Reseptit

Vegaaninen kookosmannafudge

Tiedosto_001 (132)

Täydellinen sokeriton herkku, joka sopii paleo-ruokavalioon, on vegaaninen, gluteeniton, maidoton, vehnätön, munaton ja hiivaton! Sokerittomat herkut ja ruoat ovat tällä hetkellä trendi, enkä pidä sitä yhtään huonona asiana. On hienoa, että nykyään ymmärretään entistä enemmän valkoisen teollisesti tuotetun sokerin haittavaikutuksia ja tilalle keksitään korvaavia luonnollisia tuotteita. Omaan ruokaideologiaan ei kuulu minkään kieltäminen täysin ja en ole siksi täysin kokonaan valkoisesta sokerista luopunut mutta vähentänyt sitä runsaasti ja pyrkinyt makeutuksessa korvaamaan sokerin luonnon omilla makeuttajilla. Pääsääntöisesti pyrin noudattamaan omassa ruokavaliossa tervettä maalaisjärkeä; kaikkea kohtuudella ja enemmän tuoretta ja luonnonmukaisia raaka-aineita kuin teollista.

Makeaa rakastavana sainkin idean  kokeilla tätä sokeritonta fudgea. Itse fudgen perusohje on helppo ja niitä voi syödä sellaisenaan tai maustaa halutulla tavalla esimerkiksi kuivatuilla marjoilla, hedelmillä, pähkinöillä tai kaakaolla. Itse kokeilin kahta eri makua, jotka olivat acai-mustikka ja siitepöly-lime. Yhdistelminä maut saattavat kuulostaa melko villiltä mutta koemaistajaksi valtuutettu aviomieheni sanoi, että maut toivat mieleen lapsuuden ufokarkit. Omasta mielestäni molemmissa fudgeissa oli täydellinen nougatin kaltainen koostumus. Acai-mustikka -versiossa oli aavistus hapokkuutta maussa ja siitepöly-lime versiossa siitepöly rakeet toivat hyvän rakeisen koostumuksen samalla kun lime toi raikasta makua.

Tiedosto_001 (133)

Tässä reseptissä käytin FitnessFirstiltä saatuja Foodinin tuotteita. Lisäksi löysin Prisman hyllyltä mustikkajauhetta. Perusainekset kookosfudgeen ovat kookosmanna, pähkinävoi sekä makeutus. Kookosmanna tai toiselta nimeltään kookossose on sitä itseään, eli kookoksen hedelmälihaa, joka on jauhettu hellävaraisesti kivimyllyssä kuumentamattomana, jotta sen kaikki ravinteet säilyvät. Kookosmanna sopii makeutensa ja kermaisen rakenteensa vuoksi esimerkiksi jälkiruokiin ja leivontaan. Maultaan kookosmanna maistuu kookokselta mutta ainakin fudgeissa kookoksen maku peittyi muiden makujen alle. Suosittelen myös vilkaisemaan Aino Mäkelän blogista lisää vinkkejä kookosmannan käyttöön, sillä sieltä löytyy useita hyviä ideoita siihen mihin kookosmanna sopii. Fudgeihin käytettävä pähkinävoi voi olla käytännössä mitä tahansa maustamatonta ja makeuttamatonta pähkinävoita mutta itse käytin cashewtahnaa sen miedon ja kermaisen maun vuoksi. Makeuttajaksi sopii esimerkiksi kookosnektari, hunaja tai erytritoli.

Olenkin jo aiemmin kertonut kookosnektarista ja acaista (linkit postauksiin tässä ja tässä) mutta mehiläisen siitepöly saattaa kuulostaa aivan absurdilta. Siitepölyä saadaan mehiläisten pesästä siitepölykeräimellä. Mehiläisen siitepöly on äärimmäisen ravintorikasta ja se sisältää proteiinia, kuitua, C-, B1-, B2- ja B3-vitamiineja. Siitepölyn sanotaan olevan hyvä apu sairauksien ehkäisyssä ja sitä voidaan käyttää myös siitepölyallergian siedätyshoidossa. Tosin tässä kohtaa pitää muistaa, että allergioiden kanssa ei todellakaan ole leikkimistä ja tällainen kokeilu tulee tehdä aina lääkärin kanssa yhteisymmärryksessä eikä omin päin. Oma suositukseni on, että mikäli olet allerginen siitepölylle tai tiedät joidenkin ruoka-aineiden aiheuttavan sinulle ristikkäin reagoivia allergiakohtauksia, että suhtaudut siitepölyn käyttöön varauksella tai jätät kokonaan ottamatta. Siitepölyä soveltuu käytettäväksi esimerkiksi smoothiessa, juomissa tai puurossa.

Resepti 10-12 palaan:

1 dl kookosmannaa

0,5 dl cashewtahnaa (tai jotakin muuta makeuttamatonta pähkinävoita)

1 tl aitoa vaniljaa (voi jättää myös pois)

2 rkl kookosnektaria (tai muuta makeuttajaa)

1 tl acaita

1tl mustikkajauhetta

1 tl mehiläisen siitepölyä*

1 rkl limen mehua & hieman raastettua kuorta

  1. Sekoita kookosmanna ja cashewtahna huolellisesti keskenään. Mikäli seos on liian kiinteää, voi sitä kuumentaa maksimissaan 15 sekuntia mikrossa, jolloin se sekoittuu paremmin.
  2. Lisää joukkoon vanilja ja kookosnektari. Jaa seos kahteen erilliseen astiaan puoliksi.
  3. Lisää toiseen astiaan acaita ja mustikkajauhoa ja toiseen siitepölyä sekä limen mehu ja kuori. Sekoita molemmat astiat huolellisesti.
  4. Kaada seokset muotteihin ja anna jähmettyä jääkaapissa 2-3 tuntia. Muoteiksi sopivat silikoniset jääpalamuotit, aidot suklaamuotit tai paperiset konvehtivuoat. Voit myös vuorata pienen vuoan leivinpaperilla ja leikata sopivan kokoisia paloja veitsellä kun seos on jähmettynyt.

Hintaluokka: alle 1 euro / pala (koko erän kustannukset noin 9 euroa)

* Mehiläisen siitepöly on eläinperäinen tuote eikä näin ollen ole vegaaninen. Mikäli haluat, että fudget pysyvät vegaanisina, jätä siitepöly pois.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s