Reseptit

Energiaa antava guarana-hedelmäsmoothie

Tiedosto_001 (127)

Tästä smoothiesta saa lisäpotkua kun aamu ei käynnisty kahvilla tai iltapäivällä alkaa pää nuokkua. Guaranaa on tunnetusti energiajuomissa, mihin niiden piristävä vaikutus perustuu mutta energiajuomien sijaan suosisin itse täysin puhdasta guarana-jauhoa terveellä maalaisjärjellä varustettuna. Guarana on kasvi, jonka siemenistä, lehdistä ja mehusta saadaan valmistettua jauhetta ja sen piristävät ainesosat ovat kofeiini, teobromiini ja teofylliini. Guarana sisältää lisäksi myös antioksidantteja. Nykypäivänä noin 70 prosenttia guaranasta tuotetaan energiajuomia ja limsoja varten ja noin 30 prosenttia tuotannosta päätyy jauheeksi.

Guaranalla on useita terveysvaikutuksia. Antioksidantit on elimistölle tärkeitä, sillä ne estävät vapaiden radikaalien hapettumista, jolla taas on oma osuutensa muun muassa sydänsairauksien ja syövän ehkäisyssä. Guaranan siemen sisältää kuusi kertaa enemmän kofeiinia kuin kahvipapu ja kofeiini auttaa keskittymään paremmin. Tutkimusten mukaan guarana voi auttaa myös oppimaan ja muistamaan paremmin sekä tukea painonpudotusta sillä se kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Äiti kuitenkin on aina varoittanut energiajuoman vaaroista. Guarana oikein ja terveellä annostuksella käytettynä on turvallista mutta kaikessa on myös aina varjopuolensa. Guarana sisältää kofeiinia ja kofeiiniherkille tai liikakäyttävillä se voi aiheuttaa sivuoireita, jotka eivät välttämättä ole niin toivottuja. Haittavaikutuksina voi esiintyä sydämen tykytystä tai ekstralyöntejä, unettomuutta, päänsärkyä, ahdistuneisuutta tai hermostuneisuutta, levottomuutta ja käsien tärinää tai vatsa voi mennä sekaisin. Eli samat oireet kun vetäisit kahvia hillittömät määrät. Tällöin ei suosittelen jättämään guaranan (ja kaiken muun mikä sisältää kofeiinia) pois.

Guarana jauheena on Suomessa melko tuntematon vielä isolle porukalle vaikka se onkin nouseva superfood-trendi. Foodinin guarana-jauhetta saa tilattua hyvällä hinnalla ainakin FitnessFirstiltä ja paketin kyljessä on annosteluohje turvalliseen käyttöön. Käytän itse guaranaa smoothiessa, enkä ole sen huomannut maistuvan siinä mutta vaikutuksen olen kyllä huomannut. Mieli on paljon virkeämpi ja olo keskittyneempi käytön myötä. Itselleni ei guaranan käytöstä ole sivuvaikutuksia ilmennyt mutta syy voikin olla, että guarana ei ole joka päiväisessä käytössä, olen muutenkin vähentänyt kahvin juontia ja energiajuomia juon sen verran vuodessa, että ne kerrat ovat kymmenellä sormella laskettavissa.

Resepti kahdelle:

1 keskikokoinen banaani

300 g pakaste mangoa tai tuore mango

1 rkl kookosnektaria

1 tl guarana-jauhetta

300 ml makeuttamatonta kookosjuomaa

Sekoita kaikki ainekset blenderillä tasaiseksi ja nauti!

Hintaluokka: alle 2 euroa / annos

Tiedosto_001 (126)

Lähde guaranan terveysvaikuksista: https://www.healthline.com/nutrition/guarana-benefits
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s