Yleinen

Karanteeniajan TOP 5 dokumenttia mitkä kannattaa katsoa

Harvoin postaan muuta kuin ruokajuttuja vaikka haluaisin kirjoittaa myös välillä muustakin. Olen aiemminkin kertonut, että meillä elämäntyyli on minimalismia suosiva, turhan materiaalin karttamista ja ekologisuutta. Meidän elämänarvoja kotona ohjaa kestävä kehitys ja pyritään elämään sen mukaan. En tiedä miksi en sitten oikein ikinä saa aikaiseksi kirjoitettua näistä. Osittain en varmaan kirjoita siksi, että rakkaus ruokaan ja edullisten reseptien jakamiseen on niin kova. Osittain kai se on myös sitä, että en oikein tiedä mistä haluaisitte lukea. Siksi kysynkin nyt sinulta, joka luet tätä postausta: mitä sinä haluaisit tietää minimalistisesta, kulutusjuhlaa karttavasta ekologisesta elämäntyylistä? Arjen säästövinkkejä? Kodin ekologisia ratkaisuja? Suosituksia ekologisiin tuotteisiin ja materiaaleihin? Kerro kommenteissa!

Kun mainitsin sanan kulutusjuhla niin pääsemme aiheeseen, josta oikeasti halusin tänään kirjoittaa. Suomessa poikkeusolot jatkuvat edelleen, lähes kaikki on kiinni ja ihmiset on kotona. Voisin kuvitella, että tällä aikakaudella suoratoistopalvelut ovat pyörineet enemmän kuin koskaan aiemmin ja sarjoja sekä elokuvia on katsottu kenties maailman tappiin saakka jotta aika saadaan kulumaan. Monen kategoriaan varmasti kuuluu erilaiset fiktiiviset tv-sarjat sekä reality mutta kuinka moni katsoo dokumentteja?

Tunnustan itse olevani kova dokumenttien fani, koen tosin, että Suomessa dokumenteille, jotka antaisivat oikeasti tietoa, herättelisivät ajattelemaan muuta maailman menoa tai pohtimaan omaa arvomaailmaansa on kovin vähän. Siksi haluankin karanteeniajalle jakaa dokumentteja, jotka ovat jollain tapaa herätellyt itseäni.

  1. The Kingmaker;  Dokumentti Ferdinand Marcosin leskestä Imeldasta joka on palannut maanpaosta lastensa sekä miehensä ruumiinsa kanssa Filippiineille. Marcos hallitsi Filippiinejä diktaattorin elkein vuosina 1965-1986, jonka jälkeen hänet syrjäytettiin. Imelda jatkaa kuitenkin lastensa kanssa edelleen politiikan parissa pyrkimyksenä saada lapsensa jälleen valtaan. Dokumentti on täynnä suuruuden hulluutta, vallanhimoa sekä korruptiota joka saa pohtimaan, että onko ihmisen ahneudella mitään rajaa. Dokumentti katsottavissa tällä hetkellä Yle Areenassa.
  2. Tiger King: Murder, Mayhem and Madness; Paljon kohauttanut ja uutisissa ollut Netflixin 7-osainen dokumenttisarja Joe Exoticista joka omisti parhaimmillaan yli 200 tiikeriä. Ohjelmassa Joe Exotic paljastuu hyvin epävakaaksi ja kirjavaksi persoonaksi mutta eivät muutkaan ohjemassa esiintyneet villieläinten pitäjät vakuuta. Joe Exotic istuu tällä hetkellä vankilassa useista eri syytteistä, päällimmäisenä kuitenkin toisen tiikeritarhan omistajan Caroline Baskinin murhan tilauksesta. Exotic ja Baskin olivat olleet nokkapokkasilla jo parin vuosikymmenen ajan ennen tapausta. Ohjelma saa miettimään eläinten oloja, ihmisen kaksinaismoralismia ja hämmästyttää useilla käänteillään. Ohjelman löytää Netflixistä.
  3. The True Cost; Dokumenttielokuva pikamuodista sekä sen vaikutuksista ympäristöön ja ihmisiin, jotka vaatteita tuottaa. Dokumentti näyttää melko surutta miten vaatteita tuotetaan meille ja millä hinnalla, eikä nyt puhuta ainoastaan rahasta vaan vaikutuksesta ympäristöön sekä vaatteen valmistajaan. Katsoin dokumentin vuonna 2015, enkä ole sen jälkeen ostanut vaatteita kun muutaman kerran tarpeeseen ja niistäkin suurimman osan käytettynä. Dokumentti on ainakin aikoinaan ollut Netflixistä mutta sen voi myös Documentary Maniasta, mikäli ymmärtää englantia ilman tekstitystä.
  4. Food Inc.;  Dokumentti jo kymmenen vuoden takaa mutta silti katsomisen arvoinen. Dokumentissa paljastuu ruoantuotannon likaiset salat ja minkälainen markkinointi ja lobbauskoneisto pyöriikään taustalla. Dokumentin voi katsoa Documentary Maniasta.
  5. Planet Earth I ja II; David Attenboroughin kertomana tutustutaan maapallon luonnon ihmeisiin sekä eläimiin. Ensimmäinen tuotantokausi sisältää 11 jaksoa ja toinen kausi kuusi. Ohjelma saa hämmästelemään ja ihastelemaan sitä mihin kaikkeen luonto pystyy mutta samalla myös suremaan sitä, että osa näytettävistä asioista on katoamassa kokonaan. Tällä hetkellä kumpikaan dokumentti ei ole katsottavissa minkään suoratoiston kautta.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s