Raha ja säästäminen

Kuinka pidetään ruokamenot kurissa?

Taannoin kuulin tunnustuksen äidiltäni liittyen ruokaharrastukseeni ja ruokablogin pitoon. Äiti kertoi, että hän katsoo usein kokkailujani blogistani ja Instagramistani kateellisena sillä hänellä itsellään ei mahdollisuutta samaan. Olin hämmentynyt ja kyselin, että miksei olisi. Syitä oli useampia mutta yksi syistä oli ylitse muiden, johon tartuin; tulee kalliiksi.

On tunnustettava, että toisinaan ruokaharrastus vie rahaa kun venytät osaamisen rajojasi ja kokeilet jotain uutta epäonnistuen siinä. Toisaalta, on myös tunnustettava, että kahden hengen taloudessa meidän kauppalasku pesuaineita ynnä muita kulutustavaroita myöten on viikkoa kohden 60-100 euron väliltä riippuen siitä mitä syödään ja kokeillaanko jotain eksoottisempaa. Oikein tiukassa tilanteessa 30 euroakin viikossa riittäisi ruokkimaan meidät. Toisin sanoen, meillä ei mene yhtään sen enempää rahaa ruokaan kuin kaksistaan asuvilla vanhemmillani tai valtaosalla Suomen kahden hengen talouksista.

Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, kuinka säästää kauppalaskussa, tosin kyseinen postaus keskittyi enemmän suunnittelupuoleen kuin itse ostoksiin (voit lukea kyseisen postauksen tästä). Tiivistettynä kyseisen postauksen neuvot menivät näin:

Päätä itsellesi sopiva viikko budjetti ja suunnittele kauppalista sen mukaan.

 Käy kaupassa 1-2 kertaa viikossa, jolloin vältyt heräteostoksilta

Hyödynnä kaapissa olevat raaka-aineet, valitse reseptejä, jotka sisältävät osittain samoja raaka-aineita ja seuraa kauppojen tarjouksia.

Tässä postauksessa haluan kuitenkin tarjota enemmän vinkkejä edulliseen ruokailuun ruoka-aineiden, ostosten sekä ruoanlaiton näkökulmasta. Olen vuosikausia jo perehtynyt edullisen ruokailun saloihin, tutkinut internetin säästövinkit, vertaillut kauppojen hintoja sekä opetellut mitkä ovat edullisia ruoka-aineita ja ennen kaikkea; opetellut käyttämään kaiken mitä jääkaapista löytyy.

Tee kauppalista hyvissä ajoin ennen lähtöä. Kiireessä unohtaa aina jotakin kirjoittaa ylös ja sitten se jää kauppaan. Kauppalista sujuvoittaa ostosten tekoa ja säästää rahaa. Kun on kauppalista on tehtynä, ovat ostoksetkin harkitumpia, eikä tule ostettua mitä mieleen tulee, jonka jälkeen kotona on vähän sitä sun tätä mutta ei kuitenkaan oikeastaan mitään. Meillä kauppalistaa kirjoitellaan usein miten pitkin viikkoa; kun tulee jotain mieleen mitä tarvitsee tai kun joku tuote loppuu, mitä käytetään jatkuvasti.

Vältä pieniä lähikauppoja ja suosi isompia marketteja. Pienissä lähikaupoissa hinnat ovat paljon korkeammat kuin isommissa marketeissa.

Vertaile myös eri kauppojen hintoja. Meidän vakiokauppa on Prisma, sillä siellä on kaikki mitä tarvitaan edullisimmin. Toisinaan suosimme myös Lidliä (Lidlin tarjonta ei vain aina vastaa meidän ostostarpeitamme) ja Citymarketista haemme jotain vain jos on tarjouksessa jotain paremmalla hinnalla kuin Prismassa. Käytän myös usein kauppojen omia sovelluksia kuten Foodieta ihan vain vertaillakseni hintoja sekä arvioidessani ostoskorin loppusummaa.

Suosi satokausiajattelua. Useimmin sesongissa olevat tuotteet ovat edullisia, jolloin niitä kannattaa suosia. Samalla saat vaihtelua ruokaan.

