Raha ja säästäminen

Kun rahat on loppu — Mitä silloin syödään?

Onko tuttu tunne, että tili tuli, tili meni ja loppukuu pitäisi pärjätä ilmalla ja auringonvalolla? Meillä kaikilla on jossain vaiheessa elämää tiukkaa ja rahojen riittämistä saa miettiä tosissaan. Opiskelin täysikäistymisen jälkeen lähes 10 vuotta eli olen tottunut pieniin tuloihin. Tuona aikana tulot kun ovat muodostuneet opintotuista, opintolainasta sekä vaihtelevasti erilaisista keikka-, kesä- ja osa-aikatöistä. Tulot olivat siis koko tuon ajan melko monikanavaisia ja kuukaudesta riippuen ekstratuloja tukien päälle tuli muutama hassu kymppi tai muutama satanen, jonka myötä pennin venyttäminen tuli tutuksi ja rakkaaksi harrastukseksi.

Kokopäivätyö ja säännölliset tulot ovat tuoneet mukanaan sen, että jokaisen ruokakauppareissun ei tarvitse olla tarkkaan budjetoitu. Vaikka rakastankin listoja ja budjetteja, on myös kiva käydä kaupassa niin ettei aina tarvitse miettiä että onko varaa ostaa ylimääräistä. Tunnustan kuitenkin, että myös toisinaan meillä on kuukausia, jolloin pitää olla tarkempi rahan käytössä. Joskus jotain hajoaa odottamattomasti ja tilalle tarvitaan uutta. Auton huollot, verot, vakutuukset sekä katsastukset maksavat ja koiramme tarvitsee sairautensa vuoksi eläinlääkärikäyntejä, joskus jopa lyhyellä varoitusajalla. Myös me keskituloiset joudumme pihistelmään pakon eikä vain huvin vuoksi. Elämä saattaa yllättää vaikka kuinka olisit yrittänyt varautua kaikkeen vakuutuslaskun ja sähkömagneettisen pulssin väliltä.

Mitä siis silloin kun tilanne on se, että matti on kukkarossa? Syödä pitää mutta budjetti on pieni ja rajallinen. Tällöin kysytään luovuutta tehdä ruokaa aineksista mitä on jo kaapissa mutta ideoita voi hakea myös muualta. Alhaalta löydät useita erilaisia vegaanisia säästöruokia, joista voit poimia ideoita omiin penninvenytyskausiin:

Makaronilaatikko

Tämän makaronilaatikon ainekset kustantavat noin 6 euroa, jos soijarouhetta ei satu ennestään kaapissa olemaan. Mikäli soijarouheen joutuu ostamaan, jää sitä reippaasti yli ja sen voi käyttää muuhun ruoanlaitoon. Jos soijarouhetta on jo valmiina, muut ainekset maksavat alle 5 euroa kaupasta. Itse annoksen hinta on kuitenkin alle 1 euron, joten makaronilaatikko on maukasta budjettiruokaa parhaimmillaan!

Ohjeet vegaaniseen makaronilaatikkoon löydät tästä.

Hernekeitto

Pussi kuivattuja herneitä, 2-3 dl soijarouhetta, 2-3 litraa vettä sekä kasvisliemikuutiot eivät yhteensä maksa juurikaan mitään mutta hernekeittoa sillä saa! Liota herneitä yön yli ja keitä tunnin verran vedessä. Turvota soijarouhe paistamalla sitä pannulla ja lisäämällä joukkoon 4-5 dl vettä vähän kerrallaan. Paista soijarouhe välissä kuivaksi ennen kuin lisäät jälleen vettä. Mausta soijarouhe ruokalusikallisella soijakastiketta. Soseuta herneet, lisää soijarouhe joukkoon ja mausta kasvisliemikuutiolla, suolalla ja pippurilla.

