Yleinen

Millä välineillä päästään ruoanlaiton alkuun

Monet ruokaan keskittyvät blogit pursuavat kuvia kauniista kattauksista, erilaisista leivontamuoteista ja lukemattomista erilaisista padoista. Todellisessa elämässä moni on myös huomannut, että oma keittiö pursuilee jos yhtä jos toisenlaista kippoa ja keittiövälinettä, joita on vain kertynyt. Vuosien varrella keittiösi on varmasti keränyt monenlaista tavaraa, joiden tarpeellisuutta pohdit. Toisaalla taas ensimmäiseen kotiin muuttava nuori saattaa pohdiskella, että mitä keittiöön tarvitsee, jotta ruoanlaitossa pääsee alkuun.

Olen muuttanut lapsuudenkodistani jo vuosia sitten ja keittiöni on kokenut vuosien saatossa useamman inventaarion ja konmarituksen. Olen muuttanut lukemattomia kertoja (laskin, että aikuisiällä keskimääräinen muuttotahtini on ollut 1,5 vuoden välein) lyhyitä matkoja kaupunkien sisällä sekä ympäri Suomea, joten tavaraa on sen myötä karsiutunut lukemattomat määrät. Olen löytänyt puolison ja yhteenmuuton jälkeen jokaista keittiötarviketta oli vähintään kaksi kappaletta. Vantaalta Rovaniemelle muuttaessa mukaan mahtui vain oikeasti pakolliset tarvikkeet, joten ruoanlaitossa kysyttiin jopa luovuutta kun jotain keittiövälinettä ei aluksi ollutkaan. Olen muunmuassa tehnyt keittoa wokkipannussa, kohottanut pullataikinaa kattilassa ja kaulinut pizzapohjaa säilyketölkillä.

Vuodet, lukemattomat muutot ja mieltymys minimalismiin on tuonut realismia keittiön varustukseen. Myönnän, itsellänikin on jos jonkinlaista leivontavuokaa sekä tarjoiluastiaa mutta pyrin pitämään määrän maltillisena (kun katsot blogin kuvia tarkemmin, huomaatkin varmaan että monissa kuvissa on samat tarjoiluastiat). Olitpa sitten jo pitkään omillasi asunut tai vasta omaan kotiin muuttava nuori, tämä postaus sopii sinulle mikäli haluat pitää keittiösi varustuksen maltillisena ja simppelinä. Perusruoanlaitto sekä leivonta ei vaadi keittiöltä ihmeitä, joten tämä on opas siihen mitä keittiössä oikeasti tarvitsee.

Mistä hommata keittiövälineet ja astiat?

Omilleen muuttavalle yksi suuremmista hankinnoista on keittiötarvikkeet sekä astiat. Itse olin aikoinaan onnekas ja kotoa muuttaessani sain mukaan paljon tavaroita ja huonekaluja. Äitini oli jo etukäteen ostanut vuosien saatossa edullisesti astioita juurikin sitä varten kun muutamme siskoni kanssa pois kotoa, on jotain mitä antaa jotta pääsee alkuun. Äidilläni oli tässä kyllä 100 prosentin varmuudella oma lehmä ojassa ja hän näki mahdollisuuden uusia omat astiastonsa, pyyhkeensä ja liinavaatteensa mutta tätä kannattaa juuri hyödyntää. Kannattaa siis selvittää onko omilla vanhemmilla, sukulaisilla tai tuttavilla ylimääräisiä tarvikkeita, joista he haluavat eroon. Kirpputorit pursuavat keittiövälineitä, joista saa koottua melko hyvän alkusetin keittiöön. Mikäli näistä kumpikaan vaihtoehto ei ole sopiva tai haluat keittiötarvikkeisiin yhtenäisyyttä, muunmuassa Ikealla, Tokmannilla ja muilla halpahalleilla on lukematon määrä edullisia keittiövälineitä sekä astiasettejä. Ainoat tarvikkeet mitkä olen aina ostanut uutena ovat kattilat sekä paistinpannut sillä laadukkaat hyväkuntoiset kattilat ja pannut kestävät vuosia oikein käytettynä.

Entäpä materiaalit?

Muoviset välineet ovat halpoja ja soveltuvat astianpesukoneessa pestäväksi. Toisaalta puiset välineet ovat ekologisempia mutta kalliimpia ja vaativat käsinpesun. Metalliset välineet kestävät hamaan loppuun saakka mutta eivät sovellu kaikille pannuille ja kattiloille. Lasi kestää vuosia, sitä voi kierrättää mutta se voi myös naarmuuntua tai rikkoontua. Pinnoitetut paistinpannut- ja kattilat ovat lyhyempi-ikäisiä kun taas valurauta- ja hiiliteräspannu kestää lähes ikuisesti. Ei ole siis yhtä oikeaa vastausta, mitä materiaaleja keittiössä kannattaa suosia vaan materiaalit kannattaa valita budjetin ja käytön mukaan sekä pohtia kuinka paljon niitä jaksaa huoltaa.

