Yleinen

Kurkistus kuivakaappiin + ideoita oikeanlaisen sisällön koostamiseen

Mitä sinun kuivakaappisi sisältää tai tuletko koskaan miettineeksi sen merkitystä ruoanlaitossa ja rahan säästössä? Kuivakaapin sisältö on pohja kaikelle edulliselle ja kalliimmallekin ruoanlaitolle. Kun kuivakaapissa on kaikki tarvittava ja ehkä jopa vähän enemmänkin, on helppoa nyhjästä ruokaa jopa hieman tyhjästä. Meidän kuivakaapissa on tietyt perustarvikkeet ja niitä täydennetään huolellisesti. Vuodet on jo opettanut melko hyvin sen paljonko meillä menee mitäkin kuukauden aikana, joten ostamme kerran kuussa kaappiin tarvikkeita ja ne riittävätkin yleensä kuukaudeksi. Kun huolehtii perustarvikkeista kerran kuukaudessa, on kokkailu vaivattomampaa ja mikäli joutuu säästelemään ruokamenoissa esimerkiksi yllättävien menojen vuoksi, se käy helpommin kun perustarvikkeet on jo valmiina eikä niihin tarvitse kuluttaa rahojansa.

listaOn toki hieman yksilöllistä, mitä kuivakaapin tulisi sisältää eikä voida suoralta kädeltä sanoa, että joitain tiettyjä juttuja pitää olla kaapissa aina. Keliaakikon on turha pitää vehnäjauhoja kaapissaan, eikä ole järkeä ostaa teepakettia hyllyyn seisomaan, jos kukaan ei juo teetä. Siksi kuivakaapin perustarpeita miettiessä on hyvä miettiä sitä, tuleeko tuotteita käytettyä ja mitkä soveltuvat omaan ruoanlaittoon. Omaa hajamielistä pääkoppaani ajatellen olen tehnyt meidän kuivakaapin oven sisäpuolelle (luovuutta käyttäen) lapun, mistä voi vaivattomasti tarkistaa kauppalistaa tehdessä, että mitä kaikkea olisi suunninpiirtein hyvä olla ja se toimii meillä.

Miltä se meidän kuivakaappi sitten näyttää kokonaisuudessaan? Se näyttää tältä:

kaappi

Täytyy oikeasti tunnustaa, että tämän kaapin järjestyksen ylläpito kävisi kokopäivätyöstä, eikä tässä ole edes kaikki. Meidän keittiö on olemattoman pieni ja säilytystilat ovat hieman kortilla, joten meillä on pulloja, purnukoita ja pakkauksia vähän joka kaapissa ja laatikossa, sillä kaikki ei edes pakkauskoon puolesta mahdu tähän kaappiin.

Eniten käytettyjä tuotteita pyritään pitämään alahyllyillä, koska hobitin mittaisena en viitsi jatkuvasti ylähyllyille kurotella. Vähemmän käytetyt tuotteet pyritään pitämään puolestaan ylhäällä. Todella harvoin käytetyt tuotteet on perällä muiden tuotteiden takana. Vaikka meillä onkin paljon myös yli tarpeen tuotteita, käytämme kaikkia.

Mitä kaikkea kuivakaapissa sitten pitäisi olla, että pärjää? Kuten aiemmin jo mainitsin, se on yksilöllistä mutta kannattaa pohtia tuotteet kategorioittain. Mitä mausteita, rasvoja, jauhoja, säilykkeitä ja hiilihydraatteja tarvitset? Alla on meidän kuivakaappia esitelty kategorioittain, joten inspiroidu ja poimi ideat omaan kuivakaappiisi!

Mausteet ja kastikkeet

Ruoka saa makunsa mausteista ja hieman pieleenkin menneen kokeilun voi vielä pelastaa maustamisella. Kun kaapissa on suola, pippuri, yrttiseos, chili, liemikuutioita ja intialainen mausteseos niin pääsee jo pitkälle. Itse tykkään maustaa ruokaa monin eri tavoin ja meille onkin kertynyt ihan hyvä maustevarasto. Mausteissa kuitenkin olisi hyvä pitää tietynlainen maltti; mausteet menettävät makuansa sitä mukaan mitä pidempään ne kaapissa seisovat.

mausteet
Maustevarastoista löytyy muun muassa yrttejä, garam masalaa, kurkumaa, currya, kuminaa ja eri pippurilajikkeita sekä leivontamausteita.