Pinaattiletut

Vegaaniset pinaattiletut neljälle valmistuvat sekoittamalla keskenään pussillisen pakastepinaattia, 2,5 dl vehnäjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita, 1 tl leivinjauhetta, ½ tl suolaa, 4,5 dl kauramaitoa sekä 2 tl rypsiöljyä. Anna taikinan turvota hetki, paista pannulla öljyn kanssa ja tarjoile puolukkahillon kera. Yhden annoksen hinnaksi tulee alle 1 euro.

Soijarouhelasagne

Vaikka lasagnetarvikkeet kustantavat hieman enemmän, jää annoksen hinta silti alle 2 euron ja iso vuoka riittää parille päivälle vähintään. Soijarouheen voi korvata myös linsseillä tai sekaan voi lisätä kasviksia kuten kesäkurpitsaa tai paprikaa.

Resepti soijarouhelasagneen täältä.

Kasvissosekeitot

Osta kauden halvempia kasviksia sekä juureksia ja tee niistä keitto; porkkanaa, perunaa, sipuleita, bataattia, palsternakkaa tai vaikka purjoa (peruna-purjokeitto on halpaa ja hyvää!). Proteiinia keittoon voi lisätä papujen, linssien, kikherneiden tai soijasuikaleiden muodossa

Katso myös nämä reseptit:

Palsternakka-inkiväärikeitto

Paahdettu myskikurpitsa-omenakeitto

Vegekiusaus

Helppo arkivuoka, jota voidaan muunnella kaappien sisällön mukaan. Vegekiusaukseen tarvitset yhden kilon peruna-sipulisekoitusta, kaurakermaa ja mitä muuta kaapista sattuukaan löytymään! Papuja, tofua, soijasuikaleita tai -rouhetta, herneitä, maissia, paprikaa tai kesäkurpitsaa. Oma henkilökohtaianen suosikkiyhdistelmäni on mustapapu sekä herne-maissi-paprikasekoitus mutta soijasuikaleet on myös havaittu herkullisiksi.

Alkuperäisen reseptin löydät tästä.

Italianpata

Riittoisa pataruoka, jonka annoshinnaksi tulee alle euro. Mutkia jos vielä halutaan oikoa ja säästää, tuoreen paprikan, maissin ja herneen voi jättää pois ja korvata kaikki kolme pienellä herne-maissi-paprikasekoituspussilla. Reseptin löydät tästä.

Kikhernecurry

Curryt yleisellä tasolla ovat edullista ruokaa, joista saa riittämään parille päivälle. Yksinkertaisimmallaan kikhernencurryn tekee kikherneistä, sipulista, currytahnasta, kookoskermasta ja tomaattisoseesta. Mausteeksi sopii juustokumina sekä garam masala. Curryn joukkoon voi laittaa myös muita kasviksia tai perunaa tuomaan lisää ruokaisuutta. Kikherneet voi myös korvata linssillä.

Katso lisää edullisia curryreseptejä:

Punainen kikherne-perunacurry

Bataatti-kikhernekorma

Keittobanaanicurry

Chili sin Carne

Chili sin carne on loistava ruoka, sillä se sopii tortilloille että riisin kanssa. Tee siis tätä maukasta pataa isompi erä ja pidä tortillapäivä ja syö seuraavana päivänä loput riisin kanssa. Annoshinnaksi tälle meksikolaiselle herkulle tulee alle 2 euroa.

Reseptin löydät täältä.

Spagetti bolognese

Pasta ja kastike ovat aina arjen edullista ruokaa. Valmista bolognesekastike soijarouheesta, sipulista, valkosipulista, sekä tomaattimurskasta ja mausta suolalla, pippurilla sekä yrteillä. Voit myös kokeilla ruokaisempaa linssibolognesea.

Yhden kattilan pasta

Yhden kattilan pasta on nimensä veroinen. Kaikki ainekset (jotka voi muuten valita oman mielikuvituksen mukaan) laitetaan samaan pataan ja keitetään yhdessä. Härkäpavut ovat ihanan rapeita, jotka maistuvat pastan kanssa. Resepti alle yhden euron annoshintaiseen pastaan tästä.

