Käsityöt & askartelu

Näin teet tiimalasikantapään villasukkiin

Vaikeustaso: aloittelijalle

Mä olen tuhannen kertaan luvannut etten neulo yksiäkään villasukkia johtuen siitä, että meillä on niitä koko loppuelämäksi mutta taas olen pyörtänyt päätökseni. Neulomisessa ja virkkaamisessa kiehtoo uuden oppiminen ja tällä kertaa halusinkin opetella perinteisen kantapään sijasta tekemään villasukkiin tiimalasikantapään. Teinkin sitten miehelle tiimalasikantapäällä uudet villasukat. Ensikertalaiseksi sukat olivat omasta mielestäni ihan onnistuneet mutta huomasin todella, että mikä merkitys langan kiristämisellä kunnolla on.

Tiimalasikantapää tuo sukkiin kivaa ilmettä sillä sivulle ne muodostavat näyttävän sauman. Voisi kuvitella, että tiimalasikantapään neulominen on vaikeaa mutta ei ole vaikkakin pari haastetta siitä löytyy. Kokonaisuudessa tiimalasikantapää on helppo tehdä ja se onnistuu keneltä vain.

Tiimalasikantapään haasteet ovat langan kireys ja pudonneet silmukat. Kantapään lyhennyksissä ja lisäyksissä lanka pitää kiristää huolellisesti tai seurauksena ovat ammottavat reiät saumassa. Pudonneita ja karanneita silmukoita tavataan myös välillä. Itselläni on käynyt niin, että lyhennetyn tai lisätyn silmukan viereinen silmukka on pudonnut tai jäänyt neulomatta, joten kannattaa olla tarkkana, että jokainen silmukka tulee neulottua!

Yleistä tiimalasikantapään neulomisesta

Tiimalasikantapään neulominen tapahtuu I ja IV puikoilla, joista I on vasemmalla ja IV oikealla. Keskitaka on kerrosten vaihtumiskohta, jonka erottaa helposti aloituslangasta. Lyhennykset ja lisäykset tehdään nostamalla nurin neulomatta (eli lanka viedään I-puikon taakse, vedetään IV-puikoon eteen, jonka jälkeen nostetaan I-puikon silmukka nurin neulmatta IV-puikolle ja kiristetään lanka) riippumatta siitä, ollaanko työn oikealla vai nurjalla puolella. Tällöin puikolle tulee kaksi silmukkaa, mutta kyseessä on kuitenkin yksi silmukka, jonka kummatkin reunat ovat näkyvissä, joten silmukoita ei neulota erikseen vaan yhtenä silmukkana.

Kerrosten vaihtumiskohta sekä keskitaka.

Ohje

Neulo ensin villasukan varsi normaalisti joustinneuleella haluamasi pituiseksi. Neulo tämän jälkeen I-puikon kaikki silmukat oikein. Käännä työ. Tästä alkaa silmukoiden lyhennykset.

  1. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja kiristä lanka kunnolla. Nyt pitäisi näkyä ikään kuin kaksi silmukkaa. Neulo I ja IV puikko loppuun nurin.

2. Nosta jälleen ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, kiristä lanka ja neulo siihen saakka kunnes I-puikon edellinen nostettu silmukka tulee vastaan. Älä neulo nostettua silmukkaa vaan käännä työ.

3. Nosta ensimmäinen silmukka jälleen nurin neulomatta ja kiristä lanka. Neulo jälleen seuraavan puikon edellisen nostetun silmukan kohdalle. Jatka tätä vaihetta kunnes jäljellä on 1/3 silmukoista. Esimerkiksi mikäli I ja IV puikolla on yhteensä 24 (12 silmukkaa per puikko) silmukkaa, molemmille puikoille tehdään 8 silmukalle lisäykset (eli nostetaan nurin neulomatta) ja molemmille puikoille jää 4 silmukkaa joihin ei tule lisäystä (eli neulotaan normaalisti). Mikäli summa ei jakaudu tasan, pyöristetään aina ylöspäin. Omassa esimerkkikuvassani on I ja IV puikoilla yhteensä 20 silmukkaa, joka jaettuna kolmella on 6,6, joten pitää pyöristää. Näin ollen lisäykset tulevat molemmille puikoille kuuteen silmukkaan (yhteensä 12 silmukkaa) ja molemmille puikoille jää neljä silmukkaa, joihin lisäystä ei tehdä.

Esimerkkityössä näkyy miltä nurin neulomatta nostetut silmukat näyttävät neulottujen silmukoiden rinnalla..

4. Tässä kohtaa huomaat, että kantapää on kolmion muotoinen. Neulo keskitakakohdasta aloittaen kaikki neljä puikkoa oikein yhden kierroksen verran. Tämän jälkeen aloitetaan lisäykset. Lisäykset neulotaan ikään kuin peilikuvana, eli nyt aloitetaan silmukoiden nostot puikon toisesta päästä. Ennen sitä neulotaan nostamattomien silmukoiden määrä, joihin ei tehty lyhennyksiä. Esimerkiksi, jos I ja IV puikoilla on yhteensä 24 silmukkaa (eli 12 silmukkaa per puikko), neulotaan ensin neljä silmukkaa ennen lisäystä. Omassa malliesimerkissä neulotaan ensin neljä silmukkaa ennen lisäystä.

Lisäykset aloitetaan keskitakakohdasta neulomalla ensin 1/3 puikon silmuoista normaalisti.

5. Neulo I-puikolta nostamattomat silmukat oikein ja käännä työ.

6. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja kiristä lanka. Neulo I- ja IV puikon silmukat nurin siihen saakka, että IV-puikon nostamattomat silmukat on neulottu. Käännä työ.

7. Nosta jälleen ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja kiristä lanka. Neulo silmukat oikein siihen saakka että saavutat I-puikon lisäyksen eli nostetun silmukan. Neulo silmukka ja sen lisäksi vielä yksi silmukka. Käännä työ.

8. Nosta ensimmäinen silmuka nurin neulomatta ja kiristä lanka. Neulo silmukat jälleen siihen saakka, että saavutat IV-puiko lisäyksen, neulo nostettu silmukka ja siitä seruaava silmukka.

9. Toista tätä vaihetta, eli nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, neulo keskimmäiset silmukat oikein tai nurin riippuen siitä kummalla puolella työtä olet, neulo edellisellä kerralla nostettu silmukka ja sitä seuraava silmukka siihen saakka, kunnes olet työ nurjalla puolella ja nostat I-puikon viimeisen silmukan nurin neulomatta. Neulo I- ja IV-puikon silmukat normaalisti nurin.

10. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo kaikki I- ja IV-puikon silmukat oikein.

11. Kantapää on valmis! Tästä eteenpäin villasukkaa neulotaan normaalisti kaikilla neljällä puikolla oikein eikä kiilakavennuksia tarvita, sillä kaikilla puikoilla on sama määrä silmukoita.

Eikö siltikään auennut? Katso alta Suuren Käsityön ohjevideo, joka auttaa havainnollistamaan kantapääntekoa:

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

YouTube

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s