Itseltäni löytyy kaikenlaista materiaalia keittiöstä mutta olen pyrkinyt valitsemaan ne niin, että ne ovat monikäyttöisiä. Esimerkiksi paistinlastat ja kauhat ovat muovia, koska ne sopivat silloiseen opiskelijabudjettiin. Kattilat ovat terästä, koska ne eivät vaadi huoltoa ja kestävät vuosia (ja sain ne äidiltä). Paistinpannu taas soveltuu myös uuniin, joten se toimii myös haudutuspatana. Leivonta- ja salaattikulhot ovat lasia tai terästä, jonka vuoksi niitä ei tarvitse vuosiin vaihtaa. Leikkuulaudat ovat muovia, jotta ne voi pestä koneessa eikä niitä tarvitse öljytä kuten puisia. Tulevaisuudessa jos jotain tarvitsee uusia, suosin varmaankin nimen omaan puuta sekä terästä.

Kuinka monta kappaletta mitäkin?

Tämäkin on kysymys, mihin ei ole yhtä oikeaa vastausta. Yksin asuva pärjää tarvittaessa kun jokaista asiaa on yksi kappale mutta pidemmän päälle jatkuva tiskaaminen voi käydä hermoille ja vieraille on vaikea keittää kahvia jos käytössä on vain yksi muki. Perheelliselle taas ei riitä, että jokaista on yksi kappale. Oma vinkkini on, että kannattaa kertoa vähintään kolmella astioiden määrä henkilöitä kohden. Esimerkiksi kun me asumme kahdestaan, niin meillä on kutakin astiaa ja aterinta vähintään kuusi kappaletta. Näin välttyy alituiselta tiskaamiselta ja on myös vieraille astioita. Yksin pärjäävä pärjää 1-2 veitsellä sekä parilla paistinpannulla ja kattilalla kun taas perheellinen voi tarvita patoja enemmän. Määrä kannattaa suhteuttaa omaan ruoanlaittointoonsa; jos kokkailet yksinkertaisesti vain itsellesi, sitä vähemmän tarvitset tarvikkeita kun taas monen ruokalajin isommalle porukalle kokkaava kulinaristi voi tarvita enemmän. Vaikka itsekin kokkaan ja leivon paljon, löytyy meiltä kolme erilaista paistinpannua, viisi kattilaa (vähän liikaa), kolme veistä, kaksi leikkuulautaa, pari uunivuokaa, pari salaatti/leivontakulhoa sekä muutama erilainen leivontavuoka. Niillä olen pärjännyt hyvin enkä muuta oikeastaan kaipaa kuin vain hifistelymielellä.

Mitä keittiössä sitten pitää olla?

Astiat:

✔ Syvät sekä matalat lautaset, aterimet, juomalasit ja kahvimukit. Mikäli rahasta on tiukkaa, pelkät kahvimukitkin ja syvät lautaset riittävät alkuun aterimien lisäksi.

Pannut, kattilat & uunivuoat:

✔ Korkealaitainen paistinpannu; tässä pannussa onnistuu mikä tahansa ruoanlaitto lihan ruskistamisesta kastikkeeseen ja mikäli se on uunin kestävä, menee se myös uunivuokana/ haudutuspatana.

✔ Wokkipannu.

✔ Pieni ja iso kattila. Pienemmässä kattilassa keittää pastat, riisit ja kaurapuurot, isompi taas soveltuu perunoille sekä keitoille.

✔ Uunivuoka

Ruoanlaittovälineet:

✔ Paistinlasta sekä kauha

✔ Veitsi & leikkuulauta

✔ Juustohöylä & kuorimaveitsi (tarvittaessa juustohöylälläki voi kyllä kuoria)

✔ Mittausvälineet eli desimitta ja mittakannu. Tai vaan pelkkä mittakannu.

✔ Siivilä

✔ Leivontakulho (toimii myös salaattikulhona)

✔ Perunasurvin

✔ Valkosipulipuristin

✔ Raastin

✔ Sakset

✔ Vispilä

✔ Tölkinavaaja

✔ Veitsenteroitin

Leivontatarvikkeet:

✔ Kaulin

✔ Pullasuti

✔ Irtopohjallinen vuoka

✔ Piirakkavuoka

✔ Silikoniset muffinsivuoat; nämä ovat monikäyttöisiä ja kestävät uunia 230 asteeseen asti. En ole vuosiin ostanut paperisia muffinsivuokia.

Muita hyödyllisiä välineitä (joista kaikki ei ole välttämättä pakollisia):

✔ Sauvasekoitin; tekee helposti smoothien ja soseuttaa keitot. Kalliimmalla versiolla vatkaa myös kerman.

✔ Leivinpaperi; näitä saa myös kestoversiona.

✔ Säilytysastioita ruoan säilöntään tai eväsrasioiksi. Tähän käy kaupan jäätelöpaketit, muoviset rasiat tai lasiset. Itse haaveilen tulevaisuudessa lasisista uunin kestävistä säilytysastioista. Tällöin ne toimivat myös uunivuokina.

✔ Termosmuki; välttyy take away -kahvien ostolta.

✔ Vaaka

✔ Pullonavaaja

✔ Jälkiruoka-astiat

✔ Pursotinvälineet

✔ Taikinannuolija

✔ Tarjoiluastia

Coconut Gastro somessa:

Instagram

Pinterest

Youtube

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s