Marjasta, sienestä, kalasta ja metsästä mahdollisuuksien mukaan. Okei, kaksi jälkimmäistä on vegaanin suusta melko hassua kuultavaa mutta haluan ottaa huomioon myös muutkin kuin vegaanit. Mansikoiden hinta voi olla jopa puolet halvempi itse poimittuna kuin kaupasta ostetut. Mustikat, puolukat sekä sienet ovat ilmaisia metsässä. Metsästykseen mieltynyt saa lihansa edullisesti ja syö kirjaimellisesti lähiruokaa. Lisäksi itse poimimalla saat raitista ilmaa, liikuntaa ja pääset nauttimaan luonnosta!

Tutki hävikkiruokakauppoja kuten Fiksuruokaa ja Matsmartia. Toisinaan olen itse tilannut hävikkiruokakaupasta ruokaa kotiin jos olen löytänyt käyttökelpoista tavaraa sen verran, että se on kannattanut postikulujen puolesta. Olen huomannut hävikkiruokakaupoissa omalla kohdalla kuitenkin sen ongelman, että ne harvoin tarjoaa itselleni sellaisia elintarvikkeita mitä käyttäisin sellaista määrää, että tilaaminen kannattaisi. Usein ongelmaksi on osoittautunut niin pieni toimitusmäärä, että kun postikulut tulee päälle, on kaupasta ostaminen halvempaa. Kannattaa kuitenkin aina tutkia hävikkiruokakauppojen tarjontaa silloin tällöin jos löytää itsellensä jotain sopivaa. Kyseisistä kaupoista voi myös tehdä porukalla kimppatilauksen ja jakaa postikulut mikäli itse ei ole tilaamassa paljoa tavaraa.

Vertaile kilohintoja. Tuotteen hinta ei välttämättä kerro kaikkea eikä isoin pakkaus ole aina halvin. Vertaile siis kilohintoja ja osta halvimman mukaan.

Vältä einesten sekä herkkujen ostoa sillä ne ovat suhteessa kalleinta ja ravintoköyhintä ruokaa. Itse tekemällä alusta saakka saa edullisinta ja ravitsevinta ruokaa.

Suosi punalaputettuja tuotteita, hyödynnä tarjoukset ja käy ostoksilla ilta-alen aikaan jos mahdollista. Monet kaupat myyvät punalaputettuja tuotteita illan viimeisenä aukiolotuntina tupla-alella mikä on äärimmäistä säästöä. Kun jotain on tarjouksessa, osta hieman ylimääräistä. Pavut sekä muut kuivatarvikkeet ovat meillä tavaraa, mitä ostetaan aina kaappiin ylimääräistä jos on tarjouksessa, sillä ne eivät hetkessä mene miksikään. Toisaalta, myös edulliset kasviksetkaan eivät ole meidän kaappiin ikinä mädäntyneet vaikka olisikin ostettu hieman ekstraa.

Kokeile kaupan omia tuotemerkkejä. Suurin osa kauppojen omista tuotemerkeistä tulee samalta valmistuslinjalta kuin brändituote, eikä eroa mitenkään kalliimmasta. Poikkeuksia toki on ja itse otan joissain tuoteryhmissä sen toiseksi halvimman vaihtoehdon tai merkkituotteen vain siksi, että tiedän sen olevan maultaan parempi. Tällaisia ovat esimerkiksi salsa ja soijamaito omalla kohdallani. Sen sijaan en ole huomannut täysjyväpastoissa tai riisissä mitään eroa, joten otan halvimman. Kokeilemalla rohkeasti eri tuotemerkkejä saat selville, onko halvempi yhtä hyvä.

Kasviproteiinit ovat halvempia kuin liha. Korvaa siis liha (tai ainakin osa siitä) soijarouheella tai -suikaleilla, pavuilla tai linsseillä. Jauhelihaa voi jatkaa soijarouheella, linssillä tai porkkanaraasteella.

Kokkaa kerralla isompia eriä ja syö samaa useampana päivänä tai pakasta.

