Yleinen

Uusi koti

En koskaan kertonut, että miten muutto lopulta tänne Roveniemelle pääkaupunkiseudulta sujui, joten nyt taitaa olla sen aika kun asialle voi jo nauraa.

Kerroin lähes vuosi sitten tässä postauksessa siitä, kuinka olemme muuttopuuhissa. Kerroin siitä, kuinka luovumme lähes kaikesta ja vain se mikä mahtuu henkilöautoon, lähtee mukaan. Haaveilin siitä, kuinka uuden asunnon huonekalut ja sisustus on mahdollisimman paljon kierrätettyä ja ekologisesti kestäviä hankintoja.

Noh, mikään ei mennyt niin kuin Strömsössä siinä muutossa. Lähes vuoden takaisessa postauksessa kerroin, kuinka meitä kohtasi epäonni elämässä ja siitä kaikki alkoi. Omaisuus, johon tappio tuolloin ensimmäisenä kohdistui oli auto. Viikkoa ennen muuttoa auto hajosi risteykseen, joten tilanne oli melko stressaava. Auto oli siinä kunnossa, että korjaus olisi maksanut järjettömästi ja meille suositeltiin sen romutusta. Asiat saatiin kuitenkin järjestettyä, vanha auto meni romuttamolle ja meille järjestyi uusi auto, joka on meillä edelleen ja tulee olemaan kunnes sen ylläpito sekä korjauskulut alkavat olemaan sitä luokkaa, ettei sitä kannata pitää.

Itse matka pääkaupunkiseudulta Rovaniemelle meni hyvin ja muuttokuorma mahtui autoon mutta perillä vaikeudet taas jatkuivat. Olimme vuokranneet asunnon välitysfirman kautta, joka mainosti asuntoa hyväkuntoisena ja vasta remontoituna. Kuvat antoivat saman vaikutelman ja välittäjä puhelimessa vielä vakuutteli asunnon olevan hyvässä kunnossa vanhaa hellaa lukuunottamatta. Hellakin olisi voitu vaihtaa, mikäli sitä ei enää puhtaaksi saa. Perille päästyämme emme meinanneet ensin päästä edes asuntoon sisälle, sillä asunnon avaimet olivat asunnossa. Huoltofirman kanssa piti olla sovittuna asunnon oven avaus tiettyyn kelloon aikaan mutta he eivät sitä tietoa olleet saaneet.

Kahden tunnin selvittelyn jälkeen pääsimme vihdoin asuntoon sisälle ja meitä odotti järkytys. Asuntoon oli kyllä tehty remontti mutta remontin jälkeistä siivousta ei. Uusi laminaattilattia, joka jo kupruili, oli täysin sahanpurun ja kengänjälkien peitossa. Seinien maalaus oli hoidettu niin, ettei mitään kiinteitä kalusteita oltu suojattu, joten maaliroiskeita oli valokatkasimissa, ikkunakarmeissa- sekä laseissa, lattialla, tiskipöydällä, keittiön kaakeleissa sekä hellassa. Makuuhuoneiden ovet olivat rikki ja toinen ei pysynyt ollenkaan kiinni ja toinen taas ei auki. Vastaremontoidussa kylppärissä oli peilikaapin ovi jo säpäleinä. Jääkaappi oli täynnä ruskeaa tahmaa eikä ovi pysynyt ollenkaan kiinni. Hella oli täysin ruosteinen, ruskean lian peitossa ja uunia ei oltu pesty vuosiin. Parvekkeenoven tiivisteet roikkuivat ja kynnyksestä puuttui niin isoja paloja, että oven alla oli reikä. Tässä nyt muutamia asioita mainitakseni.

