Yleinen

Laskin oman hiilijalanjäljen

Ekologinen ja kestävämpi elämäntapa on kiinnostanut itseäni vuosi vuodelta enemmän ja pyrin sitä kohti tietoisesti. Pyrin kierrättämään ja suosimaan käytettyä. Yritän ajaa autolla taloudellisemmin ja vähemmän. Vegaani olen ollut jo pari vuotta, pyrin säästämään sähköä ja vettä sekä vähentämään jätteen määrää. En ole kuitenkaan laskenut pahemmin omaa hiilijalanjälkeäni ennen. Olen seurannut S-ryhmän mobiilisovelluksen kautta omien ostosteni hiilijalanjälkeä mutta sen pidemmälle en ole asiaa vienyt. Innostuin kuitenkin laskemaan sillä haluan nähdä kuinka kestävällä pohjalla oma elämäntyylini on.

Ennen kuin mennään tuloksiin, on kuitenkin hyvä kertoa hieman hiilijalanjäljestä, sen laskennasta sekä merkityksestä ilmaston kannalta. Hiilijalanjälki (CO2e) tarkoittaa ilmastokuormaa, eli kuinka paljon joku tuote, palvelu tai toiminta aiheuttaa kasvihuonepäästöjä sen elinkaaren aikana. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 10 300 kg CO2 vuotta kohden. Siis yhden henkilön, ei perheen. Jakauma on suunnilleen niin, että 33 prosenttia tulee muusta kulutuksesta, 29 prosenttia liikenteestä ja matkailusta, 20 prosenttia asumisesta ja 18 prosenttia ruoasta. Yritysten sijaan me tavalliset kansalaiset olemme pahimpia kasvihuonepäästön aiheuttajia. Jopa 68 prosenttia suomalaisten kasvihuonepäästöistä on lähtöisin meistä yksilöistä.

Ilmaston lämpeämisen kannalta hiilijalanjäljellä on kuitenkin merkittävä rooli. Jotta ilmaston lämpeäinen saataisiin pysäytettyä 1,5 asteeseen, tulisi meidän hiilijalanjäljen olla vuonna 2030 vain neljännes nykyisestä. Tämä tarkottaa siis sitä, että hiilinjalanjäljen tulisi olla noin 2500 kg CO2 vuodessä henkilöä kohden. Kuulostaa aika hurjalta, eikö vain? Hurjaa mutta ei suinkaan mahdotonta. Muutoksen voi aloittaa pienistä asioista eikä sen tarvitse tapahtua yhdessä yössä. Jo pienillä teoilla voi vähentää omaa hiilijalanjälkeä ja näin ympäristön kuormitusta.

Mistä muutoksen voi aloittaa? Vaikka siitä, että lasket oman hiilijalanjälkesi. Sitran elämäntapatesti on mutkattomin laskuri, jolla saa hyvän osviitan omasta hiilijalanjäljestä. Omasta mielestäni laskurissa on vain ongelmana sen, että se ei lukuja kysele, joten se on suuntaa antava muttei lainkaan huono laskuri. Mikäli haluat tarkempia lukuja, Suomen ympäristokeskuksen Ilmastodieetti on parempi. Laskurista saa tarkempia lukuja mutta sen huono puoli on se, että sinun pitää itsekin tietää hieman lukuja, kuten oma vuosittainen sähkönkulutus, vihreän sähkön määrä omasta sähköstä sekä autolla ajetut kilometrit. Toisaalta, jos kaikkia lukuja ei esimerkiksi lämmityksen osalta tiedä (itselläni ei ainakaan mitään tietoa, mitä meidän kerrostalon maalämmön kulutus on vuositasolla), antaa laskuri arvion. Lisäksi laskurissa kysytään tarkemmin ajoneuvoista, vapaa-ajan asunnoista, omasa kulutuksesta sekä laijttelusta. Molempien laskureiden hyvä puoli on se että ne antaa myös neuvoja omien päästöjen vähentämiseen.

Mitä sain laskureilla tulokseksi? Sitran elämäntapatestillä hiilijalanjälkeni olisi 4000 kg CO2 kun taas Ilmastodieetin laskuri antoi tulokseksi 5200 kg CO2. Eli ei ihan huonoimmasta päästä ja reippaasti alle keskiverto suomalaisen mutta vielä olisi parannettavaa. Sitran elämänapatestin mukaan suurin hiilijalanjäljen aiheuttaja on itselläni asuminen. Tämän jälkeen tulevat ruoka, siten tavarat ja hankinnat. Viimeisenä tulee liikenne ja matkailu. Ilmastodieetin tulokset antavat samankaltaista tulosta. Suurin päästöni aiheutuu kodista. Tämän jälkeen tulevat tavarat ja palvelut, ruoka, liikenne ja jätteet.

Sitran elämäntapatesti
Asuminen1500 kg CO2
Ruoka1100 kg CO2
Tavarat ja hankinnat1000 kg CO2
Liikenne ja matkailu500 kg CO2
Yhteensä4000 kg CO2
Sitran elämätapalaskurin tulokset
Ilmastodieetti
Koti3500 kg CO2
Tavarat ja palvelut800 kg CO2
Ruoka600 kg CO2
Liikenne300 kg CO2
Jätteet70 kg CO2
Yhteensä5200 kg CO2
Ilmastodieettilaskurin tulokset

Aion pyrkiä tänä vuonna vähentämään hiilijalanjälkeäni ennestään ja toivottavasti saisin lukeman joka on jo lähellä tuota 2500 kg CO2:ta. Kaikkia neuvoja ja niksejä en ole vielä tähän keksinyt mutta olen päättänyt kevään tullen ainakin siirtyä käyttämään polkupyörää ja hankkia kotiini lisäksi paremmat kierrätysastiat, jotta saan kierrätettyä entistä paremmin jätteeni. Ennenkaikkea pyrin vähentämään jätettä ja kulutustani entisestään.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s