Myös erilaisilla kastikkeilla ja tahnoilla voi maustaa ruokia. Soijakastike on yksi aasilaisen keittiön kulmakiviä joilla saa esimerkiksi kasviksiin makua. Sweet chili -kastike sopii aasialaisen ruoan lisäksi myös salaatin kastikkeeksi. Currytahnasta saa helposti kookosmaidon avulla maukkaan curryn isommallekin porukalle. Etikka on kanssa yksi meidän kaapin must have -juttuja, vaikkei ruoanlaitossa sitä meillä käytetä juurikaan. Etikka nimittäin toimii kätevästi siivousaineena!

Tiedosto_001 (59)
Kastikkeet, maustetahnat ja etikat. Valikoimasta löytyy väkiviina-, vaalea balsami-, luomu omenasiideri-, valkoviini-, punaviini-, riisiviini- sekä balsamicoetikka. Tämä lisäksi löytyy soijakastike, balsamicokastiketta, keltaista ja punaista currytahnaa sekä misotahna.
Reseptejä aiheeseen liittyen:
Quorn-mango curry
Makean tulinen keittobanaanicurry

Rasvat

Tiedosto_001 (60)

Kaapissa on hyvä olla ainakin pari ruoanlaittoon soveltuvaa öljyä. Siitä mikä on terveellistä rasvaa oikeasti ja mikä ei on kiistelty kautta aikojen eikä tässä ei siihen nyt oteta sen koommin kantaa. Meidän kaapin vakiovarusteena on oliiviöljy, joka sopii joidenkin lähteiden mukaan paistamiseen, joidenkin toisten lähteiden mukaan taas ei. Kookosöljyä meillä on aina, sillä ruoanlaiton lisäksi se soveltuu niin moneen muuhunkin, kuten hiusten hoitoon, ihon rasvaukseen, karvojen ajeluun ja hierontaan. Seesamiöljy sopii makunsa puolesta hyvin aasialaisiin ruokiin ja on meillä käytössä ainakin siihen saakka kunnes pullo saadaan tyhjäksi.

Katso myös:
Itsetehty pestokastike
Kana-ananasvartaat ja nuudelisalaatti

 

Jauhot, hiutaleet ja suurimot

Tiedosto_001 (61)

Jauhoista ja hiutaleista pidän tärkeimpinä vehnäjauhoja, korppujauhoja, puuroriisiä sekä kaurahiutaleita. Kaapista löytyy kuitenkin myös muun muassa ruis-, kikherne-, peruna-ja maissijauhoja. Vehnäjauhot ovat edullisia ja niistä on moneksi. Tarvittaessa siitä tekee ruskean kastikkeen, leipoo leipää tai makeaa tai kokkaa pinaattilettuja tai perinteisiä lettuja. Chapati-leipä tehdään esimerkiksi perinteisesti vehnäjauhoista, vedestä ja suolasta (ja se on hyvää!). Puuroriisistä saa keitettyä riisipuuroa, joka maistuu kylmänäkin. Kaurahiutaleita voi käyttää leivonnassa tai keittää kaurapuuron, joka on edullista, terveellistä ja täyttävää. Korppujauhoilla tekee maistuvat jauheliha- tai kasvispihvit.

Helppoja reseptejä, joissa hyödynnetään jauhoja:
Maukas peltileipä
Vehnäpatongit
Voisilmäpullat
Itse leivotut pitaleivät
Chapati

 

Hiilihydraatit

Tiedosto_001 (62)

Edulliset hiilihydraatin lähteet eli pasta, riisi ja nuudelit ovat ehdottomia kuivakaapissa. Tämän lisäksi meiltä löytyy vaihtelevasti kvinoaa ja couscousia. Pastan kanssa sopii moni liha- ja kasvispohjainen kastike tai sitä voi laittaa salaatin sekaan tuomaan ruokaisuutta. Riisi täydentää curryn tai sitä voi laittaa pataruokiin. Nuudeleita sopivat wokkeihin, salaatteihin tai keittoihin. Pastassa, riisissä ja nuudeleissa kannattaa suosia täysjyvätuotteita. Täysjyvätuotteiden hinta on aavistuksen enemmän mutta ne sisältävät enemmän kuitua, joka auttaa pitämään kylläisyyden tunnetta pitempään. Täysjyvätuotteet vaikuttavat myös verensokerin säätelyyn positiivisessa mielessä.

