin googlasin tarinan todenperäisyyttä ja löysin version, että Fredrika leipoi nimenomaan niistä aineksista mitä hänellä oli muttei suinkaan yllätysvieraiden takia. Tarina oli niinkin arkinen että itse Runebergillä oli makean nälkä!

Lopullista totuutta runebergin torttujen synnystä emme saa koskaan selville. Siitä huolimatta runebergin tortut ovat suorastaan suomalainen kansallisleivos! Runebergin tortuista on alkanut ilmaantumaan entistä enemmän erilaisia muunnoksia perinteisen lieriömallisen tortun rinnalle. On muffinsseja, kakkuja, piirakoita ja kääretorttuja. Lisäksi makua antaa vaihtelevasti rommi, karvasmanteli tai arrakkipunssi. Erilaiset muunnelmat muistuttavat vain siitä mistä kaikki alkoi eli leivottiin niistä raaka-aineista mitä oli saatavilla. Omassa runebergin kakussa makua tuo karvasmanteli ja kananmunan korvaa soijajogurtti.

Resepti (n. 10 hengen kakku):

200 g margariinia

2 dl fariinisokeria

2 dl maustamatonta soijajogurttia

3 dl vehnäjauhoja

2 dl korppujauhoja

1 dl mantelijauhetta

1 tl kardemummaa

2 tl leivinjauhetta

1 tl karvasmanteliaromia

Rypsiöljyä & korppujauhoa vuoan voiteluun

Vadelmahilloa

2,5 dl tomusokeria

1-2 rkl vettä

Vaahdota huoneenlämpöinen margariini sekä fariinisokeri kuohkeaksi. Lisää joukkoon soijajogurtti sekä karvasmanteliaromi ja sekoita tasaiseksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Lisää muiden ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Pingota leivinpaperi 24 senttimetriä halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjaan. Voitele vuoan reunat rypsiöljyllä ja lisää pinnalle hieman korppujauhoa. Kaada taikina vuokaan ja painele tasaiseksi.

Paista kakkua 190 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Kokeile kakkua hammastikulla. Mikäli tikkuun jää taikinaa, paista vielä hetki lisää. Kakku on valmis kun tikkuun ei jää enää taikinaa kiinni. Anna kakun jäähtyä ennen koristelua.

Levitä kakun päälle vadelmahilloa siten, että reunoille jää noin 2 senttiä tilaa. Sekoita tomusokeri ja vesi keskenään. Tomusokerikuorrutteen tulee olla juuri ja juuri juoksevaa. Pursota kuorrute kakun ulkoreunoille haluamallasi tavalla.

Hintaluokka: alle 1 euro / pala

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s