Reseptit

Pretzelpalat (V)

Sain vuonna 2015 loistavan tilaisuuden silloisessa henkilökohtaisen avustajan työssä. Pääsin avustettavan mukana New Yorkiin. Reissusta on jo tovi mutta näin Pinterestissä kuvan pretzelin paloista ja mieleen palasi ruokamuisto JFK:n kentältä. Lentoa odotellessa tilasimme AuntieAnne’s:n ruokakojusta (oli pakko googlata JFK pretzel bites ja löysin kyseisen ruokakojun nimen vielä!) pretzeleitä juustodipin kanssa. Ruokamuistoa kunnioittaen leivoin kotona vegaanisia pretzeleitä ja kaveriksi Frankfulin vegaanista juustodippiä.

Pretzelit (tai brezel) ovat alkujaan lähtöisin Saksasta. Tutuin muoto lienee Viipurinrinkeliksi muotoiltu leivos mutta erilaisia muunnoksia tästäkin leivonnaisesta löytyy. Perinteisesti taikinaa hapatetaan ennen vaivaamista ja kohotus tapahtuu ilman liinaa jolloin taikinan pinta hieman kuivahtaa. Itse skippasin hapatuksen yli ja kohotin surutta vaivattua taikinaa liinan alla mutta seuraava vaihe on olennainen; muotoillut pretzelit kiehautetaan ennen varsinaista paistoa emäksissä vedessä, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että veden joukkoon lisätään leivinjauhetta. Pretzelit paistetaan vielä uunissa kauniin ruskeiksi.

Resepti 30-40 palaan:

3,5 dl vettä

1 rkl sokeria

2 ½ tl kuivahiivaa

~ 8,5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

1,2 dl leivinjauhetta

Oliiviöljyä voiteluun

Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi. Sekoita keskenään vesi, kuivahiiva sekä sokeri. Anna seoksen seistä 10 minuuttia.

Lisää joukkoon puolet jauhoista sekä suola ja sekoita huolellisesti. Lisää loput jauhot pikkuhiljaa samalla vaivaten taikinaa kunnes taikina on kimmoisa eikä tartu enää kulhon reunoihin. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa vielä hetki. Jaa taikina kolmeen tai neljään osaan riippuen siitä haluatko pienempiä vai isompia paloja. Muotoile jokainen osa noin 30 senttiä pitkätksi pötkyläksi ja leikkaa kymmeneen osaan.

Kuumenna isossa kattilassa vesi (noin 2-3 litraa) ja lisää joukkoon leivinjauhe. Leivinjauhe aiheuttaa melkoisen kuplimisreaktion aluksi. Lisää useampi pala veteen ja keitä noin 30 sekuntia. Nostele keitetyt palat reikäkauhalla leivinpaperille. Keitä kaikki palat näin.

Voitele keitetyt palat oliiviöljyllä ja ripottele päälle hieman suolaa. Paista paloja 225 asteessa noin 12-16 minuuttia kunnes palat ovat kauniin ruskeita. Dippaa paloja vegaaniseen juustodippiin.

Hintaluokka: alle 2 euroa / koko erä

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

YouTube

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s