Katso aiheeseen liittyvät reseptit:
Herkullinen sitruunapasta
Helppoa arkiruokaa: Kanapata
Helppo ja nopea vegaaninen ramen
Italialaistyylinen makkarapasta
Tomaatti-kaprispasta

Säilykkeet

Tiedosto_001 (63)

Säilykkeet ovat penninvenyttäjän unelma. Niitä saa edullisesti ja ne säilyy lähes maailmanloppuun saakka. Usein kun tilanne on, ettei kaapeissa ole ”mitään” syötävää, niin meillä ruoka tulee hyvin pitkälti kuivakaapin säilykkeistä, joiden kanssa on sitten riisiä, pastaa tai nuudelia. Tomaattimurskasta saa kastikkeen lähes mille tahansa ruoalle ja se sopii pataruokiin, keittoihin ja curryyn. Kikherneitä on meillä aina, sillä ne ovat proteiinirikkaita ja vähäkalorisia. Kikherneitä voi paahtaa ja syödä sellaisenaan tai salaatissa tai sitten niitä voi lisätä kastikkeisiin, patoihin tai curryyn. Papuja voi myös laittaa kastikkeisiin, tehdä pihvejä tai lisätä keittoihin ja erilaisiin laatikkoruokiin. Tonnikalasta voi tehdä salaatin, pastakastikkeen, pihvejä tai kiusauksen. Kookosmaito sopii curryyn tai keittoon ja siitä saa äärimmäisen hyvää chia-vanukasta.

Reseptit, joissa on hyödynnetty säilykkeitä:

Kanapastaa tomaattikastikkeella

Quesadillat mustapavulla ja fetalla

Bataatti-kikhernekorma

Paahdetut kikherneet

Lehtikaali-papupaistos

 

Muut kuivatarvikkeet

Tiedosto_001 (64)
Kahvia, eri teelajikkeita, linssejä, soijarouhetta, chian ja seesaminsiemeniä, pähkinöitä, neljää eri sokerilajiketta, hunajaa ja siirappia.

Sekalaisten kategoria on hieman haastava, koska se voi olla mitä vaan mitä koet tarvitsevasi. Meiltä löytyy aina kahvia ja teetä. Itse juon pelkästään kahvia mutta mies juo myös teetä ja haluaa vaihdella eri lajikkeiden välillä, joten siksipä meillä on teelajikkeita useampi. Kahvi ja tee on erittäin tärkeitä. Vaikka itse ei joisi kumpaakaan voi jompaa kumpaa vieraita varten pitää kaapissa varalta jos haluaa.

Linssit ja soijarouhe ovat edullisia proteiininlähteitä, joita suosittelen jokaisen kaappiin. Linsseistä saa keittoja ja erilaisia patoja ja sitä voi käyttää lasagnessa lihan sijasta. Sellaisenaankin linssit soveltuvat maustettuina hyvin syötäväksi esimerkiksi perunamuusin kanssa. Soijarouhe toimii loistavasti jauhelihan korvikkeena tai sen jatkeena ja siitä voi myös tehdä bolognese- tai lasagnekastikkeen tai pihvejä. Pähkinät ja siemenet eivät ole kenenkään kaapissa välttämättömyys, meillä vaan nyt sattuu niitä olemaan ja seesaminsiemeniä tulee käytettyä toisinaan leipomisessa ja aasialaisissa ruoissa. Chian siemeniä käytetään smoothiessä, tuorepuuroissa ja vanukkaissa.  Kuivahiivaa on myös hyvä olla varalta leipomisen vuoksi, sillä se säilyy pidempään kuin tuorehiiva.

Myös jotain makeuttajaa on hyvä olla. Valkoinen sokeri on halvin ja sopii kaikkeen eikä periaatteessa muuta makeuttajaa kaapissa sen lisäksi tarvitsisi edes olla. Meillä itse valkoista sokeria käytetään hyvin vähän mihinkään ruoanlaittoon, enemmänkin leipomiseen (ja sitäkin olen alkanut välttämään) ja kuorinta-aineen tekoon. Hunaja sopii makeutukseksi jogurtteihin, teehen tai smoothieihin mutta se on myös oman kuorinta-aineeni toinen ainesosa. Siirappia ja tomusokeria tulee käytettyä toisinaan myös leivonnassa. Karppisokeri eli erytritoli ja kookossokeri on varta vasten ostettu vappusiman tekoon.

Katso myös:
Intialainen linssikeitto
Kasvistäyte tortillalle
Nopea kotitekoinen kuorintavoide

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s