Vegelindströmin pihvit

Alle viidellä eurolla saa mustapapvuista sekä punajuuresta ison läjän herkullisia pihvejä, jotka maistuvat perunamuusin kanssa. Katso resepti tästä.

Linssikeitot

Linssit ovat edullisia ja sisältävät proteiinia, joten niitä kannattaa budjettikokkailussa suosia. Linsseistä tekeekin erilaisia keittoja, joista yksikään ei maistu samalta!

Erilaisia linssikeittoreseptejä:

Intialainen linssikeitto

Tomaattinen bataatti-linssikeitto

Aurinkoinen porkkana-linssikeitto

Sitruksinen linssikeitto

Wokit

Tuoreesta kaalista, porkkanasta, soijasuikaleista sekä nuudelista saa herkullisen wokin mutta myös pakastevihannekset sopivat wokkiin. Paista kasvikset sekä soijasuikaleet seesamiöljyssä ja lisää joukkoon keitettyjä nuudeleita. Mausta wokki chow mein -kastikkeella, limen mehulla tai sweet chili -kastikkeella.

Resepti varhaiskaaliwokkiin tästä.

Osaisitko arvata mitä ruokatarvikkeet kustantavat jos näistä ideoista valitaan makaronilaatikko, hernekeitto, pinaattiletut, peruna-purjokeitto, vegekiusaus suosikkicombolla, italianpata, kikhernecurry riisillä, chili sin carne tortiloiden sekä riisin kanssa, soijarouhebolognese, yhden kattilan pasta, lindströminpihvit perunamuusilla, porkkana-linssikeitto sekä varhaiskaaliwokki chow mein -kastikkeella? Tässä ajatusleikissä otetaan huomioon, että kotoa löytyy etukäteen mausteet, paistoöljy, soijakastike sekä kasvisliemikuutiot ja jokaista ruokaa riittää vähintään kaksi kertaa kahdelle hengelle? Eli 13 eri ruokaa vähintään kahdeksi kerraksi tekee 26 annosta, toisin sanoen kyseessä on lähes koko kuukauden ruoat. Laskennassa käytettiin Foodie-sovellusta ja tuotteet valittiin edullisimman hinnan mukaan jolloin loppusumma oli noin 80 euroa.

Onko 80 euroa vähän vai paljon lähes kuukauden ruokalistasta kun otetaan huomioon, että muitakin ruokatarpeita kuten hedelmiä ja kasviksia sekä aamupalatarpeita pitää ostaa? Itse sanoisin, että vähän kun mietitään ruoan hintaa yleisellä tasolla mutta toisaalta tiedän, että toiset pääsee vielä vähemmällä (tosin mietin sillon että syökö ne ollenkaan jotka väittävät että 100 euroa kuussa riittää ruokaan hyvin). Tässä teoreettisessa ruokalistassa vääristää myös se, että mikäli pitää nuukailla ruoanlaiton suhteen, aloitetaan siitä mitä kaapissa on jo ja rakennetaan ruokaostokset sen ympärille.

Onko sulla jotain ultimate säästöruokareseptiä?

Seuraa Coconut Gastroa myös Instagramissa ja Pinterestissä.

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Kun rahat on loppu — Mitä silloin syödään?

 1. Hieno postaus!
  Vaikka ei olekkaan kasvissyöjä niin tämä postaus täytyisi lyödä nenän alle jokaiselle joka valittaa että ruoka on kallista ja kotiruoka on vaikea laittaa 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos Hilkka!

   Vaikka kasvispohjainen ruoka on lähtökohtaisesti halvempaa kuin sekaruoka, niin myös sekasyöjä voi päästä edullisesti. Useimmat näistäkin resepteistä on vain muokattu lihareseptistä uuteen uskoon. Kuten sanoit, ruoanlaiton ei tarvitse olla kallista. Mielikuvituksella, suunnittelulla ja hintojen seuraamisella pääsee yllättävän pitkälle. 😉

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s