Reseptit

Helpoista helpoin karjalanpaisti

Tiedosto_001 (70)

Suomen kansallisruoaksikin valittu karjalanpaisti pitää paikkansa edelleen suomalaisessa ruokapöydässä. Aiemmin karjalanpaisti tunnettiin nimellä ruukkupaisti mutta Karjala etuliitteen se sai kun resepti levisi ympäri Suomea sota evakkojen matkassa.

Ennen aikaan Karjalassa tuoretta lihaa syötiin vain teurasaikoina ja näin ollen karjalanpaisti on ollut harvemmin saatua herkkua ja ennen kaikkea juhlaruokaa. Karjalaiset ottivat ja ottavat edelleen ruoasta kaiken maun irti ja oikeaoppisesti paistia tulisikin hauduttaa yön yli matalassa lämpötilassa. Tekijästä riippuen karjalanpaisti sisältää naudan-, sian-, poron-, tai hirvenlihaa, toisinaan myös sisäelimiä. Juhla-aterialla paisti sisälsi pelkkää lihaa mutta arkena sitä jatkettiin juureksilla ja toisinaan myös härkäpavuilla ja ryyneillä. En ole itse karjalainen mutta täytyy todeta, että siellä osattiin tehdä ruokaa edullisesti sekä käyttää kaikki raaka-aineet viisaasti mahdollisimman pienellä hävikillä!

Resepti neljälle:

700 g karjalanpaistilihaa

2-3 porkkanaa

1 palsternakka

1 isohko sipuli

5-7 laakerinlehteä

Voita paistamiseen

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 l lihalientä

  1. Kuumenna pannu kuumaksi voin kanssa. Pannu on sopivan kuuma silloin, kun voi lakkaa tirisemästä pannulla. Lisää karjalanpaistilihat pannulle ja kääntele lihoja kunnes ne ovat saaneet kauttaaltaan väriä. Kumoa lihat kannelliseen uunipataan.
  2. Pilko juurekset pieniksi paloiksi ja lisää lihojen joukkoon pataan. Kaada lihaliemi joukkoon ja lisää suola, mustapippuri sekä laakerin lehdet
  3. Hauduta pataa 150 asteisessa uunissa vähintään kolme tuntia. Tarkasta välillä, että onko vesi haihtunut täysin ja lisää vettä tarvittaessa. Mikäli haluat hauduttaa pataa pidempään, alenna uunin lämpötila 100 asteeseen.
  4. Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.

Hintaluokka: alle 2 euroa / annos

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s