Reseptit

Sokeriton banaanileipä

Tiedosto_001 (162)

Amerikasta maailmalle levittäytynyt banaanileipä on ollut itselleni mysteeri. Banaanileivästä kun ei oikein ota selvää mikä se on. Onko se siis leipä vai leivonnainen? Syödäänkö sitä kuin leipää vai nautitaanko se kahvin kanssa kuin kahvipulla? Googlaus osoitti, että banaanileipä on leivonnaisen ja leivän välimuoto, joka sopii aamupalalle, brunssille tai kahvipöytään. Banaanileivästä on useita eri variaatioita ja jotkut lisäävät taikinan joukkoon suklaata, pähkinöitä tai kuivahedelmiä. Banaanileipä maistuu sellaisenaan tai sen päälle voi vetää mieleistänsä levitettä. Kokeiltuani banaanileipää tulin itse siihen tulokseen, että banaanileipä sopii enemmän kahvin kanssa kuin aamupalaksi.

Onnistuneen leivän salaisuutena ovat ylikypsät banaanit. Enkä puhu nyt banaaneista, joissa on muutama ruskea pilkku. Mitä tummempi, sen parempi ja makeampi eli banaanileipä on myös oivallinen hävikkiruoka jos hedelmäkorissa on tummuneita banaaneja!

Tiedosto_001 (164)

Tein omasta banaanileivästäni hieman terveellisemmän version joka on vegaaninen, vehnätön ja sokeriton. Kuulostaako melkein liian terveelliseltä ollakseen hyvää? Leivästä tuli sopivan mehukas ja makea ja päälle lisätyt banaanit toivat vielä täydellisen makean silauksen leipään. Korvasin sokerin FitnessFirstin erytritolilla, joka tunnetaan ehkä paremmin nimellä karppisokeri. Erytritoli sopii sokerin korvikkeeksi leivontaan vaikkakin nostatusta vaativissa leivonnaisissa kohotusajan tulee olla pidempi. Erytritoli on luontainen makeutusaine ja sen makeus on noin 60-70 prosenttia sokerista. Olen käyttänyt erytritolia sokerin tavoin ja todennut sen hyväksi korvaavaksi vaihtoehdoksi valkoiselle sokerille. Sellaisenaan maistettuna erytritolin maku on hieman karvas mutta leivonnassa ja ruoanlaitossa maku katoaa. On tosin aivan selvää, että samanlaista makeutta ei saada kuin sokerilla, ainakaan samalla määrällä mutta lisää makeutta leivonnaisiin voikin hakea juurikin esimerkiksi hedelmistä.

Resepti yhteen leipään (8-10 viipaletta):

4 ylikypsää banaania

6 dl kaurahiutaleita

1-1,5 dl erytritolia

½ dl cashewtahnaa (myös muukin pähkinätahna sopii)

2 rkl chian siemeniä

6 rkl vettä

2 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

2 tl omenasiiderietikkaa

1 tl vaniljaesanssia tai -jauhetta

½ tl suolaa

  1. Sekoita chian siemenet sekä vesi keskenään. Anna turvota 5-10 minuuttia.
  2. Jauha kaurahiutaleet hienoksi blenderin tai sauvasekoittimen avulla.
  3. Sekoita jauhetut kaurahiutaleet, leivinjauhe, ruokasooda sekä suola keskenään.
  4. Soseuta erilliseen astiaan kolme banaania ja lisää joukkoon cashewtahna, erytritoli, omenasiiderietikka, vaniljaesanssi ja turvotetut chian siemenet. Sekoita huolella.
  5. Lisää kuivat aineet pikkuhiljaa banaanisoseen joukkoon huolellisesti sekoittaen.
  6. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Levitä taikina tasaiseksi. Halkaise yksi banaani pituussuunnassa ja painele banaaninpuolikkaat kevyesti taikinaan.
  7. Paista 175 asteisessa uunissa tunnin ajan. Anna leivän hieman jäähtyä ennen vuoasta kumoamista.

Hintaluokka: alle 1 euro / pala

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s