Itse leivottu leipä on halvempaa kuin valmiiksi ostettu ja maistuu paremmalta. Leipoa voi isomman erän kerralla ja pakastaa. Kun leivän pakastaa heti tuoreeltaan, maistuu se myös tuoreelta. Jos leipominen tuntuu liian työläältä, suosi leipomoiden tehtaanmyymälöitä, joissa leipää myydään usein isoissa säkeissä tai nipputarjouksena erittäin huokeaan hintaan.

Huolehdi, että kaapissa on aina peruskuivatarvikkeet; riisiä, pastaa, tomaattimurskaa, papuja, öljyä ynnä muuta. Kiireessä on helpompi tehdä ruokaa kun on valmiina edes perustarvikkeet, jolloin välttyy nopeilta ja rahaa vieviltä ateriaratkaisuilta. Katso vinkkejä kuivakaapin koostamiseen tästä.

Korvaa vihersalaatti toisinaan raasteilla. Vihreä salaatti voi viikossa maksaa yllättävän paljon, jos sitä tekee joka aterialle. Korvaa salaatti välillä porkkana-, lanttu- ja kaaliraasteilla.

Suosi pakastinta. Yllättävän monia asioita voi pakastaa. Leipää, lihaa, marjoja ja myös maitoa. Juotavaksi se ei tosin enää sovi mutta leivontaan kyllä. Ruokaa voi pakastaa annosrasioissa ja ottaa evääksi töihin. Itse poimituista marjoista voi tehdä hilloa tai mehua ja pakastaa. Myös ylijääneet chilit voi pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Hyödynnä yrtit. Mikäli koko yrttiä ei ole käytetty, sen voi istuttaa multaan ja antaa kasvaa. Toisaalta sen voi myös jauhaa hienoksi, sekoittaa oliiviöljyn kanssa ja pakastaa jäämuoteissa, joista saa ruoanlaittoon myöhemmin yrttiöljyä.

Hyödynnä ruoanjämät. Hieman nahjiintuneet ja epämääräisen kokoiset kasvikset voi heittää kasvissosekeittoon tai munakkaaseen. Mikäli jääkaapissa on useita eri tähteitä, koosta niistä ateria. Hieman kurttuisista omenoista tai tummuneista banaaneista voi tehdä uunissa jälkiruokaa tai leipoa banaanileipää. Tässä on vain mielikuvitus rajana!

Vieraile etnisissä kaupoissa. Sen lisäksi, että saat aivan uudenlaisen kokemuksen, voit yllättyä hintatasosta positiivisesti. Etniset kaupat myyvät usein riisiä, pastaa, linssejä ja papuja isompina erinä ja paljon halvempana.

Juusto leivän päälle tulee kilohintansa puolesta halvemmaksi kuin leikkele.

Koti- ja perinneruoka kunniaan! Useimmat suomalaiskotien kestosuosikkiruoat ovat edullisia valmistaa.

Suomalaisen koti- ja perinneruokakulttuurin lisäksi kannattaa myös tutustua etnisiin ruokiin. Moni etninen resepti on halpa valmistaa. Miksikö? Koska kyseiset reseptit tulevat kehitysmaista, joissa on tultava toimeen vähällä. Etnisissä resepteissä korostuu ruoanlaiton hienous; kuinka yksinkertaisista raaka-aineista saadaan maukkaita maustamisen avulla.

 Syö aamuisin kaurapuuroa. Sen lisäksi, että se on äärimmäisen terveellistä ja pitää nälkää hyvin, se on yksi kaupan halvimpia tuotteita.

Pidä ruokarytmistä kiinni ja syö kunnolla aterialla. Jatkuva napostelu on epäterveellistä ja lisäksi se tyhjentää kaapit yllättävän nopeasti tullen näin kalliimmaksi kun koko ajan pitää olla jatkuvasti jotain saatavilla.

Suosi kestokasseja ruokaostoksilla. Sen lisäksi, että säästät ympäristöä, säästät lompakkoasi. Mikäli ostat viikossa neljä muovikassia, tekee se vuodessa noin 40 euroa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s