Reseptit

Voisilmäpullat

Tiedosto_001 (23)

Tunnustetaan, että olen kova sokerihiiri. Kahvin kanssa pitäisi aina olla jotain hyvää, jos ei makeaa, niin sitten suolaista. Enemmän olen kuitenkin ollut pulla-, keksi- ja suklaaihmisiä. Valitettavasti joudun kuitenkin itselleni asettamaan hieman rajoja, sillä juon 3-5 kuppia kahvia päivässä eikä nyt joka kupposella voi vetää pullaa tai se alkaa näkyä! Olen siis rajoittanut pullahetkeni yhteen kahvihetkeen ja pullaan päivässä. Se hetki on kuin pieni pala taivasta, kun tulet töistä kotiin, voit istahtaa alas kahvikupin kanssa ja nauttia siitä jonkun makean kanssa. Tai lukea kirjaa kahvikupposen ja pullan ääressä.

Olen alkanut leipomaan entistä enemmän meidän kahvileipiä ruokamenojen karsimiseksi, sillä itse tehty tulee huomattavasti halvemmaksi. Kerrottakoon, että viikossa yksi paketti Pullavan pullasiivuja tekee vuodessa noin 115 euroa. Yhteen peruspullataikinan aineksiin uppoaa rahaa karvan alta viisi euroa ja sillä saat 40 pullaa eli noin viiden viikon pullat jos kerran päivässä pullan syö! Vuodessa siis itse leivottu pullataikina kustantaa hieman alle 60 euroa vuodessa ja säästöä syntyy. Nykyään leivonkin kerralla ison määrän ja pakastan osan myöhempää syöntiä varten. Kun leipomukset pakastaa tuoreeltaan, on niiden makukin tuore sulattamisen jälkeen.

Voisilmäpullat ovat olleet oma suosikkini lapsesta saakka. Tällä reseptillä syntyy ihanan pehmeitä ja maistuvia pullia, jotka pakastamisenkin jälkeen ovat kuin vastaleivottuja. Hintaa koko voisilmäpullaerälle kertyy noin viisi euroa.

Resepti 40 pullaan:

Paketti (50 g) tuorehiivaa

5 desilitraa täysmaitoa

200 grammaa voita

2 desilitraa sokeria

1 ruokalusikallinen vaniljasokeria

2 ruokalusikallista kardemummaa (ei pakollinen)

1 ½ teelusikallista suolaa

1 kananmuna

Noin 15 desilitraa vehnäjauhoja

 

Täyte:

Voita ja sokeria

Lisäksi yksi kananmuna voiteluun

  1. Sulata voi ensimmäiseksi, jotta se hieman ehtii jäähtyä.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi murenna hiiva joukkoon. Sekoita, jotta hiiva sekoittuu ja liukenee täysin maitoon.
  3. Lisää sokeri, vaniljasokeri, kardemumma, suola sekä kananmuna ja sekoita. Lisää noin puolet jauhoista joukkoon ja sekoita kunnolla. Ala lisäämään jauhoja vähitellen ja sekoita kädellä huolellisesti.
  4. Kun noin 2/3 jauhoista on lisätty, lisää voi ja sekoita taikinan joukkoon. Lisää myös loput jauhoista ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisa ja irtoaa kulhosta sekä käsistä. Lisää vielä jauhoja tarvittaessa hieman.
  5. Kohota taikinaa liinan alla vedottomassa paikassa noin 45 minuuttia kunnes taikina on kaksinkertainen.
  6. Muotoile taikinasta 40 pullaa. Kohota pullia vielä liinan alla ennen paistoa noin 20 minuuttia.
  7. Juuri ennen paistoa, tee pulliin kuoppa keskelle sormen avulla. Lisää kuoppaan ensin pieni nokare noita, tämän jälkeen vajaa 1 tl sokeria ja voitele pullat kananmunalla. Voisilmän lisääminen kannattaa tehdä juuri ennen paistoa, jolloin voi ja sokeri ei pullahda kuopasta ulos.
  8. Paista pullia noin 200 asteessa noin 10 minuuttia kunnes pullat ovat saaneet kauniin ruskean värin. Jäähdytä pullia hetki ennen tarjoilua, jotta voisilmä kovettuu hieman eikä polta suuta.

Hintakategoria: alle 6 euroa / koko setti

P.S. Keitin pullakahvit tätä postausta kirjottaessa 😉

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s