Yleinen

Vuosi vegaanina – Viisi maukasta reseptiä vuoden ajalta

Vuosi sitten teimme mieheni kanssa ison päätöksen. Päätimme jättää lihansyönnin kokonaan ja siirtyä täysipäiväisiksi vegaaneiksi. Syyt olivat eettiset, ekologiset ja terveydelliset. Kumpikin meistä haluaa kantaa oman vastuunsa maapallon hyvinvoinnista, eikä lihansyönti tälläisinä määriä voi jatkua ilmaston puolesta loputtomiin. Lihatuotannossa on myös paljon eettisiä ongelmia, emmekä halua omalta osaltamme olla mukana tuottamassa kärsimystä eläimille. Lisäksi haluamme elää entistä terveellisempää elämää.

Päätös ja siirtyminen vegaaniksi oli yllättävän helppoa, mikä varmaan johtui osittain siitä, että olimme jo aiemmin syönneet viikottain jonain tai useampana päivänä kasvisruokaa. Aluksi hetken hankaluusia tuotti kaupassa tuoteselosteiden lukeminen ja ei-vegaanisten ainesosien- sekä säilöntäaineiden tunnistaminen. Erehdyinkin kerran luulemaan quornia vegaaniseksi ja kerran sen koommin ajattelematta söin työpaikalla tarjottua salmiakkia joka sisälsikin mehiläisvahaa. Hieman podin huonoa omatuntoa, mutta ihminen on erehtyväinen, joten kykenin antamaan syntini itselleni anteeksi. Nyt vuoden päästä sekin ruoka-aineiden ja säilöntäaineiden tunnistaminen on itsestäänselvyys ja ruokakaupassa sekä kahvipöydässä tunnistaa itselleen sopivat ruoka-aineet sekä tuotteet.

Koenko sitten, että elämäni olisi jotenkin hankaloitunut tai olen joutunut luopumaan jostain? En! Vaikka vegaanius tuottaa kodin ulkopuolella välillä ylimääräistä tutkimustyötä, olemme päässeet yllättävän helpola. Ainoa ”lisähaaste” on tuntunut olevan ravintolat, vaikka yhä useampi ravintola tarjoaa vegaanisen vaihtoehdon. isähaasteella tarkoitan sitä, että usein ennen ravintolaan menoa taristamme varmuuden vuoksi ravintolan ruokalistan etukäteen netistä, että onko siellä vegaaninen vaihtoehto. Toinen vaihtoehto on, että kun kuljemme muuten vain jonkun kiinnostavan paikan ohi, niin vilkaisemme paikan päällä listaa tulevaisuuden varalta. Muualla kyläilessä meidän ruokavalio on otettu huomioon ja usein tarjoamme myös itse, että voimme hoitaa omat ruokamme. Jos jossain vegaaninen vaihtoehto ei ole onnistunut, niin ei se mitään, vegaanius on kuitenkin meidän oma valintamme. Esimerkiksi omalla työpaikallani järjestetään silloin tällöin työnantajan puolesta tarjoiltavaa ja aina ei ole ollut vegaanista vaihtoehtoa eikä se maailmaa kaada.

Vegaaniuden myötä ruokaostostemme hiilijalanjälki puolittui ja kauppalasku pieneni. Sen lisäksi olemme kokeneet, että olemme löytäneet uusia makuja sillä vegaaniuden myötä olemme tutustuneet paljon uusiin kasviksiin ja hedelmiin, joita ei normaalisti olisi tullut ostettua. Totesimme yhteistuumin, että ruoka on paljon maukkaampaa kun liha ei ole peittämässä muita makuja! Suosittelen jokaiselle vegaaniruokaa, jos ei täyspäiväisesti niin ainakin edes kerran viikossa. Jo pelkästään lihankulutuksen vähentäminen vähentää ilmaston ja luonnon kuormitusta sekä eläinten kärsimystä.

Vegaaniuden vuosipäivän kunniaksi listasin vuoden ajalta viisi maukasta reseptiä, joita jokaisen kannattaa ehdottomasti kokeilla:

Lähi-Idän Fatteh

Paahdettua pitaleipää, paistettua munakoisoa sekä delikauraa jogurttikastikkeen ja mintun kanssa. Lisää makua saa ripottelemalla päälle vielä granaattiomenan siemeniä. Täydellinen herkku esimerkiksi leffailtoihin!

Resepti fattehiin tästä

Makaronilaatikko

Olen ennenkin hehkuttanut tätä reseptiä mutta tästä ei vain pääse yli eikä ympäri. Arkiruokien kestosuosikki, joka vegaanisena on entistä edullisempi ja herkullisempi.

Katso resepti tästä

Tofu Limonello

Vegaaniversio pollo limonello -pastasta, jonka sitruunainen raikas maku saa vaan syömään tätä lisää!

Reseptin löydät täältä

Chili sin carne

Meksikolainen herkkuruoka, joka on täynnä kasviksia ja tulisuus on säädettävissä oman maun mukaan. Sopii perjantai-illan tortilloihin tai arkeen riisin kanssa.

Resepti tästä

Palsternakka-inkiväärikeitto

Edullinen ja maukas keitto lämmittämään kehoa ja mieltä kylmillä illoilla.

Katso resepti tästä

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

YouTube

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s