Saimme siis uudesta asunnosta oikean piinan! Tulimme siihen tulokseen, että koska meitä oli räikeästi huijattu ja asunto oli vielä reippaasti remontin tarpeessa, muutamme toisaalle ja puramme vuokrasopimuksen. Tämä olikin sitten monimutkaisempi juttu. Välittäjäfirma kun oli sitä mieltä, että esittelykuvat vastaavat todellisuutta ja että perustetta vuokrasopimuksen purulle ei ole vaan että asunnon voi sanoa aikaisintaan irti määräajan päättyessä eli vuoden päästä. Meitä myös syyllistettiin siitä, että emme käyneet katsomassa vuokra-asuntoa (900 kilometrin päästä) jolloin meidän pitäisi silloin tiedostaa vuokraamiseen liittyvät riskit. Meille myös ehdotettiin, että voisimme itse remontoida asunnon loppuun. Haistoin tässä niin sanotusti kaikki k*setuksen merkit.

Asialle saatiin kuitenkin tyydyttävä loppu ja sopimus saatiin purettua, se vain vaati useita määrätietoisia sähköposteja ja asiointia useamman viranomaisen kanssa. Saimme myös onneksi uuden asunnon nopeasti. Valitettavaa oli, että tarjonta oli hieman heikkoa, joten jouduimme ottamaan sellaisen asunnon, jossa pystyimme asumaan mutta se ei vastannut meidän tarpeita täysin ja siinä oli puolen vuoden määräaikainen sopimus aluksi. Päädyimme elämään välivaihetta 50 neliön kaksiossa aivan liian ahtaasti, joten päätimme jättää huonekaluhankinnat uuteen asuntoon ja hankkia vain välttämättömimpiä asioita tuohon asuntoon.

Etsimme pitkään uutta asuntoa. Aloitimme etsinnän jo viime vuoden joulukuun puolella. Meidän vaatimukset olivat kolmio, edullinen vuokra, hyväkuntoinen (eli elämisen jäljet saa näkyä mutta perussiisti) sekä sijainti lähellä keskustaa. Muita vahvoja plussia olivat mahdollisuus omalle pyykinpesukoneelle sekä parveke. Asuntoja oli tarjolla kyllä mutta törmäsimme ongelmaan; uudet vastavalmistuneet kolmiot olivat noin 55 neliöisiä, vanhat taas sodan jälkeistä rakennuskantaa, joissa oli jo remontin tarvetta tai putkiremontti tulossa pian. Minimivaatimus uuden kodin neliöille oli 65 ja haussa koti useammaksi vuodeksi, joten remonttikohteet eivät oikein innostaneet.

Tuurin ja sattuman kautta saimme kuitenkin unelmien asunnon ja kaiken lisäksi aivan viereisestä talosta! Huomasin sattumalta, että pihapiirin toiselta puolelta talosta, josta olin haaveillut aiemmin, vapautui kolmio, jota tietysti haimme heti. Alkuinnostus vaihtui pian pettymykseen kun meihin otettiin yhteyttä, että asunto on varattu jo toiselle. Viikkoa myöhemmin pettymys vaihtui taas riemuun kun meille tarjottiin kyseistä asuntoa. Rakastuimme asuntoon heti ensisilmäyksellä. Koko ja sijainti oli meille aivan täydellinen. Asuntoon tehtiin pintaremontti ennen meidän muuttoa ja vuokra pysyi samana, tosin saimme 30 neliötä enemmän, paremmassa kunnossa olevan asunnon sekä näkymän joelle.

Uusi koti vastaa meidän tarpeitamme täysin ja uskomme asuvamme tässä pitkään. Uudessa kodissamme neliöitä on 80, keittiössä on tilaa reilusti kokkailulle ja kaappitilaa on riittävästi. Lisäksi asunnosta löytyy sauna sekä tilava parveke. Saimme omasta mielestäni enemmän kuin edes toivoimme ja pidän meitä onnekkaina, että löysimme juuri tämän asunnon. Huonekaluja tai oikeastaan mitään muutakaan sisustustavaraa meillä ei juurikaan ole mutta olemme päättäneet tehdä kodistamme pikkuhiljaa kauniin ja kotoisan. Aiomme edelleen pitää kiinni siitä ajatusmaailmasta, että ostamme kotiin ajatonta, kestävää ja ekologista, jotta koti ei olisi jatkuvasti vaihtuva sisustuskuvasto. Tulevaisuudessa voit siis nähdä myös blogissani kenties sisustusjuttujakin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s